Meisje op school aan het begin van een nieuw schooljaar met een map in haar handen en een koptelefoon om haar nek.

Een nieuw schooljaar: weer naar school

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Na een rustige zomervakantie, begint vandaag het nieuwe schooljaar voor mijn zoon. Hij zit in het tweede jaar van de praktijkschool. Tijdens de vakantie hebben we het rustig aan gedaan. Vanwege Corona zijn we niet op vakantie geweest en zijn we er ook niet op uit geweest. We hebben ons thuis vermaakt. En dat vond ik zelf wel prima. Sinds corona, vind ik het niet meer zo leuk en prettig om er op uit te gaan merk ik.

Voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar.

Tijdens de zomervakantie heeft mijn zoon uitgezocht welke spullen hij nog nodig had voor school. Deze spullen hebben we gekocht. Gelukkig hadden we niet zoveel nodig. Alleen een nieuwe agenda, liniaal en potloden. Verder heb ik zijn rugzak gewassen, zodat deze weer lekker schoon en fris is voor het nieuwe schooljaar. Komend weekend brengen we zijn fiets naar de fietsenmaker voor een onderhoudsbeurt, dan kan deze er ook weer een tijdje tegenaan. Daarnaast hebben we besproken met hoe de eerste schoolweek zal verlopen.

Op de website en Facebookpagina van Geef me de 5 staan goede tips om weer te wennen aan het naar school gaan en de normale structuur. Normaal gesproken zou ik mijn zoon een week van te voren laten wennen aan, maar dit keer ging dat niet. Daarom beginnen we vandaag weer met het dagelijkse schema. Op zich is dat niet zo erg omdat hij de eerste dagen nog niet de hele dag naar school hoeft. Donderdag is de eerste lesdag. Maar vandaag beginnen we wel weer met de normale dagstructuur en maken we weer elke dag een lijstje met alles wat mijn zoon moet doen. Er stonden eerder geen tijden op. Tegenwoordig zetten we dit er wel bij omdat dit nog meer duidelijkheid biedt.


Naar school tijdens Corona

Sinds maart zat hij natuurlijk thuis en kreeg hij opdrachten van school, die hij thuis moest doen. De vakken die hij achter de laptop kon doen, zoals Nederlands, Engels, Rekenen, Geschiedenis enz. ging tot onze verbazing best goed. Vanwege zijn autisme hadden we verwacht dat dit nog problemen zou kunnen opleveren, maar dat viel heel erg mee. De praktijkvakken vond ik lastiger. Gelukkig hadden we goed contact met school, er was altijd wel een oplossing. Maar ik was wel blij toen de leerlingen weer een paar uur in de week naar school gingen en de praktijkvakken weer op school werden gegeven.

Nu gaat mijn zoon weer fulltime naar school. Om eerlijk te zeggen vind ik dat erg fijn. Op school les volgen vind ik toch wel een stuk fijner dan dat hij dat thuis moet doen. Er zijn vanuit de samenleving wel zorgen over het openen van de middelbare scholen. Dat begrijp ik. Ik deel die zorgen, maar ik weet dat mijn zoon goed op de hoogte is van de basisregels en vertrouw hem erop dat hij deze naleeft ook als ik er niet bij ben. Verder kregen we uitgebreide informatie van de school over de maatregelen die zij hebben getroffen. Ze schreven ook dat er naar de ventilatie gekeken is en dat deze onderhouden en op orde is. Dat had ik niet anders verwacht bij een modern en nieuw schoolgebouw. Toch vind ik dat wel een geruststelling dat ze de ouders op de hoogte stellen.

Wel of geen mondkapje?

Mondkapjes zijn niet verplicht op school, toch kan er moeilijk om gevraagd worden, dus ik ga ze wel meegeven. Zelf heb ik altijd schone mondkapjes en handgel in mijn tas. Ik wil dat mijn zoon dat ook in zijn tas heeft als hij naar school gaat. In mijn achterhoofd houd ik er wel rekening mee dat de scholen ook weer dicht kunnen gaan al besmettingen nog meer gaat oplopen.

Ondanks dat ben ik erg blij dat mijn zoon weer lekker naar school kan en dat er weer een normale dagstructuur is.

Kijk of keek jij uit naar het nieuwe schooljaar en dat de scholen weer open gaan?

Foto door Anastasiya Gepp via Pexels

Plaats een reactie