Voorkant van de Samsung Galaxy S9 productiever

Eerste indruk Samsung Galaxy S9: Waarom ik deze zo fijn vind

Categorieen:Life

6 reacties

Jeej! Ik heb een nieuwe telefoon! Normaal gesproken schrijf ik niet zo kort na aanschaf een review over een bepaald product, maar ik heb vorige week een nieuwe telefoon gekocht. Het is de Samsung Galaxy S9 en ik ben er helemaal weg van! En ik kan eigenlijk niet echt wachten om met jullie te delen waarom ik deze zo fijn vind. De foto’s in deze blogpost zijn voor de laatste keer met de Xperia X gemaakt.

Achterkant van de Samsung Galaxy S9
Achterkant van de Samsung Galaxy S9

Wat eraan vooraf ging.

Ik was behoorlijk lang aan het twijfelen tussen de Samsung Galaxy S9 en de Sony Xperia XZ2 compact. Sony ben ik gewend en ook heeft Sony een fysieke knop voor de camera op zijn telefoons, niet geheel onbelangrijk. Omdat ik maar een hand kan gebruiken en mijn telefoon met alleen mijn linkerduim bedien, was ik er altijd van overtuigd dat mijn telefoon een klein scherm moest hebben.

De Xperia X heeft een 5,0 inch scherm en deze kon ik op zich prima bedienen. Het toetsenbord vond ik minder handig, maar het ging wel. Daarom wilde ik in eerste instantie voor de nieuwe Sony Xperia XZ2 compact gaan, maar ik vond het ontwerp eigenlijk niet zo mooi. Sony heeft wel wat dingen veranderd, maar toch vond ik het ontwerp minder mooi en beschikt deze telefoon niet over een aansluiting voor een koptelefoon. Hoewel ik mijn koptelefoon draadloos gebruik, wil ik deze ook bedraad kunnen aansluiten of bedraadde oordopjes kunnen gebruiken onderweg, zonder daarvoor een adapter te moeten gebruiken.

Bovendien vond ik de Galaxy S8 van mijn vriend prachtig! Het scherm en het ontwerp vond ik erg mooi. En ook zit er een functie op waarmee je toch het scherm met een hand (bediening met één hand) kan bedienen. Dus ben ik voor de opvolger van de S8 gegaan: de S9

Ik denk nu juist dat een groter scherm in de meeste gevallen, een kwestie van wennen is. Maar ik heb ook gekeken of de Galaxy S9 Plus iets voor mij was, deze vond ik echter weer te groot.

De grootte van de Sony Xperia X vs die van de Samsung Galaxy S9
De grootte van de Sony Xperia X vs die van de Samsung Galaxy S9 (foto gemaakt met de Asus Zenpad)

Samsung Galaxy S9: de eerste indruk

Het is dus een paarse Galaxy S9 geworden. De paarse kleur is heel mooi. Het Infinity display, zoals Samsung deze noemt is werkelijk prachtig. Het scherm is aan de zijkanten gebogen, waardoor het oneindig lijkt. Daarnaast ligt de telefoon goed in de hand en heb ik het toetsenbord zo kunnen aanpassen dat ik deze goed kan bedienen met mijn linkerduim. De vingerafdruksensor zicht achterop de telefoon onder de camera. Ik vind dit een handigere plek dan in de aan/uit knop, die aan de rechterkant op de Xperia X zit. Hierdoor kan ik deze makkelijker gebruiken om het scherm te ontgrendelen of de ING app of de MijnKPN app te gebruiken. En deze telefoon heeft een IP68 rating dat betekent dat hij waterdicht is.

Waarom vind ik deze telefoon zo fijn?

Ik kan nog zoveel meer dingen vertellen over deze telefoon, dan is niet alleen het scherm van mijn telefoon “oneindig”, maar ook deze review. Daarom licht ik nu uit waarom ik deze telefoon nu zo fijn vind in willekeurige volgorde.

Bixby

Als ik veel reviews op Youtube moet geloven is Bixby een beetje te veel van het goede en zit de Bixby-knop in de weg. Bixby Voice is de virtuele assistent die voor het eerst te zien was op de Galaxy S8. Ik vind Bixby best handig. Je kunt hem of haar namelijk allerlei dingen vragen met je stem net zoals je dat bij Google, Siri, Cortana enz. kunt doen. Maar met Bixby kun je meer doen. Je kunt Bixby niet alleen vragen om je ergens aan te herinneren, je kunt ook bijvoorbeeld vragen of de camera wil starten of een berichtje aan een bepaald persoon wil sturen via What’sApp.

Handig

Voor mezelf vind ik dit heel handig omdat ik af en toe een bepaalde app of functie niet zo snel kan vinden of de handeling maar moeilijk kan uitvoeren met een hand. Ook kan ik Bixby vragen om mij eraan te herinneren dat ik over een half uur een raam dicht moet doen. Google feed kan dat ook, maar dan moet je weer apart aangeven wanneer precies. Bixby is een stuk vriendelijker en snapt beter wat jij bedoelt.

Een nadeeltje is dat Bixby (nog) niet in het Nederlands beschikbaar is, je zult Engels moeten spreken.

Daarnaast is er ook nog Bixby Vision (in een aparte app) waarmee je via je camera bepaalde informatie over een object (ik zocht even op mijn koelkast) kunt opzoeken, een tekst vertalen of leuke bezienswaardigheden in de buurt e.d

Camera

De camera is dé reden dat ik voor deze telefoon heb gekozen. Hij heeft namelijk een dubbel diafragma (dual aperture) waardoor hij betere foto’s maakt bij weinig licht. Bij daglicht gebruikt hij een diafragma van F2,4 en bij weinig licht een diafragma van F1,5. Ik heb met mijn Xperia X vaak het probleem dat ik binnenshuis te weinig licht heb om mooie foto’s te maken. Echt goed heb ik dit nog niet kunnen uittesten, vanwege het mooie zomerweer, maar wel alvast uitgeprobeerd. (zie de foto’s hierboven)

Je hebt allerlei verschillende Camerastanden, waaronder de nieuwe super slomo. Hiermee kun je een filmpje vertraagd opnemen. Wat ook grappig is is AR-Emoji, hiermee kun je een GIFje maken van je zelf of een ander figuur.

Mijn Emoji gemaakt met AR-Emoji
Mijn Emoji gemaakt met AR-Emoji

Edge-panels

Wat ik al vertelde het scherm is echt prachtig, een functie die Samsung heeft is Edge-panels een soort menu aan de rand van het scherm, waarin je bepaalde functies snel kunt bereiken. Zo heb ik een weer-panel, een favoriete contacten-panel en een slim selecteren-panel toegevoegd aan de linkerrand van het scherm.

Bediening met één hand

Bij geavanceerde instellingen vind je bediening met één hand. Met deze functie wordt het scherm verkleind waarbij je alles met je duim kunt bereiken. Als ik drie keer op de home knop tik, wordt deze functie geactiveerd. Je kunt ook een beweging instellen hiervoor, maar dat vind ik niet zo handig.

Toegankelijkheid

Rosita zou Rosita niet zijn, als ik niks zou vertellen over de toegankelijkheidsopties. De Galaxy S9 beschikt net zoals andere Android telefoons over verschillende toegankelijkheidsopties, of dat hetzelfde, beter of minder goed is dan op de Iphone, weet ik niet. Maar het kan handig zijn. Op mijn vorige telefoons waren er geen toegankelijkheidsopties beschikbaar die voor mij handig zijn. Op deze telefoon zit een functie, dat wanneer je bijvoorbeeld gebeld wordt, je niet meer hoeft te swipen om de oproep te beantwoorden. één keer tikken is voldoende. Dat werkt voor mij makkelijker dan Swipen of bepaalde bewegingen te maken zoals ik hierboven al vertelde.

Toetsenbord

En als laatste vind ik het Samsung-toetsenbord een stuk prettiger dan het Swiftkey toetsenbord op de Xperia X. Bij dit toetsenbord kun je het formaat zo instellen dat het voor jou de juiste grootte heeft en kun je een hoog contrast instellen, mocht dat nodig zijn, as je bijvoorbeeld slechtziend zijn. Ik heb het toetsenbord zo ingesteld dat ik alle toetsen met mijn linkerduim kan bereiken, maar dat ze groot gevoeg zijn om goed te kunnen typen.

Dit was mijn eerste indruk van mijn telefoon. Ik ben er super onwijs blij mee en heb al een paar maanden uitgekeken naar deze telefoon.

Wat voor telefoon heb jij? En wat vind je er prettig aan?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

6 gedachten over “Eerste indruk Samsung Galaxy S9: Waarom ik deze zo fijn vind”

 1. Ik heb ook een Samsung S9, fijne telefoon. Altijd al een Samsung gehad en altijd tevreden geweest dus nooit een ander merk gewild.

  Beantwoorden
  • Leuk om te lezen! Mijn eerste Smartphone was een Samsung Galaxy S daarna 3 Sony Xperia telefoons gehad, maar ik vond deze beter en mooier. Ik vind hem ook erg fijn.

   Beantwoorden
 2. Ik heb nog een Huawei P8 (alweer bijna 3 jaar, onverwoestbaar dat ding) maar dat wordt binnenkort een P20 Pro misschien, met name voor de camera.

  Ik wacht nog even totdat de prijzen gaan dalen voor dat ‘supermodel’ 🙂

  Alle Android toestellen hebben tegenwoordig volgens mij wel de mogelijkheid om hem met één hand te bedienen, dus als je een te korte duim hebt voor een 6 inch scherm, dan komt dat wel goed, ongeacht het merk.

  Beantwoorden

Plaats een reactie