keuzes maken

Het aantal keuzes verminderen, hoe doe je dat?

Categorieen:Tips and tricks

4 reacties

Ik heb flink last van keuzestress. Kiezen uit dingen en bepalen wat we gaan eten, wat er moet gebeuren of hoe iets eruit moet komen te zien, vind ik heel erg moeilijk. Ik houd er ook niet van om steeds weer keuzes te moeten maken. Soms moet het gewoon en kan het niet anders. Maar als het even kan, probeer ik de keuzemomenten te verminderen. Een aantal jaar geleden schreef ik ook al eens over dit onderwerp. Deze keer heb ik nog een aantal andere tips die mij helpen.

Maak een weekmenu

“Wat eten we vandaag?” Dit is misschien wel de vraag die het meeste gesteld wordt. Elke dag moet je dus weer kiezen, wat je gaat eten. Dat blijft elke dag weer terugkomen. Door een weekmenu te maken, voorkom je dat je elke dag weer moet kiezen, wat je gaat eten. Je maakt op een dag een weekmenu voor de hele week. En dan doe je daarna gelijk boodschappen voor de hele week.

Wij doen dit elke zondag. Eerst kijken we wat er nog aanwezig is in huis, vervolgens bedenken we wat we de komende week allemaal willen gaan eten. Daarna halen we de boodschappen voor de hele week. Als we wat te kort komen, kopen we dat later alsnog wel.

Maak een planning

De meeste mensen maken een planning voor een bepaalde tijd. Zelf vind ik dit erg moeilijk om te doen. De ene keer gaat het goed en de andere keer gaat het mis. Maar door van te voren een planning te maken hoef je je niet meer af te vragen: “Wat zal ik vandaag eens gaan doen?” Als je werk hebt, zal je je de vraag niet zo snel stellen, maar als je dat niet hebt, vraag je je het misschien wel vaker af. Ik in ieder geval wel. Door het maken van een planning ben ik ook gelijk een stuk productiever, dan wanneer geen planning maak.

Koop steeds hetzelfde, of draag hetzelfde

Wat mij enorm helpt is om steeds dezelfde producten te kopen. Zo gebruik ik al jaren deodorant van Dove en draag ik altijd dezelfde soort kleding: Namelijk altijd jeans en een trui of t-shirt en sneakers eronder. Hierdoor hoef ik niet steeds te bedenken wat ik aan wil trekken. En het meeste past ook wel bij elkaar. Ook helpt het om van te voren setjes te maken en je kleding alvast klaar te leggen.

De laatste tijd ben ik wel meer bezig met mijn kleding. Ik zou graag een wat nettere vrouwelijke, maar wel comfortabele kledingstijl willen hebben. Wel een stijl, waarbij ik jeans en sneakers kan blijven dragen.

Verminder het aantal spullen, dan verminderen ook het aantal keuzes

Hoe minder spullen je hebt, hoe minder keuzes je hoeft te maken. Dat is ook een van de redenen, dat ik een minimalistische levensstijl heb. Zo kocht ik laatst de perfecte tas voor mijn verjaardag. Omdat het alles heeft wat ik zoek in een tas en ik toch altijd maar een tas gebruik, besloot ik om al mijn andere tassen te verkopen. Dit is inmiddels ook al gebeurd. Zo hoef ik niet meer na te denken welke tas ik mee neem en vergeet ik mijn spullen niet. Hetzelfde geldt voor kleding. Koop wat je ook daadwerkelijk gaat dragen.

Soms moet je wel keuzes maken

Natuurlijk is het onmogelijk om elk keuzemoment uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld als we moeten stemmen. Het is dan handig om debatten te volgen om te bepalen wat jij belangrijk vindt. Maar dat kan nog vrij lastig zijn. Daarom vind ik de stemwijzer een uitkomst, dat kan jou helpen om een keuze te maken.

Nog een aantal voorbeelden: We moesten een paar maanden geleden wel een nieuwe wasmachine kopen. En zo wil ik nog steeds mijn blog een make over geven. Hoewel ik nu wel iets beter weet, hoe ik het wil hebben, blijf ik het vrij lastig om te bepalen wat ik nu eigenlijk wil. Er valt uit zoveel te kiezen.

Hoe ga jij om met keuzes die je moet maken?

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

4 gedachten over “Het aantal keuzes verminderen, hoe doe je dat?”

 1. Goede tips! Misschien zijn fijn zittende colbertjes of vesten iets om je outfits mee te upgraden?

  Ik plan bij eten ook altijd graag vooruit. Mijn vriend snapt dat niet altijd, haha, maar ik vind het fijn om het gewoon allemaal gepland te hebben.

  Beantwoorden
 2. He Rosita,

  Goede tips om te minimaliseren! Het verkopen van je tassen is echt een goede. Door het lezen van je stuk bedacht ik dat ik een tas heb waar ik echt niets mee doe… Echt jammer! Denk dat ik die ook in de verkoop doe… Net zo met schoenen die ik gewoon niet gedragen heb.

  Jij hebt ze verkocht via Vindet?

  Verder wat betreft keuzes maken herken ik mezelf er wel in! Ik doe nu ook maar één á twee keer in de week boodschappen, dat helpt in ieder geval in de keuzes qua eten; wat ik niet heb, kan ik gewoon niet eten!

  Ik ben een enorme twijfelaar en vind het lastig ‘nee’ te zeggen mensen of dingen die ik wel leuk vind, maar toch geen tijd voor heb.
  De laatste dagen is er een ommezwaai gaande als ’t daarom gaat… Afgelopen dagen zijn een echt goede plannen (in mijn ogen) ontstaan voor het beginnen van een eigen onderneming. En ik voel totaal geen twijfel!! In wat dan ook niet, terwijl; ik zag altijd overal beren…. Ik verwacht ze steeds, maar ze komen niet.
  Maar ook hiermee moet ik aardig wat keuzes maken! Denk toch dat me dat (met behulp van m’n coach wel lukt. En ik moest een keuze maken of ik doorging met een nieuwe optie voor vrijwilligerswerk, maar heb vanmorgen besloten dat niet te doen.
  Kies voor energie om mijn eigen project op te zetten.

  Succes en wijsheid met alle keuzes die er de komende tij op je af komen. Je voelt wel wat goed is, daar ben ik van overtuigd!

  Lieve groet,
  Petra

  Beantwoorden
  • Hey, wat een goed nieuws! Ik ben benieuwd naar wat je gaat doen. Ja, ik heb ze via Vinted verkocht. Ik had ze ook op Facebook en Marktplaats gezet, maar via Vinted ging het snel. Dankjewel. Ik wens jou ook veel succes en wijsheid toe!

   Beantwoorden

Plaats een reactie