De lijstjes van mijn zoon

Nieuwe lijstjes voor mijn zoon om nog duidelijker te zijn

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Elke dag gebruikt mijn zoon een lijstje zodat hij weet wat hij moet doen op een dag. Als we geen lijstjes zouden maken, dan zouden we hem de hele tijd moeten aansturen. Op het lijstje zetten we ook de antwoorden wat mijn zoon elke dag wil weten. Zo wil hij graag weten waar mijn vriend en ik zijn op een dag en wat er op ons weekmenu staat. Dit zetten we in een dagschema, zodat mijn zoon weet waar hij aan toe is.

Lijstjes maken

Toen mijn zoon net zijn diagnose kreeg, hebben we begeleiding gehad van Autimaat. Daar hebben we de methode Geef me de 5 geleerd. Een onderdeel daarvan is je kind zelfstandigheid aan te leren. Door een lijstje te maken kunnen we duidelijk op de 5 zijn en hem de structuur bieden die hij nodig heeft. Als je de vragen : Wie Wat, Waar, Wanneer , Hoe (en waarom) kunt beantwoorden, ben je duidelijk op de 5.

Oude lijstjes

Eerst maakten we de oude lijstjes voor mijn zoon in een Excel hierbij maakten we gebruik van pictogrammen die we downloadden van sclera.be. Daarnaast maakten we gebruik van formules, zodat we bijvoorbeeld ons weekmenu, maar een keer hoefden in te vullen en dat deze gelijk in alle schema’s voor de hele week zichtbaar waren. Later voegden we ook de tijden van het ochtend ritueel toe. Maar naar mate de tijd verstreek, mijn zoon ouder werd, de omstandigheden en behoeften veranderden, werd het lijstje rommeliger en onoverzichtelijk. Het schema was niet duidelijk meer. Het was tijd voor verandering.

schema met pictogrammen
Stukje van schema met picto’s

Een nieuw lijstje maken

Zelf vind ik het erg prettig om to do lijstjes te maken. Eerst deed ik dat in mijn notitieboek, maar sindskort gebruik ik daar OneNote voor. Voor mij werken to do lijstjes die ik kan afvinken erg goed:

  • Ik weet wat ik allemaal moet doen,
  • Wat ik wel en niet heb gedaan,
  • Het geeft me overzicht en structuur.

Dit zelfde systeem, maar dan nog uitgebreider, leek me ook handig voor mijn zoon. Voor hem is het nu het beste om dit gewoon op papier te hebben. Dus we printen nog steeds elke dag een schema uit voor mijn zoon. Ik zocht op internet hoe je dat in Excel kunt maken, want het liefste zou ik de nieuwe lijstjes ook in Excel maken omdat je dan makkelijk en snel gegevens kan aanpassen in verschillende lijstjes door formules te gebruiken. Ik vond een uitleg, maar alsnog vind ik het erg ingewikkeld. Dus zocht ik verder. Ik weet nu hoe ik zo’n lijstje in Word kan maken en dat deze geschikt is om af te drukken. Nu maak ik de lijstjes in Word, Wel moet ik hierbij ons weekmenu en taken kopiĆ«ren en plakken. We gebruiken nu gewoon tekst in plaats van pictogrammen. Mijn zoon is inmiddels 13 en kan de tekst goed lezen en begrijpen.

Het nieuwe schema uitproberen

Op het nieuwe lijstje staat nu wat mijn zoon:

  • Elke dag moet doen,
  • Mee moet nemen, naar school of zwemles,
  • Wat we de hele week gaan eten,
  • Waar mijn vriend en ik de hele dag zijn,
  • Waar hij die dag naar toe moet,
  • Zijn taak in huis en hoe hij dat moet doen,
  • Hoe hij zijn lunch voor school moet klaarmaken.
Links het nieuwe afvinklijstje en rechts de oude lijst met pictogrammen.
Links het nieuwe afvinklijstje en rechts de oude lijst met pictogrammen.

Vervolgens moet hij alles en elke stap afvinken, zodat hij en wij weten dat het is gedaan. We hebben ons voorgenomen om het nieuwe lijstje 2 weken lang uit te proberen om te kijken of het bevalt en wat eventueel anders moet.

Hoe bevallen de nieuwe lijstjes?

De nieuwe lijstjes bevallen erg goed. Het is veel duidelijker en overzichtelijker. Mijn kind weet precies waar hij aan toe is. Mijn zoon moet nog wel leren alles af te vinken. Dit vindt hij ook een beetje vervelend om steeds te doen. Door af te vinken, weet iedereen wel of iets wel of niet is gedaan. Maar misschien dat we dit over een tijdje wel aanpassen als het inderdaad te veel is.

Zo’n schema blijft niet hetzelfde, het verandert, wanneer daar behoefte aan is. Zo begonnen we met pictogrammen en plaatjes en maken we nu to do lijstjes in geschreven tekst. Misschien is het afvinken op den duur niet meer nodig, maar voor nu werkt het erg goed. En wie weet zijn ooit deze lijstjes niet meer nodig omdat het dan misschien wel vanzelf gaat.

Plaats een reactie