Een knus avondje binnen. Mijn avondroutine

Categorieen:Life

2 reacties

Routines werken erg goed voor mij. Ik heb al vaker over mijn ochtendroutine geschreven. Mijn ochtendroutine helpt mij om goed aan mijn dag te beginnen. Het is de perfecte start voor een productieve dag. Als ik hier niet mee begin en gewoon rustig aan doe, dan krijg ik veel minder gedaan, dan wanneer ik wel met mijn ochtendroutine begin. Het helpt me om in de “flow” te komen, de staat waarin je bent als je in opperste concentratie verkeert. Aangezien ik nogal snel ben afgeleid, is het voor mij erg fijn om in  zo’n flow te zitten. Naast een ochtendroutine heb ik ook een avondroutine. De avondroutine, begint na het eten en is een voorbereiding op de volgende dag, zodat ik ’s morgens niet allerlei extra dingen hoef te doen.

De avondroutine

Ik houd mijn avondroutine zo kort mogelijk omdat mijn avonden in het teken staan van rustig aan doen en ontspannen. Deze bestaat uit drie onderdelen:

  • Schoonmaken en opruimen,
  • Verzorging,
  • Ontspannen.
Keuken schoonmaken na het eten. avondroutine
Keuken schoonmaken na het eten.

Schoonmaken en opruimen

Na het eten moet de keuken opgeruimd worden. Door Flylady heb ik geleerd om elke dag de keuken schoon en opgeruimd te houden. Zo blijft het een prettige plek om in te koken. En je hoeft niet de hele avond tegen een rommelige keuken aan te kijken.

Als eerste ruim ik de eettafel af en zet ik alles in de vaatwasser. Daarna maak ik de placemats, eettafel en eventueel de stoelen schoon met allesreiniger, ook pak ik even de salontafel mee, dan is deze ook schoon.

Vervolgens maak ik het aanrecht, de gaskookplaat, de glasplaat en de combimagnetron schoon, als deze zijn gebruikt. Ook haal ik een doekje over de onderkant van de afzuigkap. Hiervoor gebruik ik keukenreiniger, die ik op het oppervlak of het doekje spuit. Het is niet zo dat ik heel uitgebreid alles ga schoonmaken. Ik ben hier ongeveer 15 minuten mee bezig.

Daarna smeer ik brood voor mijn zoon, voor de volgende dag. Ook leg ik fruit en drinken klaar. Dit doe ik allemaal in een bakje in de koelkast, zodat mijn zoon het de volgende ochtend makkelijk kan vinden en in  zijn tas kan stoppen.

Als laatste doe ik het bord en mes die ik heb gebruikt in de vaatwasser, maak ik het laatste stuk aanrecht en de wasbak schoon. Flylady adviseert om elke avond je sink te shinen (gootsteen wassen) met bleek, maar ik doe dat met een beetje afwasmiddel en spoel het vervolgens schoon. Wanneer ik zie dat er thee en koffieaanslag zit, dan pas gebruik ik bleek. Bleek is niet milieuvriendelijk en wil ik daarom niet vaak gebruiken.

De meeste schoonmaakmiddelen die ik gebruik in huis zijn van Method. Dit zijn ecologische schoonmaakmiddelen, die erg lekker ruiken. Natuurlijk kun je ook zelf schoonmaakmiddelen maken, maar dit vind ik erg prettig.

Verzorgen

Meestal als de een de keuken aan het schoonmaken is, brengt de ander mijn zoon naar bed. Maar soms breng ik hem naar bed, als ik klaar ben in de keuken. Omdat mijn zoon tegenwoordig ’s morgens doucht, hoeft hij alleen nog maar zijn tanden te poetsen en zijn pyjama aan te trekken. Ook leggen we samen de kleren voor de volgende dag klaar en doet hij de vuile kleren in de wasmand. Als laatste lezen we samen uit een boek en dan is het tijd om te gaan slapen.

ochtend tandenborstel
Tandenborstel

Ontspannen

Als mijn zoon in bed ligt. Kleed ik mezelf om, was mijn gezicht, doe nachtcrème op en ga ik beneden met een warme mok thee op de bank (en soms nog onder een dekentje). Al jaren is dit mijn momentje voor mezelf. (Smaken verschillen) Daarna kijken we samen nog tv.

’s Avonds zijn de grote lichten uit. In de keuken hebben we sinds een tijdje slimme, dimbare verlichting. Eg mooi en prettig. Ook hebben we regelmatig kaarsjes aan. Ik gebruik hiervoor oplaadbare ledkaarsjes, maar ook brand ik een lekkere geurkaars.

Soms pak je mijn laptop erbij, als tablet voor een spelletje of social media. Ik gebruik dan de functie Nachtlamp in Windows, die het beeld oranje maakt. Blauw licht zorgt ervoor dat je lichaam wakker blijft. Hiervoor kun je ook eventueel een app downloaden op je telefoon.

Om 21:30 uur (doordeweeks) laat mijn Fitbit weten dat het tijd is om te gaan slapen. Ik ruim dan nog even de laatste dingetjes op en zet eventueel de vaatwasser en de wasmachine aan. Voor de wasmachine gebruik ik uitgestelde start, dan begint deze midden in  de nacht vanzelf te draaien.

Daarna poets ik mijn tanden, doe mijn oordopjes in en ga ik naar bed.

Hoe zien jouw doordeweekse avonden eruit?

2 gedachten over “Een knus avondje binnen. Mijn avondroutine”

Plaats een reactie