Rosita die de Samsung Galaxy 21 met een hand bedient.

Hoe bedien ik mijn Samsung Galaxy S21 met een hand?

Categorieen:Tips and tricks

Geen reacties

Ik zie regelmatig berichten en vragen op sociale media voorbij komen over het gebruiken van smartphones met een hand. Men is opzoek naar een telefoon met een kleiner scherm of naar manieren en “hulpmiddelen” om de telefoon met een hand te bedienen. Misschien is het geen of een minder groot probleem als je een IPhone gebruikt, maar als graag een Android telefoon wil kan dit een probleem zijn omdat de schermen vaak een stuk groter zijn. Tot een paar jaar geleden liep ik tegen het zelfde aan. Ik wilde geen grote telefoon, want die kon ik niet met een hand bedienen dacht ik.

Telefoons met een hand bedienen

Jaren terug had ik steeds vrij kleine telefoons. Zo had bijvoorbeeld een Sony Xperia Z1 Compact met een scherm van 4,3 inch en een Sony Xperia X met een 5 inch scherm. Mijn vorige telefoon, de Samsung Galaxy S9 had een 5,8 inch scherm. Deze telefoons waren voor mij prima te bedienen met alleen mijn linkerhand. Op de S9 had ik wel moeite met het swipen bij het opnemen van de telefoon.

Zo houd ik meestal mijn telefoon vast.
Zo houd ik meestal mijn telefoon vast.

Sinds januari heb ik een Samsung Galaxy S21. Ik vind het een hele fijne telefoon. Het scherm is echter 6,2 inch. Dat is best groot. Dan is dit nog het kleinste model van de verschillende Galaxy S21 telefoons. De Samsung Galaxy S21+ en de Samsung Galaxy S21 Ultra hebben schermen van 6,7 inch en 6,8 inch. Omdat ik mijn telefoons vanwege mijn cerebrale parese met alleen mijn linker duim kan bedienen, zou ik persoonlijk niet snel kiezen voor een Plus of Ultra model van Samsung.Mijn ervaringen met het bedienen van mijn Samsung Galaxy S21 met een hand

Op zich lukt het me prima om mijn telefoon met alleen mijn linkerhand te bedienen, voor mij was het een kwestie van wennen. Toch loop ik wel tegen een paar kleine dingen aan. Zo kan ik maar net met mijn duim bij de rechterkant van mijn telefoon, vind ik swipen maar moeilijk als ik de telefoon moet opnemen en vind ik het totaal niet fijn wanneer ik in de rechter bovenhoek van mijn telefoon moet zijn. Maar gelukkig is dat geen probleem voor mij doordat Samsung in de (toegankelijkheids)instellingen rekening ermee heeft gehouden dat sommige mensen hun telefoon met een hand willen of kunnen bedienen.

Via Instellingen > Toegankelijkheid vind je allerlei instellingen om de telefoon makkelijker te kunnen bedienen. Wanneer je je telefoon met een hand wil kunnen bedienen vind je de meeste instellingen onder Interactie en behendigheid en/ of bij Geavanceerde instellingen. Er zijn best veel instellingen die je kunt aanpassen, in deze blog ga ik alleen in op de instellingen die ik gebruik:

Het toetsenbord

Het toetsenbord heb ik zo ingesteld dat het maar 75% van de breedte van het beeld inneemt. Zo kan ik makkelijk alle toetsen bereiken met mijn linker duim. Maar het typen probeer ik wel te beperken tot korte teksten, anders typ ik liever op mijn laptop en verstuur ik appjes via WhatsApp Web. En natuurlijk kun je ook het toetsenbord zo gebruiken dat je hem met je rechterduim kunt bedienen.

Je kunt de instellingen voor het eenhandig toetsenbord vinden via Instellingen > Algemeen beheer > Instellingen Samsung toetsenbord > Stand en Grootte/transparantie.


Tikken om op te nemen

Omdat het swipen om een oproep te beantwoorden nogal moeilijk vond, heb ik mijn telefoon zo ingesteld, dat ik alleen maar hoef te tikken om op te nemen. Deze functie zit op een onlogische plek in de instellingen vind ik namelijk: Instellingen > Toegankelijkheid > Interactie en behendigheid > Hulpmenu > Vegen vervangen door een tik.

Hulpmenu

In het hulpmenu kun je allerlei knoppen instellen, die voor jou moeilijk zijn te bedienen wanneer je een beperking hebt aan je handen. Voor mij zit daar onder andere een knop in om een screenshot te maken, dat vind ik namelijk nogal lastig. Verder past het menu zich aan aan bijvoorbeeld de telefoon app aan, alleen werkt dit volgens mij alleen bij de standaard Samsung apps op de telefoon. Het hulpmenu vind je via Instellingen > Toegankelijkheid > Interactie en behendigheid > Hulpmenu.

Bediening met een hand

Wanneer je iets aan de rechterkant of bovenin het scherm wil aantikken en je kunt er niet bij dan kun je bediening met een hand inschakelen. Het scherm wordt dan verkleind, waardoor je overal makkelijk bij kunt en natuurlijk kun je dit ook instellen voor je rechterhand instellen door op het pijltje te tikken. Ik gebruik Bediening met een hand regelmatig als ik een spelletje Sudoku aan het spelen zijn, ik kan namelijk niet goed bij de velden en de cijfers aan de rechterkant van het scherm. Bediending met een hand kun je aanzetten via Instellingen > Geavanceerde functies > Bediening met een hand.

Andere dingen om rekening mee te houden:

Ik vind niet alle telefoonhoesjes even handig met een hand te gebruiken. Zo vind ik een bookcase niet fijn, door de flap, kan ik mijn telefoon niet goed vasthouden. Ik gebruik liever een siliconen case die mijn telefoon goed beschermt.

Ik weet ook dat anderen het fijn vinden om een pop socket te gebruiken, zodat men de telefoon goed vast kan houden, zelf vind ik dat juist in de weg zitten, maar dat is meer mijn persoonlijke voorkeur.Mocht je het ook met een hand niet goed lukken om je telefoon te bedienen. Dan kun je je telefoon ook met spraak bedienen. Je kunt hiervoor Google Assistant of Bixby gebruiken.

Deze blog is gericht op mijn Samsung Galaxy S21, maar deze functies vind je ook op andere Samsung telefoons en grotendeels ook wel op andere Android telefoons en waarschijnlijk heeft de IPhone soortgelijke functies. Hopelijk heb je wat aan mijn tips om je telefoon goed te bedienen. Hoe bedien jij je telefoon met jouw beperking(en)?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie