negatieve gedachten

Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten.

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

Ik ben een positief persoon. Ik bekijk de dingen vaak van een positieve kant, maar ik ben wel heel gevoelig voor negativiteit. Dat gaat dan echt in mijn hoofd zitten en ben ik vervolgens de hele dag daar aan aan het denken. Het gebeurt vaak wanneer ik alleen ben of heel erg moe ben. Het lukt me ook niet zomaar om de negatieve gedachten om te zetten en aan iets anders te denken. Erover praten kan helpen, maar vaak durf ik dat niet zo, omdat de gedachte vaak onterecht negatief is, het is mijn negativiteit, waar een ander niks aan kan doen. Of het wordt alleen maar erger.

Er zijn wel een aantal dingen die ik doe om van de negatieve gedachten af te te komen. Meestal lukt dat me wel, maar soms niet helemaal. Uiteindelijk lukt het me wel om er van af te komen. Vandaag mijn tips om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten.

Tips om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten.

Slapen

Als ik heel erg moe ben, trek ik me negatieve dingen makkelijker en sneller aan, dan wanneer ik niet moe ben. Slapen helpt me om mijn gedachten te “resetten”. Als ik dan weer wakker word, voel ik me stukken beter. Het enige minpunt aan deze tip is dat de negatieve gedachten je niet wakker moeten houden.

Afleiding

Zoek afleiding, spreek met iemand af, ga iets leuks doen, of iets waar je je hoofd bij moet houden. Dan worden de negatieve gedachten minder en positiever.

Mediteren

Ik vind het altijd prettig om even te mediteren. Hiervoor gebruik ik Headspace. Ook door te mediteren “reset” je je gedachten en word je rustiger in je hoofd. Misschien niet direct positiever, maar het helpt me vaak wel om de gedachten los te laten.

Stop met vergelijken en kijken naar anderen

Richt de aandacht op jezelf. Bij mij komen de negatieve gedachten juist, wanneer ik te veel naar anderen mensen kijk, ik trek me aan wat er gezegd wordt, hoe anderen iets aanpakken of wat hun normen en waarden zijn. Terwijl ik daar nik mee kan. Het brengt me niks om me druk te maken om anderen. Liever richt ik me op mezelf en mijn eigen gezin.

Stop ook met jezelf te vergelijken met anderen. Dat Annie in een dikke Mercedes rijdt , wil niet zeggen dat Annie het beter heeft dan jij. Misschien moet ze wel heel veel werken om die Mercedes te kunnen betalen en gaat het slecht in haar relatie.

Niemand is hetzelfde en elke situatie is anders. Dit kun je ook niet met elkaar vergelijken, het heeft ook geen zin. Vergelijk anderen ook niet met elkaar om deze redenen.

Dankbaarheid

Wees je bewust van wat er allemaal wel is en wat goed gaat. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Hiermee focus je je op de goede dingen in jouw leven. Hoe vaker je dat doet hoe makkelijker je op een positieve manier gaat denken.

Bye bye negatieve gedachten

Negatieve gedachten zijn niet fijn. Het leidt je alleen maar af van waar het werkelijk om draait. En natuurlijk is het makkelijk om zo’n rijtje met tips neer te zetten, maar ik besef me dat het best lastig is om je denkpatroon te veranderen. Ook ik vind het lastig. Maar juist door het wel te proberen, zul je zien dat het steeds beter gaat en dat je gedachten steeds positiever worden.

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

2 gedachten over “Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten.”

  1. Je eerste alinea is zo herkenbaar. Grappig dat jij de spijker op zijn kop slaat wat dat betreft. Ik schreef er gisteren over. Ik ben ook doorgaans best positief, zie altijd wel de zon in het water schijnen maar soms… Maar het uitspreken -de negativiteit- maakt het veel ‘echter’ dan het daadwerkelijk is. Inderdaad, veel slapen helpt. Relativeren. En veel leuke dingen doen en extra tijd maken voor jezelf, als tegengif 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie