Maandag

Maandag, rotdag

Categorieen:Life

4 reacties

Maandag, het begin van de week. Een dag waar niemand eigenlijk zin in heeft. Ik ook niet. Ik zie altijd op tegen de maandag en dan vooral de ochtend. Dat betekent: weer vroeg op, jezelf klaarmaken, kinderen naar school, jij naar het werk of thuis aan de slag. Waarom zien we eigenlijk op tegen deze dag? En wat kunnen we eraan doen om de maandag zo leuk mogelijk te maken?

Waarom?

Waarom vinden we het bijna nooit leuk wanneer het maandag is?

Het weekend is dan afgelopen.

Van maandag tot en met vrijdag zijn we aan het werk en doen we dingen die moeten gebeuren. In het weekend doen we eigenlijk de leuke dingen. Natuurlijk doe je dan misschien ook wel de boodschappen of maak je je huis schoon, maar over het algemeen is het weekend de tijd waarin we leuke dingen gaan doen. Hoe vaak is aan mij wel niet gevraagd of ik nog iets leuks ga doen, dit weekend. Er wordt me niet snel gevraagd of ik deze week nog leuke plannen heb. En eerlijk is eerlijk, doordeweeks is er ook maar weinig tijd om leuke dingen te doen omdat je moet werken of naar school moet. Wanneer het weer maandag is is ons leuke weekend weer voorbij.

Vroeg op staan en weer een hoop moeten

Op maandag moeten we weer vroeg op en na ons leuke weekend, hebben we daar geen zin in. We zijn nog moe, als we op op moeten staan. De kinderen moeten uit bed en naar school, zij hadden liever ook nog een dagje vrij. En dan moet jij nog aan het werk. Eerst sta je in de file of in die volle trein, dan moet je op je werk nog de vervelende klusjes doen, die er ook bij horen. Thuis wacht nog een berg wasgoed, die gedaan moet worden en noem maar op. Heb je gezien hoe vaak ik het woord moet(en) heb gebruikt? We moeten gewoon heel veel van onszelf en dat vinden we niet fijn.

Druk, druk, druk

De zondag staat van oudsher al bekend als een rustdag, de dag waarop we het rustig aan doen. Voor ons is de lazy sunday echt een dag waarop we lekker uitslapen en een beetje rommelen in huis. Tegenwoordig doen we trouwens ook de boodschappen op zondag, want dan is het lekker rustig  in de supermarkt. De zondag is dus een flink contrast met de maandag. De maandag is het begin van een drukke week, een week vol afspraken. Zelfs ik, nu ik thuis ben, heb het gewoon druk door de weeks. Vraag me maar niet hoe ik het deed toen ik nog stage liep, maar ik heb ook allerlei afspraken: ik moet naar de instrumentmaker voor mijn beenspalk, ik moet 2 keer in de week naar fysiotherapie, ik heb ergotherapie, het huishouden moet gebeuren en ik wil nog artikelen schrijven en foto’s maken voor mijn blog. Kortom we hebben het druk, iedereen heeft het druk doordeweeks.

Wat kun je doen tegen de vervelende maandagen?

We kunnen natuurlijk niet voorkomen dat het maandag wordt. Hoe kun je dan toch de dag zo leuk mogelijk doorkomen?

Plan iets leuks op maandag

Zorg ervoor dat je iets leuks gaat doen op maandag. Bijvoorbeeld: Ga lekker sporten, ga ’s avonds datenight houden met je lief op de bank of maak samen met je vriendinnen een lekkere avondmaaltijd.

Het is maar maandag

Het is de eerste werkdag van de week, maar probeer eens te relativeren. Het is ook maar en dag in de week. Eigenlijk niet anders dan een dinsdag of woensdag. Op die dagen ben je ook druk met alles wat je moet doen toch? Bekijk de maandag eens op die manier. Het is allemaal nog niet zo erg.

Maak plannen

Maak op maandag plannen voor leuke dingen. Boek je vakantie, plan een uitje, of ga er op uit, ook gelijk een stuk rustiger dan in het weekend.

Pak een rustig moment voor jezelf

Bereid je op zondag alvast voor op de maandag, leg alles al klaar, ontspan voor je gaat slapen. Ga eerder naar bed. Zet je wekker eerder dan normaal en zorg dat je het op de maandagochtend iets rustiger aan kan doen. Heel makkelijk gezegd als je, net zoals ik nog een kind moet verzorgen in de ochtend compleet met het bijbehorende spitsuur. Maar zorg voor of na het spitsuur even voor een momentje voor jezelf. Ga lekker rustig ontbijten, ga lekker douchen, zit rustig en drink een lekker kopje koffie.

En voor je het weet is het weer dinsdag en ben je al wat meer gewend aan je drukke week.

Zie jij op tegen de maandag? Wat zijn jouw ultieme tips tegen de maandagen?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay 

4 gedachten over “Maandag, rotdag”

Plaats een reactie