Een meisje lekker lui in de tuin met kopje koffie.

Ik ben Rosita en ik ben lui

Categorieen:Persoonlijk

2 reacties

Ik ben lui, want ik koop voorgesneden voedsel. Ik heb een vaatwasser, die de afwas doet. Mijn tuin ziet er vaak niet uit en is momenteel een puinhoop, het onderhoud ervan laat ik over aan iemand die ik ervoor betaal. Net als de glazenwasser, die regelmatig langskomt om de ramen te zemen. Ook neem ik de bus voor een halte, gewoon omdat ik te lui ben om die paar 100 meter te lopen. En oh ja, ik gebruik vaak stockfoto’s van Pixabay in plaats van zelfgemaakte foto’s en hergebruik ook mijn eigen foto’s.

Zonder dollen, het begin van deze blog klopt natuurlijk niet, want ik vind mezelf alles behalve lui. Ik lees regelmatig in artikelen dat we lui zouden zijn als we niet ons eigen voedsel snijden. En ook vond iemand het nogal apart dat ik voor een halte de bus nam.

Gemak = lui zijn?

Waarom ben je lui als je voorgesneden voedsel koopt? Alsof het zo verkeerd is om dat te gebruiken. Het is juist makkelijk en niet alleen voor mij vanwege mijn handicap, maar ook voor mensen die gewoon geen tijd hebben om alles te snijden. Ik herinner me nog die hele discussie op Twitter een paar jaar geleden over eieren die gepeld en gekookt kunt kopen in de supermarkt. Dat was namelijk overbodig. Nou niet als je CP hebt en wel een gekookt ei lust. Mijn eieren pel ik ook niet zelf. Ik ben er ontzettend lang mee bezig, bovendien is de kans groot, dat ik het ei fijn knijp. Ik laat mijn zoon de eieren pellen.

Voorgesneden voedsel is duurder dan wanneer je het los koopt, maar daar tegenover staat wel dat je minder voedselverspilling hebt. Als je maar een klein beetje broccoli nodig hebt, is het zonde om een hele broccoli te kopen. Natuurlijk kun je het blancheren en invriezen, maar dat is niet voor iedereen de oplossing. Dus dan is voorgesneden broccoli een uitkomst. Ik heb dat overigens met bleekselderij. Als ik geld wil besparen, bespaar ik wel op andere dingen.


Oordelen

Wat is dat toch met oordelen? Waarom ben je lui als je voorgesneden voedsel koopt, eten bestelt bij Thuisbezorgd.nl, je tuin een rommeltje is? Ik vind het nogal wat om mensen lui te noemen omdat ze een andere keuze maken dan jij. Terwijl je niet weet waarom ze dat doen. In dit geval dus voorgesneden voedsel kopen, maar het kan natuurlijk ook wat anders zijn.

Hetzelfde geldt overigens voor spelfouten. Je bent niet dom als je spelfouten maakt, dat kan ook dyslexie of laaggeletterdheid zijn. Ik ben zelf vrij goed in taal, maar ook ik maak regelmatig spelfouten.

Oordelen over allerlei zaken is niet nodig vind ik. Ook al doen we het allemaal wel. Je schiet er niks mee op en het is toch alleen maar negatief. We weten vaak niet precies wat er is gebeurd, dus vind ik het niet eerlijk om daar een oordeel over te vellen. Je kunt je ook afvragen wat het toevoegt.

Zelf probeer ik goed na te denken voor ik een oordeel heb en de zaak van meerdere kanten te bekijken. Soms heb ik ergens een oordeel over, waar ik later spijt van heb, dan stel ik mijn oordeel bij.

Op mijn blog probeer ik ook zo min mogelijk te oordelen en ik houd er ook niet zo van om mensen zwart te maken, vandaar dat ik ook geen links heb geplaatst naar de desbetreffende artikelen waarin staat dan je lui bent als je voorgesneden of ingeblikt voedsel koopt.

Trek je er maar niks van aan.

Als ik er wat van zeg, zoals ik ook bij de artikelen heb gedaan over het lui zijn als je voorgesneden of ingeblikt koopt. De meeste reacties zijn positief, maar ik krijg ook reacties als “trek je er niks van aan” of “maak je niet zo druk, het is niet persoonlijk bedoeld”. Als is het niet persoonlijk bedoeld, ik vind niet dat je een ander lui, dom of wat dan ook kunt noemen omdat die persoon andere keuzes maakt dan jij. Dat jij een andere mening hebt is prima, maar benoem het ook als een mening. Tenminste, dat is mijn mening. Ik heb vaak zat te maken gehad met allerlei oordelen van anderen en dat is gewoon niet leuk meer.

Gemak dient de mens

Voorgesneden voedsel vind ik echt een uitkomst. Net als bezorgdiensten en online bestellen. Je betaalt ervoor, maar dan krijg je ook wat. Niet met zeurende en vervelende kinderen de stad in om kleren en schoolspullen te kopen, maar gewoon online bestellen bij Bol.com, H&M, Hema of Wehkamp. En in plaats van zelf te prutsen bij het aansluiten van mijn wasmachine, laat ik ‘m tegen een kleine vergoeding plaatsten en aansluiten door Coolblue. Juist door dit soort diensten en producten kunnen mensen met een beperking meer zelfstandig leven. En ook als je geen beperking of chronische ziekte hebt is het een uitkomst. Niet iedereen heeft tijd om uitgebreid alles te snijden of is instaat om een wasmachine aan te sluiten. Handig toch dat dat kan?

Afbeelding van milesz via Pixabay

2 gedachten over “Ik ben Rosita en ik ben lui”

  1. Ik las je post in die Facebook-groep dit weekend en dacht: supergoed dat ze hier mensen even bewust van maakt. Ik was echt geschokt door hoeveel mensen vrij negatief op je reageerden… Ik heb ooit bij die gepelde eieren ook gedacht ‘WAT?’, maar ik ben heel blij dat ik mijn kennis heb vergroot en begrijp dat dit voor veel mensen gewoon echt een uitkomst is.

    Beantwoorden
  2. Ook ik ervaar vaak negatieve reakties, zit door overmacht veel op de bank, dab ben je lui. Is te tuin een rotzooi, ben je gemakzuchtig, want er is eer dame van 90 die hem zelf nog bijhoudt

    Beantwoorden

Plaats een reactie