Knoflook fijnsnijden in de keukenmachine

Knoflook voorbereiden en bewaren, zo doe ik dat!

Categorieen:Tips and tricks

7 reacties

Ik ben dol op knoflook. Toegegeven: het ruikt erg sterk. Maar de smaak daarentegen vind ik heerlijk! Als ik iets bak, snijd ik graag 1 teen of 2 tenen fijn en bak ik deze met mijn gerecht mee eventueel, doe ik er ook een fijngesneden ui bij. Snijden kan ik niet zo goed vanwege CP, dus gebruik ik hiervoor mijn Magimix foodprocessor. Wanneer ik zowel ui met knoflook bak, snijd ik de beiden samen tegelijkertijd in mijn keukenmachine. Als ik alleen 1 teen knoflook nodig heb, pel ik deze en doe ik hem in de kleinste kom van mijn Magimix. Voor 1 teentje heb ik daarna een hoop afwas. Maar ik doe het nu heel anders.

Knoflook pellen

Het pellen van een teen knoflook vind ik nogal lastig, Het velletje komt moeilijk los en het pellen zelf is een pietepeuterig werkje, wat mij veel tijd kost. Doordat ik knoflookteentjes moeilijk kan vasthouden duurt het hele proces nog langer. Daarnaast gaan je handen ervan stinken. Vervolgens snijd ik de knoflook dus in de keukenmachine. Natuurlijk kun je het ook persen met een knoflookpers, maar hier moet je wel voldoende kracht in je handen hebben. Dat heb ik vaak niet. Ook kun je gesneden knoflook in een potje of tube kopen, maar ik heb liever gewone verse knoflook. Dit is ook een stuk goedkoper. Je kunt ook gepelde knoflooktenen kopen, Superhandig! Maar helaas is dit ook een stuk duurder.

Maar ja dat pellen en snijden…

Laatst bedacht ik me, dat ik het ook een aantal bollen knoflook van te voren kon pellen fijnsnijden en vervolgens invriezen. Dat is een hoop werk, maar als ik moet koken en ik het nodig heb, dan kan ik het zo uit de vriezer halen en in de pan gooien en het scheelt me afwas en ruimte in de vaatwasser. Alleen 1 probleem: Ik kan geen hoeveelheden inschatten, dus hoeveel is nu een teen knoflook precies? Daarom woog ik een lekkere grote knoflookteen op mijn keukweegschaal. Een teen is zo’n 4 gram. Ik wilde fijn gesneden knoflook in porties van 4 gram invriezen. Dit heb ik gedaan met een vorm voor kleine ijsblokjes. Je kunt hier ook eventueel folie of zakjes voor ijsblokjes voor gebruiken.

Pellen.
Knoflook pellen.

Hoe ik dit heb gedaan:

Benodigdheden:

  • Knoflook,
  • Mesje,
  • Snijplank,
  • Hakmolentje of foodprocessor,
  • Spatel of lepel,
  • ijsblokjesvorm, ijsblokzakjes of folie

Eventueel een keukenweegschaal om porties af te wegen als je dit net zoals ik niet kunt inschatten en een bakje om alle velletjes en harde plekjes in te doen, zodat je deze in een keer kunt weggooien.

Knoflookbollen pellen

Stap 1 is het lastigste werk: Het pellen. Dit duurt het langst. Je kunt googlen op verschillende lifehacks, zoals de knoflook in een afgesloten bakje doen en dan flink schudden, maar ik vind het niet echt helpend. Wat het pellen wel makkelijker maakt is door de tenen of de bollen te kneuzen, door er met iets zwaars op te drukken. Hierdoor is de schil makkelijker te verwijderen.

Pellen en wegen.
Knoflook pellen en wegen.

Harde plekjes eruit snijden

Soms zitten er bruine plekjes op de teentjes. Deze snijd ik eraf, net als de harde stukjes, waarmee de teen aan de bol zit. Het pellen en snijden kost veel energie, dus pakte ik er een kruk bij, zodat ik erbij kon zitten.

Knoflookteen met bruine plekjes.
Knoflookteen met bruine plekjes.

Fijnsnijden in de keukenmachine

Vervolgens snijd ik alle tenen fijn. Doordat je een grotere hoeveelheid fijn snijd is het ook makkelijker uit het bakje van je keukenmachine of je hakmolentje te halen. met een spatel of een lepeltje.

Knoflook fijnsnijden in de keukenmachine
Knoflook fijnsnijden in de keukenmachine

In porties verdelen

Dan verdeel je de knoflook in porties over de ijsblokjesvorm. Let op dat je niet te grote porties maakt, anders heb je wel heel veel in je eten.

Fijngesneden knoflookteentjes in de kleine ijsblokjesvorm.
Fijngesneden knoflook in de kleine ijsblokjesvorm.

Invriezen

Als laatste doe je de ijsblokjesvorm in de vriezer. Je kunt dit ook afdekken met plasticfolie, zodat de knoflook niet open en bloot in je vriezer ligt. na een dagje in de vriezer , kun je je blokjes uit de vorm halen en in een ziplockzakje doen. De ijsblokjesvorm kun je afwassen en voor andere dingen gebruiken.

Blokjes bevroren fijngesneden knoflook in een ziplockzakje.
Blokjes bevroren fijngesneden knoflook in een ziplockzakje.

Nu je klaar bent, ben je de eigenaar van een paar stinkende handen, maar dan hoef je voorlopig in iedergeval geen knoflook meer te snijden en ben je een stuk sneller klaar als je een lekkere maaltijd gaat koken.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

7 gedachten over “Knoflook voorbereiden en bewaren, zo doe ik dat!”

Plaats een reactie