Een stroom mast

Een paar uur zonder stroom, wat zou jij doen?

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

Vorige week kreeg ik een brief van Liander. Nou ja eigenlijk de bewoner(s) van dit pand, aangezien ik daartoe behoor, is de brief voor mij bestemd. Daarin stond dat er op 22 juli vanwege werkzaamheden de stroom werd onderbroken, tussen 8:30 uur en 11:00 uur, een paar uurtjes dus.

Ik vind het geen probleem als het nodig is, dan is het nodig. Bovendien weet ik het van te voren en is het maar voor een paar uur. Als het onverwacht is en je weet niet hoe lang het gaat duren of het duurt de hele dag, dan vind ik het wel vervelend.

Goed voorbereid zonder stroom

Ik wilde goed voorbereid zijn, dus ik begon na te denken over waar ik allemaal rekening mee moest houden:

  • De koelkast en vriezer wilde ik dichthouden, zodat de inhoud goed blijft.
  • Ik kon geen thee en koffie zetten, maar water koken voor thee ging vast wel op het gasfornuis in een pannetje,
  • Mijn cursus ga ik later op de dag doen, want dat is online en er is geen WiFi.
  • Er is geen warm water,
  • Mijn vriend werkte deze keer niet thuis omdat hij echt elektriciteit, nodig heeft voor zijn werk.
  • Telefoons en laptop moesten opgeladen zijn.

“Oh ja, maar hiervoor heb je ook stroom nodig!”

Het viel me op dat we tegenwoordig bijna voor alles wel stroom nodig hebben. In mijn hoofd werd het zinnetje: Oh ja, maar hiervoor heb je ook stroom nodig! werd herhaald. Gelukkig is er nog genoeg wat ik kon doen waar geen elektriciteit voor nodig is. Bijvoorbeeld, een boek lezen, een spelletje doen, naar buiten enz.

Ik kwam er gisteravond pas achter, dat ik het gasfornuis niet zomaar aankrijg. Het gasfornuis gaat door middel van een vonkje aan. We hebben wel lucifers in de la liggen, maar die kan ik niet gebruiken vanwege mijn handicap. Dus we hebben maar even een gasaansteker gekocht. Ik vind gasaanstekers best eng omdat er ooit een in de fik is gevlogen bij het vullen. Maar als ik allen ben en de stroom valt uit, dan zou ik het gas niet kunnen aansteken. ’s Avonds heb ik het gas aansteken met de aansteker geoefend met mijn vriend. Dat was nog niet heel makkelijk omdat het gas pas aan gaat als je de knop indrukt, ook zonder stroom, maar het lukte wel.

In in mijn hoofd had ik het gekke idee dat we heel lang zonder stroom zouden zitten, terwijl het maar voor maximaal 2,5 uur zou zijn. Ik was van plan om eerst even te ontbijten, daarna de vaatwasser te legen, thee te zetten (water koken in een pan op het gasfornuis) en te stofzuigen om vervolgens een spelletje met mijn zoon te doen en achter de laptop bezig te gaan.

Wat ik uiteindelijk deed.

Om 8:25 realiseerde ik me, dat ook de traplift niet te lang op de accu kan. Hij kan even gebruikt worden zonder stroom, maar hoe lang de traplift op de accu kan, weet ik niet. Dus ben ik snel naar beneden gegaan. Ik durfde maar niet naar boven te gaan, voor het geval ik halverwege de trap strand. Om 8:30 uur, werd de stroom afgesloten. De koelkast bleef dicht, dit had ik van te voren ook tegen mijn zoon gezegd. Hetzelfde gold voor de vriezer. Vervolgens at ik mijn ontbijt en zat ik een beetje op mijn telefoon. Daarna ging ik de vaatwasser uitruimen. Ik was van plan om het gas aan te steken, water te koken en thee te zetten, als ik klaar was met de vaatwasser. Ik vond het best spannend, want ik was benieuwd of ik het gas aan kon krijgen, zonder elektriciteit. Uiteindelijk was dat niet meer nodig want om 9:30 uur, was er weer stroom.

Weer elektriciteit

Er vielen me een aantal vreemde dingen op:

  • Het display van mijn koelkast is in 9 jaar een stuk minder fel gaan branden. Dat viel me nu pas op  toen de stroom weer aan ging.
  • Mijn Googlenest Thermostaat gaf op de Thermostaat aan dat ie geen stroom kreeg, maar in de app leek de Thermostaat gewoon te werken. Hoe dan? Aangezien de WiFi ook niet werkte.
  • Toen de stroom weer aanging. Gingen sommige Philips Hue en Slimme Ikea lampen aan (niet allemaal) en ook sprong mijn monitor aan. Terwijl ze allemaal uit stonden.

Uiteindelijk zaten we maar een uur zonder stroom. Achteraf denk ik nu, waar heb ik me toch druk om gemaakt? Ach ja, ik ben nu in ieder geval goed voorbereid op een volgende stroomuitval.

Meer weten? Hier vind je meer tips wanneer je verwacht en onverwacht zonder stroom zit.

Wat doen jullie als jullie een paar uur zonder stroom zitten?

Afbeelding van Nicole Köhler via Pixabay.

2 gedachten over “Een paar uur zonder stroom, wat zou jij doen?”

Plaats een reactie