Leren achter de laptop

Wat is lastig tijdens het leren?

Categorieen:Persoonlijk

1 reactie

De afgelopen maanden ben ik bezig om te leren voor webdeveloper, dat ging best goed. Voor het eerst had ik het idee dat ik iets had gevonden wat ik echt leuk vind om te doen en wat ook nog eens echt haalbaar is. Iedereen die ik het heb verteld zegt ook: “dat is echt iets voor jou! Hierover schreef ik vorige week.

Studeren en ik

Ik heb nog nooit echt geschreven over leren en studeren omdat ik deze blog pas ben begonnen nadat ik gestopt was met mijn studie MWD. Op zich kan ik goed leren. Het gaat wat langzamer heb ik het idee. Ik heb meer tijd nodig om hetgeen wat ik leer goed te begrijpen en toe te passen. Het zijn meer de dingen erom heen die het lastig maken. Dat ligt niet per se aan de moeilijkheid, maar meer aan mijn eigen beperkingen en gedachtes.

Negatieve gedachten – Ik kan het niet

Ik heb regelmatig negatieve gedachten, waarbij ik denk dat ik het niet kan. Als ik het realistisch bekijk, denk ik wel dat ik het kan. Ik kan de lesstof goed aan en ik zie geen reden waarom ik het niet zou kunnen. De uitdrukking “Ik kan het niet” is normaal gesproken ook niet iets wat bij mij past. Ik wil namelijk alles proberen. Het is bij mij meer de angst dat ik het echt niet zou kunnen en dat ik dan weer zou moeten stoppen met iets, net als bij mijn studie MWD. Maar dit is heel iets anders en eigenlijk weet ik wel dat ik dit wel kan.

Rustig aan

Het liefst wil ik alles gelijk goed kunnen doen. Liever vandaag dan morgen nog. Helaas kan dat niet en zeker ook omdat ik meer tijd nodig heb om de dingen die ik leer goed te begrijpen en toe te passen. Ik moet de tijd nemen om te oefenen met de geleerde concepten.

Hoe hou je het overzicht over het proces?

Door mijn beperking heb ik geen overzicht over het hele proces. Ik wist eerder niet waar ik moest beginnen en waar het einde was. Door het gewoon te doen en hulp te vragen aan anderen. Nu heb ik mijn huidige project in allemaal stukjes verdeeld. Stukje voor stukje maak ik mijn hele project af. Dat werkt goed merk ik. Ik vind het nog wel heel moeilijk om een goede planning te maken.

Hoe onthoud ik dingen?

Mijn geheugen is net een zeef. Ik vergeet snel zaken die tegen mij gezegd worden. Als iemand mij uitlegt hoe ik ergens moet komen, ben ik het twee tellen later weer vergeten. Dan moet ik het nog een keer vragen en herhalen, zodat ik het kan onthouden. Wat mij ook heel goed helpt is de concepten opschrijven en doen en daarna herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Ik maak ook veel aantekeningen.

Hoe herinner ik me wat ik heb gedaan?

Ik weet vaak bijvoorbeeld niet goed meer wat ik vorige week heb gegeten. Het is vaak moeilijk om goed te herinneren wat ik heb gedaan en hoe ik ergens ben gekomen. Door te reflecteren en op te schrijven, kan ik me weer herinneren wat ik heb gedaan en hoe het is gekomen.

Paniek

Ik wil wel nog heel graag leren rustig te blijven als er iets mis gaat. Een paar dagen geleden ben ik een aantal bestanden verloren. Ik raakte nogal in paniek, want het zijn projecten die ik zelf had gedaan en af had. Ik wilde ze graag nog eens gebruiken als een soort naslag. Inmiddels weet ik wel hoe dat is gebeurd. Het is ook niet het einde van de wereld, maar ik vind het wel vervelend. Gelukkig valt er veel nog te downloaden als ik dat alsnog nodig heb.

Toch lukt het me goed om webdevelopment te leren, zolang ik er maar de tijd voor neem en ik het leuk vind. Ik denk namelijk dat ik het heel goed kan……Uiteindelijk.

Afbeelding van Jan Vašek via Pixabay

1 gedachte over “Wat is lastig tijdens het leren?”

  1. Het zijn pittige beperkingen, maar je gaat tenminste niet bij de pakken neerzitten. Met wat aanpassingen bereik jij heel veel. Applaus voor jezelf!

    Beantwoorden

Plaats een reactie