Beginnen met het aflossen van mijn studieschuld.

Ik ben goed met geld! Toch?

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Lange tijd was ik niet goed bezig met geld. Tot een jaar of 5 geleden. Toen ging de knop om, betaalde ik mijn roodstand af en iedereen die nog geld van mij kreeg. Ook bouwde ik een kleine buffer op van 1000 euro.

Net op tijd! In januari 2020 moest ik namelijk beginnen met het af betalen van mijn studieschuld. Inmiddels is er veel veranderd en ik vind dat er meer over geld en schulden gepraat moet worden. Het is nog een groot taboe, waaronder veel mensen, zoals ik zelf, gebukt gaan. Dus ik vind dat het tijd is om ook zelf over mijn studieschuld te beginnen.

Studieschuld

Toen ik stopte met mijn studie had ik een schuld van bijna € 70.000. Deze is voor een groot deel kwijtgescholden door DUO. Omdat ik ook extra had geleend omdat ik lang studeerder was, moest ik dit bedrag wel terug betalen. Dat was bijna € 24.000. In eerste instantie dacht ik dat het allemaal wel meeviel en dat het me allemaal wel ging lukken. Totdat het tot me doordring dat het eigenlijk best veel is dat ik met mijn Wajong uitkering moet terug betalen. Ik heb nu wel een baan, maar mijn salaris wordt verrekend met mijn uitkering. Ik ga er iets op vooruit, maar veel is het niet.

Ben ik nog steeds goed met geld?

Het is flink aanpoten, maar toch vind ik nog steeds dat ik goed ben met geld. De vaste lasten zijn flink duurder geworden, het leven gaat door en soms wil ik ook nog wat leuks voor mezelf kopen. Ik vind het wel moeilijk de laatste tijd om goed rond te komen. Van extra sparen en aflossen komt weinig terecht.

De focus weer op geld

Ik merk dat mijn focus op het aflossen en sparen de laatste tijd is verslapt. Maar ik wil ook graag naar Suriname, dat is een goede stok achter de deur om me goed te focussen op het sparen en aflossen.

Daarom neem ik me voor om komende maand niks uit te geven, op de vaste lasten na. Een uitzondering maak ik voor de kosten die ik moet maken voor mijn reis naar Suriname. Een no buy challenge dus!

Wat ik tot nu toe heb bereikt

Natuurlijk is het niet alleen maar slecht, want sommige dingen doe ik sinds ik de knop heb om gezet qua geld:

  • Ik houd al mijn inkomsten en uitgaven dagelijks bij in Excel en mijn bank app,
  • Ik geef mijn geld heel bewust uit. Impuls aankopen doe ik bijna niet.
  • Daarnaast heb ik mijn spaargeld onderverdeeld in verschillende potjes.

En natuurlijk heb ik ook een aantal dingen bereikt:

  • Ik ben al bijna op de helft met het aflossen van mijn studieschuld,
  • Roodstaan doe ik niet meer,
  • Ik heb overzicht over mijn geld,
  • En ik kan alle rekeningen ondanks alles gewoon betalen.

Hoewel het piept en kraakt aan alle kanten, ben ik blij met wat ik tot nu toe heb bereikt. En ik besef me ook heel goed dat wanneer ik niet een aantal jaar geleden, mijn geldzaken op orde had gebracht, ik er nu veel erger voor had gestaan. Dus ondanks ik het nu zwaar vind, ben ik eigenlijk wel trots op hoe het nu gaat.

Afbeelding van Mimzy via Pixabay

Plaats een reactie