mondkapjes dragen: Meisje met een mondkapje op

Mondkapjes dragen. Hoe gaat dat in de praktijk?

Categorieen:Persoonlijk

6 reacties

Sinds afgelopen woensdag geldt er in Nederland een dringend advies om mondkapjes dragen in openbare ruimtes, zoals winkels, de bibliotheek, het gemeentehuis en op het station. In het openbaar is een mondkapje al verplicht. Op middelbare scholen geldt er vanaf vandaag ook een dringend advies om een mondkapje te dragen. Op een aantal middelbare scholen geldt er zelfs een mondkapjesplicht. Ook op de school van mijn zoon geldt een mondkapjesplicht.

Voorstander

Er is op dit moment een hele discussie gaande over het wel of niet dragen van een mondkapje. Persoonlijk ben ik een voorstander hiervan. Ik ben van mening dat alle beetjes helpen. Een niet- medisch mondkapje houdt niet alles tegen, maar wel iets. Ik zie het als een goede aanvulling op de al bestaande regels. Daarom draag ik een mondkapje als ik op een plek ben waar het mondkapjes advies geldt of waar het dragen ervan verplicht is.

Ik vind ook dat de overheid een mondkapje zou moeten verplichten en een uitzondering moet maken voor mensen die vanwege hun ziekte of handicap geen mondkapje kunnen dragen. Het dringende advies vind ik te vrijblijvend. Maar dat is mijn mening.

Mondkapjes dragen in de praktijk

Voor mezelf heb ik momenteel 4 mondmaskers met leuke printjes, die ik kan wassen. Of dit aantal voldoende is, weet ik niet, maar ik kan voorlopig voort. Mijn zoon en mijn vriend hebben zwarte mondkapjes. Mijn vriend heeft voldoende mondmaskers. En mijn zoon heeft er nu 13. Of dat genoeg is, weet ik niet. Het klinkt weinig als er je elke dag minimaal 3 nodig hebt. Als je het goed wil doen, heeft mijn zoon er 7 op een dag nodig omdat hij bij elke leswisseling een mondkapje moet dragen. En hoe minder mondkapjes je hebt, hoe vaker je ze moet wassen.

Mijn mondkapjes, etuitje, zakje en handgel.
Mijn mondkapjes, etuitje, zakje en handgel.

Mijn zoon heeft twee zakjes in in zijn tas. In een zakje zitten schone mondkapjes en in het andere zakje gaan de mondkapjes die gebruikt zijn. Bij thuiskomst gaan de gebruikte mondkapjes in de was. Ook heeft hij handgel bij zich.

Zelf heb ik in mijn tas een kleiner tasje, waar mijn schone mondkapjes in zitten. Daarnaast heb ik een zakje voor de gebruikte. Ook heb ik een flesje handgel spray bij me. Ik heb wel handgel, maar dat vind ik toch wat lastig te gebruiken, het glijdt, namelijk zo van de bovenkant van mijn slechte hand af. Eenmaal thuis gaan de mondkapjes in de was.

Als ik een mondkapje draag, draag ik ze zo, dat mijn bril over de bovenkant van het mondkapje zit. Zo sluit het mooi aan, waardoor mijn bril niet beslaat.

Ik denk dat ik het even aan kijk hoe het gaat met de mondkapjes op school. Desnoods moet ik maar wat vaker wassen. Mondkapjes erbij kopen of laten maken kan altijd nog.

Wat voor mondmaskers dragen jullie? En hoe vaak pak je een schone? Hoeveel heb je er?

Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay

6 gedachten over “Mondkapjes dragen. Hoe gaat dat in de praktijk?”

 1. Ik ben het helemaal met je eens! Zelf heb ik twee wasbare mondkapjes met een leuk printje. Dat is tot nu toe ruim voldoende geweest. Ik gebruikte ze al bij het tanken in Duitsland en sinds kort ook in de supermarkt. Gisteren spotte ik wel maar 1 andere klant met een mondkapje.

  Beantwoorden
 2. Hier ook een groot voorstander! Ik was het al meer gewend omdat ik een paar keer in Duitsland ben geweest de afgelopen tijd. Daar is het dragen van mondneusmaskers al veel langer verplicht. Ik begreep maar niet waarom dat hier niet werd ingevoerd! In mijn ogen is een mondneusmasker dragen nog altijd beter dan helemaal niets. Wel moet men dan afstand blijven houden; het is daar geen vervanger van.

  Ik zag afgelopen week in de supermarkt al iets meer mensen die er één droegen. Dat was ook de eerste keer dat ik zelf een mondneusmasker droeg in de supermarkt. Het is alsnog vrij zinloos als je (vrijwel) de enige bent…. En vanmorgen zag ik dat personeel er nu ook allemaal één draagt. Prima zo!
  Hopelijk maakt het mensen ook weer iets meer bewust van het hele verhaal. Van waarom we dit eigenlijk doen.

  Ik heb er nu drie *ben er één kwijt maar wil er nog één of twee echt goeden bij. Lastig is dat ik allergisch ben voor elastiek en daar zijn de bandjes van gemaakt. Niet iedereen kan zonder elastiek maken. Ik heb er een paar op Etsy gevonden. Die blijf ik wel onthouden!

  Die van jou zijn mooi!! Waar heb je die gekocht?
  Slim zo’n tasje, dat ga ik ook maar invoeren want ik heb ze nu meestal in m’n jaszak maar vergeet ze er uit te halen om te wassen…

  Fijne dag!

  Groetjes,
  Petra

  Beantwoorden
 3. Het winkelpersoneel bij ons in het dorp draagt gezichtsspatschermen met een stevige band om het hoofd, die lekker zit. Deze kun je met spiritus (alcohol) schoonmaken. Het lijkt me handiger dan mondkapjes.

  Beantwoorden

Plaats een reactie