Enkelvoetorthese

Nieuwe schoenen en een nieuwe spalk nodig.

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

Geen reacties

Momenteel heb ik meerdere problemen met mijn hulpmiddelen. Problemen klinkt weer zo dramatisch, al vind ik dat persoonlijk niet zo, het is meer vervelend. Zo was mijn spalk kapot en is op dit moment, op zondag, mijn traplift kapot en komt er vanmiddag een monteur.

Nieuwe schoenen vanwege mijn spalk

Een tijdje geleden had ik een afspraak in het ziekenhuis, voor controle, daar is gebleken dat de stand van mijn spalk aangepast moet worden, maar ook dat er een klein scheurtje in zit. Mijn evo is anderhalf jaar oud en je kunt pas na twee jaar weer een nieuwe vergoed krijgen. Ik liep een tijdje op mijn oude spalk en inmiddels is mijn huidige gerepareerd, door er voor te zorgen dat de scheur niet groter wordt en geplakt met plakband.

Ok is de veter van mijn rechterschoen kapot. Nu draag ik mijn oude schoenen, die eigenlijk helemaal versleten zijn, maar ook bij die schoenen slijten de veters op dezelfde plek. En dat is ook niet de eerste keer dat veters of bandjes van sandalen kapot gaan.


Technisch spreekuur

Laatst had ik een afspraak op het technisch spreekuur in het ziekenhuis. Daar zitten altijd een revalidatiearts en een instrumentmaker bij. (een instrumentmaker is iemand die spalken aanmeet en/of maakt). Ze hebben mijn beenspalk gemaakt en mij geadviseerd om kleinere schoenen te kopen. Deze zijn te groot, de schoenen moeten goed passen. Ik heb nu de Nike Flyease schoenen op het oog. Die hoef je namelijk niet te strikken, want dat vind ik ook een gedoe. Ze hebben wel veters en ik hoop maar dat die heel blijven. Maar eerst wil ik advies over wat nu handig is en misschien is het wel mogelijk om de spalk aan te passen, zodat de veters niet kapot gaan.

spalken links mijn huidige spalk
Links de nieuwe spalk en rechts de oude spalk.

Welke kleding en schoenen zijn handig als je een spalk aan je been draagt?

Ik krijg overigens nog wel eens vragen over wat voor broeken en schoenen je het beste kunt dragen als je een beenspalk hebt. Die vraag vind ik moeilijk te beantwoorden omdat spalken, smaken en behoeftes bij iedereen anders zijn. Zelf draag ik altijd spijkerbroeken met een rechte pijp of te wel straight jeans van G-Star Raw en sneakers van Nike. Dat wil niet zeggen dat andere of goedkopere merken slecht of minder goed zijn, ik vind deze merken gewoon heel fijn en ik ben nog al merkvast. Als ik een merk heb gevonden wat ik fijn vind dan blijf ik er bij en het scheelt in keuzestress. Maar het merk maakt eigenlijk niet uit. Zolang de broeken een rechte pijp of wijder hebben, is het goed, dan past mijn enkelvoetorthese prima. Skinny jeans is een ramp vind ik. Of als je graag rokjes of jurken draagt kan dat natuurlijk ook, wanneer je het niet erg vind dat je orthese zichtbaar is. Ik draag in de zomer spijkerrokjes, die combineren ook fijn met sneakers.

Oude sneakers en jeans met een rechte pijp
Oude sneakers en jeans met een rechte pijp.

Stevige schoenen voor je spalk

Qua schoenen is het vooral handig om stevigere schoenen te dragen. Bijvoorbeeld leuke sneakers of Dr. Martens (als dat past of als je dat leuk vindt, persoonlijk houd ik niet van Dr. Martens) of andere stevige schoenen met veters of klittenband. Zolang je het maar goed om je voet zit. Instappers of andere schoenen wat losjes zit vind ik persoonlijk niet prettig lopen met spalk. Wanneer je in de zomer sandalen wil dragen adviseer ik ook stevige sandalen, bijvoorbeeld sandalen van het merk Teva of soortgelijke sandalen. Slappe sandalen, die meer weg hebben van slippers, werkt ook niet.

Zelf moet ik dus nog nieuwe schoenen kopen, ik wil eerst informeren of ik de schoenen die ik nu op het oog heb, ook in een winkel kan passen en anders moet ik maar wat thuis laten bezorgen en kijken wat nu het beste is voor mij. En hopelijk heb ik een beetje snel nieuwe schoen en kan ik weer een nieuwe spalk aanvragen.

En hopelijk is mijn traplift gemaakt als jullie deze blog lezen 😉

Wat voor schoen en kleding draag jij het liefst in combinatie met je spalk?

Plaats een reactie