autistisch

Programma: Het is hier autistisch. Wat ik ervan vind

Categorieen:Life

4 reacties

Donderdag 19 januari was de eerste aflevering van Het is hier autistisch te zien. In deze serie laat Filemon Wesselink zien wat autisme is en hij laat onderzoeken of hij zelf ook autisme heeft. Filemon heeft zelf autisme, daar is hij door deze serie achter gekomen.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering vertelt Filemon Wesselink dat hij vermoedt dat hij autisme heeft. Om daar achter te komen laat hij zichzelf onderzoeken.

Veel mensen denken bij autisme aan Raymond Babbitt uit de film Rain Man, terwijl dit eigenlijk een heel extreem voorbeeld is. Filemon wil erachter komen hoe breed het autistisch spectrum is, dusgaat hij op bezoek bij mensen met verschillende vormen van autisme. Zo bezoekt hij de autistische savant Rex in de Verenigde Staten. Rex kan na een keer luisteren al een heel muziekstuk naspelen (zie filmpje).

Daarna bezoekt hij Sam van vijftien. Aan Sam zie je op het eerste gezicht niets, maar toch heeft hij autisme. Daardoor woont hij niet meer thuis en gaat hij ook niet naar school. Dit laat zien dat autisme een onzichtbare stoornis is.

Een kenmerk is, dat mensen met autisme vaak hele specifieke interesses hebben. Dat zie je bij Jelle, die een fascinatie heeft voor knikkers en treinen. Hij heeft zelfs een eigen Youtube kanaal dat over knikkers gaat.

Filemon gaat meedoen aan een groot hersenonderzoek over autisme. de onderzoeker vertelt dat autisme zo breed is, dat ze het Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) hebben genoemd, om aan te geven dat er heel veel verschillende vormen bestaan.

Autistisch zoontje

Ik vind het zelf heel erg interessant om dit programma te zien. Ik heb zelf een zoontje met autisme en ik herken veel in wat in de aflevering te zien is. Zo vind ik het jammer dat mensen het vaak onderschatten omdat het niet direct te zien is. Dit komt door gebrek aan kennis over autisme en de verkeerde beeldvorming, die mensen hebben. Als je mijn zoon ziet, zie je gewoon een lief en vrolijk jongetje van 10 en geen Raymond Babbitt.

Wat ik heel erg goed vind van het programma is dat ze laten zien dat autisme niet te zien is, dat het bij iedereen verschillend is en dat het ook hele positieve dingen heeft, kijk maar naar Rex bijvoorbeeld. Ik vind het ook heel interessant om te zien hoe Filemon de kijker mee neemt in zijn zoektocht naar wat autisme eigenlijk is. Autisme is namelijk niet zomaar iets. Ik vind de kwetsbare open houding van Filemon erg mooi om te zien. Hij vertelt wat hem opvalt aan hoe hij alles ervaart en kan dat heel mooi verwoorden.

Ik ben benieuwd naar de volgende afleveringen, hopelijk laten ze ook zien welk effect autisme heeft op het dagelijks leven en hoe het er bij vrouwen uit ziet.

Andere blogs over Het is hier autistisch

Anne heeft zelf autisme en heeft een artikel geschreven over de beeldvorming van autisme in de serie.

Bianca heeft ook een heel mooi artikel over het programma geschreven.

Het is hier autistisch is elke donderdag om 21:00 uur te zien op NPO 3.

Wat vindt jij van het programma en deze aflevering?

4 gedachten over “Programma: Het is hier autistisch. Wat ik ervan vind”

  1. Ik vond in ieder geval de eerste aflevering erg mooi.
    Mijn man heeft Asperger, en is er inderdaad best goed in om te verbergen waar hij moeite mee heeft – al kost hem dat dan vaak wel veel energie. Ook ik zie in onze omgeving mensen die het niet snappen/door hebben. De onderbuurvrouw bijvoorbeeld, die man vroeg of hij haar vriend kon begeleiden in dingen waar die moeite mee had, ‘want jij bent toch ook autistisch?’ Terwijl haar vriend en mijn man twee hele verschillende mannen zijn, die allebei tegen hele andere dingen aanlopen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie