rustig aan doen met lego notitieboekblokjes grenzen

Je eigen grenzen leren bewaken met legosteentjes

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Ik ben altijd al iemand geweest, die veel wil. Nog steeds heb ik dat eigenlijk wel. Opzich niks mis mee, toch? Maar voor mij betekent het wel, dat ik te vaak nog over mijn grenzen heen ga. Door mijn handicap is mijn energie beperkt en moet ik heel goed mijn energie verdelen. Soms gaat dat goed, maar vaak ook niet.

De lepeltheorie

Als je ook net als ik weinig energie hebt, weet je vast wel wat de lepeltheorie is. Ik heb al eens eerder geschreven over het hebben van weinig energie en ook daar kwam de lepeltheorie in terug. Deze theorie werd bedacht door iemand die haar vriend wilde uitleggen wat erbij kwam kijken als je maar weinig energie hebt. Ze gebruikte lepels als voorbeeld. Een lepel stond voor een bepaalde activiteit. Bijvoorbeeld: opstaan, douchen en ontbijten zijn al 3 lepels. Als je maar 10 lepels op een dag kunt gebruiken, moet je dus goed bedenken wat je wel en niet doet op een dag, om ervoor te zorgen dat je niet meer dan 10 lepels gebruikt. Hier lees je meer over de lepeltheorie.

Legosteentjes

Tijdens mijn revalidatie heb ik geprobeerd om mijn energie te leren verdelen met de activiteitenweger. Voor mij werkte het niet omdat ik dan naast mijn agenda ook de activiteitenweger moest bijhouden. Dat werkte voor mij persoonlijk niet, maar het kan heel handig zijn.

Sinds ik ambulante ondersteuning thuis heb, ben ik aan leren om meer inzicht te krijgen in mijn energie. Dit doen we met legosteentjes. In eerste instantie wilde ik knikkers gebruiken, maar die had ik niet, dus vandaar de legosteentjes. Anders dan bij de lepeltheorie worden de dagelijkse dingen als douchen, opstaan en eten, niet meegeteld. Ook tellen we werkzaamheden als bloggen niet mee omdat ze fysiek gezien niet veel energie kosten. We spraken af dat ik niet meer dan 3 legosteentjes per dag heb om te gebruiken naast mijn dagelijkse dingen.

Als de 3 legosteentjes op zijn, kan ik legosteentjes van de volgende dag gebruiken, maar dan heb ik de volgende dag minder steentjes om te gebruiken. Ik kan geen steentjes van te voren opsparen of een extra steentje verdienen door overdag te rusten.

Als ik te veel doe en over mijn grenzen ga

Als ik te veel doe en over mijn grenzen heen ga, word ik chagrijnig en kan ik weinig hebben van anderen. Ik raak sneller overprikkeld en krijg sneller last van lichamelijke klachten. Zo liep ik laatst van mijn huis naar de bushalte, dat is zo’n 250 meter. Het lopen kostte me heel veel moeite en ik had best veel pijn in mijn rug gekregen. Omdat ik die dag al over mijn grenzen heen was gegaan en te veel had gedaan, was dit eigenlijk te veel.

Ik slaap regelmatig slecht en dat maakt ook dat ik vaak al moe ben, als de dag begint. Dan is het helemaal belangrijk dat ik die dag zoveel mogelijk rust neem. Gisteren voelde ik me best beroerd omdat ik slecht had geslapen en gisteren te veel heb gedaan. Na het boodschappen doen, heb ik de rest van de dag maar rustig aan gedaan.

Maandag 6 mei

Ik wilde deze blog eigenlijk schrijven als een soort stok achter de deur. Morgen heb ik best een drukke dag:

  • Ik moet de was ophangen,
  • Samen met mijn zoon de vaatwasser uitruimen (hij doet het meeste),
  • Stofzuigen (eventueel kan dit ook dinsdag),
  • Koken,
  • Spullen inpakken voor mijn zoon omdat hij bij mijn moeder gaat logeren,
  • Fractievergadering.

Bij het koken en inpakken, heb ik ook hulp van mijn vriend en mijn moeder, dat scheelt wel. Verder moet ik het dus rustig aan doen. Donderdag vertel ik hoe de maandag is verlopen. Hopelijk lukt het me om niet meer dan dit te doen.

Reacties op een eerdere blog

Ik kreeg trouwens een aantal reacties op een eerdere blog, dat mensen het toch best veel vonden wat ik op een dag doe. Dat kan ik me best voorstellen. Deze dingen doe ik morgen trouwens ook erbij. Hoewel ik de 15 minuten deze keer gebruik om te stofzuigen.

Mijn vraag aan jullie: Hoe zorgen jullie ervoor dat je niet te veel op een dag doet en je grenzen goed bewaakt? Ik neem aan dat bepaalde dingen toch moeten gebeuren. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Plaats een reactie