Typen met een hand vanwege CP en een arbeidsbeperking.

Ondanks CP bereikt, dankzij digitale toegankelijkheid

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Vandaag is het Wereld Cerebrale Parese dag. De dag dat er wereldwijd extra aandacht wordt gevraagd voor Cerebrale Parese en dat er bewustwording wordt gecreëerd rondom CP. Deze dag is elk jaar weer bijzonder voor mij omdat ik zelf CP heb. Dit jaar is het thema “Make your mark” met als doel om te laten zien wat jij ondanks cerebrale parese allemaal hebt bereikt, welke creatieve oplossingen je hebt bedacht om het leven met je handicap makkelijker te maken en het doorbreken van barrières.

Wat heb ik eigenlijk allemaal wel bereikt met mijn cp?

Toen ik hierover begon na te denken bedacht ik me dat ik altijd gewend ben om te kijken naar wat er niet was gelukt, zoals mijn studie MWD of andere opleidingen die ik niet heb kunnen behalen. Terwijl ik juist heel wat heb bereikt. Ik ben moeder van een puber van 13, ik heb mijn eigen blog, woon zelfstandig, volg ik een werk-fit traject en ik kan inmiddels zelf een simpele statische website bouwen, die toegankelijk en mobiel vriendelijk is.

Over toegankelijke websites gesproken. Deze week is het toevallig de Week van de Toegankelijkheid is, met als thema: Digitale Toegankelijkheid. Een onderwerp wat ik heel erg belangrijk vind en voor mij verbonden is met het thema “Make your mark“. Voor mij persoonlijk zijn deze thema’s heel erg verweven met elkaar. Aan de ene kant omdat ik het zelf nodig heb vanwege mijn cerebrale parese. En aan de andere kant omdat ik enorm graag aan slag wil als webdeveloper. En ik mee wil werken om het internet toegankelijker te maken.

Niet vanzelfsprekend

Ik realiseer me dat het hebben van werk, een vak kunnen leren niet voor iedereen met CP vanzelfsprekend is. Ook voor mij niet. Ik zat als kind op een Mytylschool en heb uiteindelijk gestudeerd op het HBO. Helaas heb ik mijn HBO opleiding niet af kunnen maken vanwege mijn handicap. Ik ging revalideren in de Sint Maartenskliniek en ik leerde daar dat ik een trage informatieverwerking heb als gevolg van cerebrale parese. Ik leerde er onder andere opnieuw te koken en te plannen, maar ook fatsoenlijk (blind) te typen met één hand. Door de trage informatieverwerking is het voor mij erg moeilijk om te gaan werken als sociaal werker. Ik begon met bloggen en ontdekte dat ik websites wilde maken. Omdat ik zelf een beperking heb, weet ik hoe belangrijk digitale toegankelijkheid is. Toen ik een dagje kon kijken bij een bedrijf wist ik dat websites wilde bouwen.

208 dagen aan het leren

Ik zette mijn gratis account bij Codecademy (bij Codecademy zijn ze ook goed bezig om hun cursussen toegankelijk te maken) om in een betaalde account en begon fanatiek met leren. Elke dag een beetje en als ik meer tijd had meer. Inmiddels ben ik al 208 dagen elke dag aan het leren. De ene keer gaat het heel goed en ga ik met stappen vooruit. De andere keer lig in mijn bed te oefenen met de Codecademy Go app wanneer ik te moe ben om achter mijn laptop te zitten en te leren of te prutsen met code. Door elke dag bezig te zijn met leren, blijft het beter te hangen en ik vind het enorm leuk om door code iets te kunnen maken waar een ander iets aan heeft. Technologie is tegenwoordig niet meer weg te denken door het gebruik van laptops, smartphones, het internet, maar ook slimme apparaten zoals een slimme thermostaat, rookmelder of wasmachine.

Technologie is enorm handig als je cp hebt

Als je cerebrale parese of een andere beperking hebt is deze technologie enorm handig. Zo houdt een app bijvoorbeeld voor mij bij, wanneer ik mijn planten water moet gegeven, staan, kan ik mijn thermostaat en rookmelders bedienen met mijn telefoon. Als je door je CP niet makkelijk kunt winkelen, is het handig dat je je kleding online kunt bestellen. Wanneer je blind bent en je wil toch graag met de trein, dan kun je je reis van te voren makkelijk plannen via de de apps of de websites van 9292 of de NS. Als je doof bent is het fijn wanneer filmpjes ondertiteld worden etc. Zelf probeer mijn eigen blog zo toegankelijk mogelijk te maken, zodat iedereen het makkelijk kan lezen en kan navigeren op mijn website. Juist om dit soort dingen is digitale toegankelijkheid enorm belangrijk. Hoe tof zou het zijn als ik daar aan zou kunnen meewerken.

Plaats een reactie