vergelijken

Je zelf vergelijken met anderen. Hoe stop je het?

Categorieen:Life

Geen reacties

Vanmorgen las ik een bericht van iemand die haar volgers bedankte omdat ze een bepaald aantal volgers had. Ik heb dat laatst ook gedaan op Twitter omdat ik ruim 800 volgers heb op Twitter. Toch werd ik erg onzeker van het bericht. Ik was mezelf aan het vergelijken met die andere persoon. Gelukkig kon ik mezelf tot de orde roepen en dit deelde ik op Twitter:

Ik houd niet van vergelijken

Ik weet van mezelf dat wel geneigd ben om mezelf met anderen te vergelijken, dat doe ik uit onzekerheid. Maar ik ben me bewust van mijn gedrag en kan het gevoel stoppen, door te zeggen dat het eigenlijk helemaal niet nodig is. Ik houd er niet eens van om mezelf te vergelijken met anderen. In Amerika noemen ze het “keeping up with the Joneses en in Nederland kennen we het gezegde Het gras bij buren is groener. Maar The Joneses are broke en het gras bij de buren is nep. Eigenlijk vergelijk je het beeld wat je hebt van de ander met het beeld wat je van jezelf hebt. En dat beeld is niet altijd goed, fijn of de werkelijkheid. Een paar voorbeelden:

Blog

Er zijn bloggers die dagelijks honderden of misschien wel duizenden bezoekers hebben. Ik heb dat niet. Betekent niet dat mijn blog minder leuk of minder interessant is. Ik ben gewoon minder bekend en mijn blog trekt misschien wel een hele andere doelgroep aan. En om dat te bereiken, moet je ook heel hard werken.

Rijk

Er zijn mensen die een goede baan hebben en misschien wel rijk zijn. Ik heb geen werk, leef van een Wajong uitkering en heb een studieschuld. Ik zal nooit klagen over geld. Natuurlijk baal ik van mijn studieschuld en soms zit ik er wel mee, maar klagen: No way! Ik kan niet bij anderen in hun portemonnee kijken en weet niks van hun financiën af. Dat is bij iedereen anders, dus je kunt het niet eens vergelijken. Wanneer ben je trouwens rijk?

Uiterlijk

Persoon X ziet er geweldig uit en draagt leuke kleding. Dat is alleen maar wat je op dat moment ziet aan die persoon. Jij bent net zo leuk! Ook jij draagt leuke kleding en ziet er goed uit. Iedereen is mooi op zijn of haar eigen manier zeg ik altijd. Iedereen heeft goede en slechte eigenschappen. En wanneer mensen met de nieuwste gadgets lopen of kleding volgens de laatste trends dragen, betekent niet dat jij minder leuk bent omdat je dat allemaal niet hebt.

Stoppen dus met vergelijken. Je bent goed zoals je bent en vaak kun je de dingen niet eens met elkaar vergelijken omdat het zo anders is. Jij bent je eigen mooie unieke persoon.

Hoe zorg jij ervoor dat je je eigen weg volgt?

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Plaats een reactie