leef minimalisme

Minimalisme en ik: Hoe ik minimalistisch leef.

Categorieen:Persoonlijk

8 reacties

Simplicity boils down to two steps: Identify the essential. Eliminate the rest. – Leo Babauta

Ik heb al een tijdje geen artikel meer geschreven over minimalisme. Niet bewust, de afgelopen tijd ben ik begonnen met revalideren en heb ik meer geschreven over het leven met mijn beperking. En wat ik daarmee wil bereiken.  Vandaag wil ik toch even stilstaan bij hoe ik minimalistich leef.

Minimalisme is een breed begrip

Minimalisme is voor iedereen anders. Ik schreef al wat minimalisme is en hoe ik hiermee ben begonnen, maar nog niet echt hoe ik minimalisme toepas in mijn leven. Een tijdje geleden kwam ik een Engelstalig filmpje op Youtube tegen, met bijbehorend blog, waarin Jenny Mustard vertelde over “verschillende soorten minimalisten”. Hierover schreef ze ook een artikel over haar blog. Ik denk persoonlijk niet dat er stereotypen minimalistische levensstijlen zijn, maar dat je je wel kunt herkennen in de verschillende typen die Jenny Mustard schetst. Zij gaat uit van 6 typen:

 • Esthetisch minimalisme,
 • Consuminderen,
 • Het hebben van zo min mogelijk spullen,
 • Minimalisme uit ecologisch oogpunt,
 • Zo eenvoudig mogelijk leven,
 • Minimalisme als levensstijl.

Hoe ik minimalistisch leef

Aan de hand van deze 6 typen wil ik vertellen, hoe ik het minimalisme in mijn leven toepas.

Esthetisch minimalisme:

Volgens Jenny Mustard draait het bij dit type over het interieur en het uiterlijk. Hier herken ik mezelf zeker in. Ik vind het heel fijn dat mijn interieur rustig en simpel is qua kleur. Wel vind ik het fijn dat mijn huis gezellig is, zodat het echt een thuis is. Het is gezellig op een rustige manier, zonder veel accessoires, dit heb je misschien wel kunnen lezen in het artikel dat ik schreef over mijn huis. Daarnaast kun je het zien aan het WordPress-thema wat ik gebruik voor mijn blog. Qua kleuren en indeling erg minimalistisch. Ik hou van eenvoud en rust omdat het mij overzicht geeft.

Consuminderen:

Jenny Mustard zegt dat het hierbij draait om zuinig leven en alleen kopen wat je echt nodig hebt, desnoods tweedehands omdat het goedkoper is. Hier herken ik mezelf niet in. Ik koop gewoon wat ik wil hebben. Wel doe ik dat heel bewust:

 • Ik kijk of ik het echt kan gebruiken,
 • Kan ik het goed hanteren vanwege mijn beperking?
 • Ik kijk of het goed in het interieur past of bij mijn kledingstijl,
 • Ik kijk of het duurzaam is, maar dit is niet echt een prioriteit voor me.

Daarnaast koop ik heel bewust niet bij winkels als: Primark, Action, Kruidvat of Aliexpress, omdat deze en andere winkels niet bij mijn normen en waarden passen. Ik wil dat de spullen die ik koop op een goede manier geproduceerd zijn en als het mogelijk is, ook duurzaam.

Het hebben van zo min mogelijk spullen:

Jenny Mustard zegt hierover dat het hier letterlijk gaat om het hebben van zo min mogelijk spullen. In een ideale wereld zou dit op mij van toepassing zijn, maar in mijn realistische wereld is dat gewoon niet mogelijk. Ik heb een gezin, waarbij mijn vriend en mijn zoontje niet minimalistisch zijn. Dus in mijn gezin is dit gewoon niet mogelijk. Ik ben er daarom niet op uit om zo min mogelijk bezittingen te hebben en ook tel ik mijn spullen niet.

Minimalisme uit ecologisch oogpunt:

Hierbij draait het om zo ecologisch mogelijk te leven. Duurzaamheid vind ik belangrijk, maar het heeft voor mij niet de prioriteit. Ik vind het belangrijker dat ik comfortabel kan leven en dat ik de dingen gewoon goed kan gebruiken. Voorbeeldje: Je kunt zelf deodorant maken zoals Merel van de Groene Meisjes uitlegt. Maar voor mij kost dit alleen maar energie het is lastig aan te brengen. Dus ik hou het gewoon bij de Dove deodorantspray, wel de compressed versie, want die is wel een stuk duurzamer vanwege de kleinere verpakking. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddel. Zelf maken doe ik niet, maar als het even kan, gebruik ik wel ecologische schoonmaakmiddelen van bijvoorbeeld Method of Ecover.

Ook leef ik niet afvalvrij, maar heb  er wel minder afval, doordat ik minder spullen koop.

Zo eenvoudig mogelijk leven:

Jenny Mustard zegt hierover dat je bij dit type, zo eenvoudig mogelijk leeft. Op mij echt niet van toepassing. Ik hecht waarde aan comfort en gemak. En ook omdat ik het voor mezelf anders wel heel moeilijk maak. Zonder mijn vaatwasser, zou ik niet kunnen. Ook mijn keukenmachine en magnetron heb ik gewoon nodig en zelfs mijn tv heeft echt nut in mijn leven. Persoonlijk hoef ik niet allerlei apparaten in huis te hebben om ze te hebben. Een droger, heb ik bijvoorbeeld niet en een dvd speler ook niet. Ik heb ze niet nodig omdat ik andere manieren heb om de was te drogen en dvd’s af te spelen.

Minimalisme als levensstijl:

Jenny Mustard schrijft hierover dat je bij dit type kijkt naar wat echt belangrijk in je leven is, je de focus daarop legt en je hetgeen wat niet belangrijk is verwijdert uit je leven. Bijvoorbeeld dat je niet alleen maar werkt om geld te verdienen, maar ook dat je echt van je werk houdt. Hier herken ik mij het meeste in. Mijn voornemen voor 2017 is ook echt de focus leggen op mijn gezin, aangezien zij voor mij het belangrijkste zijn. Daarnaast probeer ik me ook te richten op de positieve dingen in het leven in plaats van op de negatieve dingen. Dit is ook iets waarmee ik anderen wil inspireren via mijn blog.

Ben jij een minimalist? En in welke typen herken jij jezelf?

8 gedachten over “Minimalisme en ik: Hoe ik minimalistisch leef.”

 1. In sommige dingen herken ik me wel, in andere weer niet. Ik heb een vaatwasser maar doe het weer vaak met de hand. Ik ben dan weer zuiniger met water. Waar ik me nu in het verdiepen ben is een compacte gebruiksvriendelijke keukenmachine. De mijne heeft zijn tijd echt wel gehad.

  Beantwoorden
  • Ik weet niet hoe oud je vaatwasser is en wat voor vaatwasser jij hebt, maar over het algemeen is een vaatwasser zuiniger dan met de hand afwassen☺️. Mij kost afwassen te veel energie, ik ben er ook erg lang mee bezig.

   Beantwoorden
 2. Hey Rosita

  Ik haal ook graag inspiratie uit minimalisme. Ik herken mezelf eigenlijk in alle types die Jenny noemt. (Een inspirerende vrouw, trouwens!)
  Toch zou ik mezelf (nog?) geen minimalist noemen. Ik kan moeilijk uitleggen waarom … Daar moet ik misschien eens een blogje over schrijven. 🙂
  Wanneer is iemand volgens jou de term ‘minimalist’ waardig?

  Groetjes
  Lynn

  Beantwoorden
  • Goede vraag! Ik denk dat je jezelf een minimalist kunt noemen, als je jezelf zo ziet. Minimalisme is voor iedereen anders, aangezien iedereen andere normen en waarden heeft en minimalisme anders toepast. Wat overeenkomt is dat mensen met een minimalistische levensstijl een eenvoudiger leven nastreven.

   Ik wil trouwens weer wat regelmatiger over minimalisme gaan schrijven. Ik ben er de laatste tijd niet aan toe gekomen.

   Beantwoorden
 3. Hoi Rosita, mooi verwoord. Ik ben ook van mening dat te veel spullen willen kopen en hebben niet goed is. Daarentegen zou ik liever een mooi meubelstuk kopen om een mooi interieur te krijgen. Skogen bijvoorbeeld vind ik een merk met een minimalistische uitstraling. Bovendien staat het ecologisch minimalisme ook hoog in het vaandel bij mij; meer doen met meer resources, zoals water.

  Anne

  Beantwoorden

Plaats een reactie