Mijn vaatwasser

Mijn vaatwasser, zo noodzakelijk is hij voor mij.

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

Een van de apparaten die een grote bijdrage levert aan mijn zelfstandigheid is mijn vaatwasser. Veel mensen zouden niet meer zonder willen. Ik kan niet zonder. Met de hand afwassen kost me namelijk veel energie vanwege mijn CP. Natuurlijk was ik wel eens wat met hand af, als dat nodig is, maar dat is dan een beetje. Vooral de combinatie koken en na het eten afwassen is erg vermoeiend.

Mijn vaatwasser

Toen ik nog alleen woonde, kreeg ik twee keer per week (dat kon toen nog) huishoudelijke hulp van de thuiszorg. Het eerste wat de huishoudelijke hulp deed was de afwas, die zo’n 3 a 4 dagen stond. Ik wilde wel graag een vaatwasser, ik had er alleen geen geld voor(ivm laag inkomen), dus probeerde ik bijzondere bijstand aan te vragen. Dat was niet mogelijk omdat een afwasmachine niet als een noodzakelijk iets wordt gezien, het is een luxe. Voor mij is een vaatwasser wel echt nodig omdat afwassen niet ging. Ik ben er toen maar voor gaan sparen. Niet alleen voor de vaatwasser, maar ook voor het laten aanleggen van een aansluiting voor het apparaat.

Ik kocht een vaatwasser van het merk Bosch. Het was een vrijstaande vaatwasser met een extra lade voor het bestek, erg handig vond ik dat. Nu kon ik zelf de afwas doen en mijn huishoudelijke hulp had meer tijd om andere dingen te doen in huis. Ik vond het vooral fijn dat ik ook wat uitgebreider kon koken, wat ik heel leuk vind, omdat alles daarna gewoon in de vaatwasser kon.

Mijn eerste vaatwasser, een vrijstaande Bosch.
Mijn eerste vaatwasser

Een nieuwe vaatwasser

Toen ik ging samenwonen, heb ik hem meegenomen. We hadden het onder het aanrecht geplaatst in de nieuwe keuken, maar een jaar later, kochten we alsnog een ingebouwd exemplaar. Ik vond dat toch wat praktischer vanwege de spetters van het koken en het staat gewoon mooier. We kozen weer voor het merk Bosch omdat we erg tevreden waren over de vorige. Weer een met een bestekla, maar deze is wel iets luxer omdat alle rekken verstelbaar zijn. En deze kan op 40 graden wassen (glasprogramma), dit vond ik erg belangrijk omdat de kommen van miin Magimix niet tegen een warmere temperatuur konden, deze waren dan ook gebarsten. Dat is sindsdien ook niet meer gebeurd. En ook schijnt er een rood lampje op de vloer als ie aanstaat. Handig, want je hoort ‘m bijna niet. Mijn oude vaatwasser heb ik voor een leuk bedrag verkocht via Marktplaats.

Het ging niet meer.

Nu hebben we deze alweer vijf jaar en ik ben er nog steeds enorm blij mee. Het geeft rust dat de afwas voor mij wordt gedaan. En van de week werd het extra duidelijk waarom de vaatwasser voor mij echt noodzakelijk was. Ik ging Flammkuchen maken, een erg lekker recept. Hiervoor had ik de keukenmachine nodig, want ik moest uien snijden. Deze zat in de vaatwasser, omdat ik ‘m van het weekend  had gebruikt toen ik koekjes bakte met mijn zoon. deze moest ik dus met de hand afwassen. Mijn vriend en mijn zoon waren niet thuis en natuurlijk had ik kunnen wachten, zodat ze me konden helpen, maar dan werd het wel erg laat en soms wil ik ook gewoon voor ze koken, zonder dat ze me hoeven te helpen. Het afwassen was een drama. Ik had veel pijn in mijn rechterhand, ik kon het niet goed vasthoud en de afwas kostte heel veel moeite. Hierdoor werd het alsnog laat. Later heb ik alle keukenmachine onderdelen met alle liefde in de vaatwasser gepropt, want afwassen ging niet meer, wat ik eigenlijk heel confronterend vond. Een verdrietig moment. Uiteindelijk is het me wel gelukt om de Flammkuchen zelf te maken, daar ben ik dan wel trots op.

Een hele volle vaatwasser
Een hele volle vaatwasser

Tips

Zuinig

Voor veel mensen is een vaatwasser echt een uitkomst omdat ze afwassen gewoon niet leuk vinden en ik geef ze helemaal gelijk. Er zijn trouwens ook mensen die juist bewust ervoor kiezen om met de hand af te wassen om verschillende redenen. Dat kan ook natuurlijk. Maar wist je dat een moderne afwasmachine zuiniger is dat met de hand afwassen? De mijne verbruikt minder water dan wanneer ik mijn gootsteen zou vullen met water. Natuurlijk hangt het er vanaf of je van te voren de vaat afspoelt met (warm) water. Dan is met de hand afwassen zuiniger. Eigenlijk is het voldoende om de borden gewoon leeg te maken en dan in de vaatwasser te stoppen.

Vaatwastabletten

Vaatwastabletten zijn er in alle soorten en maten. Ik zelf gebruik altijd een vaatwastablet in combinatie met glansspoelmiddel en onthardingszout. Dat vind ik toch een beter resultaat geven dan zonder. Voorheen kocht ik altijd de tabletten van Finish. Ik vind ze duur, maar het werkt het beste naar mijn mening. Nu gebruik ik de vaatwastabletten van de Lidl, deze zijn heel goedkoop en het resultaat vind ik even goed. Alleen moet je de tabletten van de Lidl uit het plastic halen. Dat is lastig, dus knipt mijn zoon alle tabletten open en doet ze voor mij in een voorraadbus.

De bestekla
De bestekla

Legen

Als ik de afwas in de afwasmachine doe, dan sorteer ik het bestek, glazen en borden, soort bij soort, zodat het uitruimen sneller gaat. Ik leg het bestek in de bestekla bij elkaar, maar dit kan natuurlijk ook in het mandje op deze manier. Verder leeg ik de vaatwasser het liefste in de ochtend, zodat ik de hele dag door alles gelijk in de vaatwasser kan zetten. Zo blijft mijn aanrecht leeg en netjes. De vaatwasser vind ik trouwens de perfecte verstopplek voor rommel als er onverwacht bezoek komt;-).

Tijdens het koken

Als je gaat koken is een lege vaatwasser ideaal! Elke keer wanneer ik iets niet meer nodig heb, probeer ik het gelijk in de vaatwasser te zetten. Het is niet iets wat ik tijdens het koken heel makkelijk vind om te doen omdat ik maar een ding tegelijk kan, toch probeer ik het, want dan is mijn keuken na het eten minder ontploft, dat scheelt dan weer tijd en energie.

Tetris

De vaatwasser inruimen heeft wel wat weg van het spelletje Tetris, je moet gewoon ervoor zorgen dat alles zo staat, dat er geen water in blijft staan en je moet goed kijken waar alles past, want er past veel meer in dan je denkt. Wel moet het water overal goed tussen kunnen komen en moeten de sproeiers goed kunnen draaien.

Onderhoud van de vaatwasser
Onderhoud van de vaatwasser

Onderhoud je vaatwasser

Ik vind het belangrijk om de vaatwasser regelmatig te reinigen. Je wast ook niet af in een vieze gootsteen, hetzelfde geldt voor de vaatwasser. Dit doe ik door hem leeg aan te zetten met een reiniger voor vaatwassers. Je kunt deze kopen in de supermarkt, maar ik vind de reinigers van Bosch het beste. Daarnaast haal ik de zeef en de sproeiers eruit (dit is per vaatwasser weer verschillend) en spoel ik dit af onder de kraan. Vervolgens vul ik het onthardingszout en de glansspoelmiddel bij als dat nodig is. De randen van de deur maak ik schoon met keukenreiniger.

Ik ben erg blij met mijn afwasmachine, voor mij is ie echt noodzakelijk. Heb jij er ook een? Of was je liever met de hand af? Heb jij nog andere tips voor het gebruik van je vaatwasser?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

2 gedachten over “Mijn vaatwasser, zo noodzakelijk is hij voor mij.”

  1. Wat fijn dat de vaatwasser zo’n uitkomst voor je is! Zelf heb ik er geen, en er is ook geen plek voor in mijn keuken. Wel in de bijkeuken trouwens, dus ik denk dat ik er binnenkort maar voor eentje ga kijken. Wel jammer dat ze zo duur zijn.

    Beantwoorden
    • Klopt het is niet heel goedkoop. Maar ik vind het het geld waard. Misschien zijn er tweedehands ook wel goede vaatwassers te vinden. Ik ben zelf netjes op mijn spullen en mijn oude vaatwasser zag er nog heel goed uit, toen ik hem verkocht. Misschien is dat ook iets voor jou?

      Beantwoorden

Plaats een reactie