op jezelf wonen

Op jezelf wonen. Hoe doe je dat?

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

2 reacties

Ik krijg wel eens de vraag, wil je eens schrijven over hoe het is om op jezelf te gaan wonen. Je kent het wel, je wil het huis uit of je gaat studeren in een andere stad. Je vind een leuk huis of een kamer. Hoe laten we maar even in het midden, want een huis of kamer vinden is tegenwoordig erg lastig. Daarna koop en verzamel je spullen voor in je nieuwe huis. En als je er eenmaal woont, dan begint het pas.

Maar wat als je een handicap hebt? Wat zijn dan je opties? Hoe pak je dat allemaal aan? Waar kun je terecht? Ik vertel hoe ik dat heb gedaan.

Op mezelf wonen

Op mijn 19e ging ik het huis uit. Ik ging in een woonvorm wonen voor mensen met een beperking, waar ik wel begeleiding had, maar ook leerde ik om nog meer zelfstandig te zijn. Ik vond dit een prima tussenvorm omdat ik niet gelijk helemaal alleen woonde. Dit heb ik een paar jaar gedaan. Ik had geld gespaard, waarmee ik spullen kocht voor in de woonvorm. In die woonvorm waren er kleine appartementen, met een woonkamer/keukentje, een slaapkamer en badkamer.

In de woonvorm was er begeleiding en was er een structuur voor alle bewoners, ik leerde daar vaardigheden om echt op mezelf te kunnen wonen.

Daarna kwam er een periode van ongeveer 2 jaar waarover ik liever niet vertel op mijn blog. Dus 2 jaar later woonde ik alleen met mijn zoon in een flat. Ik stond er alleen voor en toen moest ik dus ook dingen doen die ik nooit alleen had gedaan, zoals koken en in mijn eentje alles regelen. Ik had in die tijd (zo’n 10 jaar geleden), hulp van MEE, die mij vervolgens hielp om huishoudelijke hulp aan te vragen via de WMO. Ook had ik een soort plaat voor de deur, een douchestoel en later kreeg ik mijn driewielfiets. Ik had in die tijd veel steun aan MEE en het consultatiebureau.

Het was niet altijd even makkelijk om alleen te wonen met mijn zoon, maar ik ben toen wel echt zelfstandig geworden. Hier heb ik dus heel veel van geleerd. En met huishoudelijke hulp van de thuiszorg ging dat prima.  Vijf jaar later ging ik samenwonen met mijn vriend. Ik verhuisde naar een andere gemeente. Ik kreeg geen huishoudelijke hulp meer, maar in plaats daarvan helpen onze moeders (wij boffen met zulke moeders!) ons met het huishouden en zij passen ook op mijn zoon als dat nodig is. Het is jammer dat de huishoudelijke hulp er niet meer is, maar met mantelzorg gaat het allemaal goed. Ik kan door mijn beperking geen zwaar huishoudelijk werk doen, dat kost me erg veel energie.

Als je op jezelf gaat wonen

Waar ga je wonen?

Zoek goed uit , welke vorm van wonen goed bij jou past. In mijn geval was dat dus begeleid zelfstandig wonen in een woonvorm, maar er zijn nog meer opties:

 • Zelfstandig wonen op een kamer of in een huis,
 • Op jezelf met ambulante begeleiding (begeleiding die bij je thuis komt),
 • In een instelling met 24-uurs zorg
 • Fokuswonen (dan woon je in een huis (van Fokuswonen) en krijg je zorg aan huis.

Misschien zijn er nog meer vormen, maar het is goed om bijvoorbeeld bij MEE, je gemeente of een andere instantie advies te vragen, wat de mogelijkheden zijn. En vraag ook je familie en/of vrienden om je hierbij te helpen. Op jezelf gaan is een grote stap.

Het is handig om je alvast in te schrijven als woningzoekende als je van plan bent om op jezelf te gaan. Ik sta nu voor de zekerheid ingeschreven als woningzoekende in Amsterdam. Niet dat ik van plan ben om te verhuizen, maar je weet maar nooit wat er gebeurt.

Als je eenmaal op jezelf woont

Zorg voor een goede (dag en week)planning en kijk wat je zelf kunt en waar je eventueel hulp bij nodig hebt. Hiervoor kun je terecht bij het wijkteam in jouw gemeente. Hierbij kun je denken aan huishoudelijke hulp, tafeltje dekje of extra begeleiding om je te helpen met je financiën of je dagelijkse structuur.

Maak een overzicht van alle kosten die je kwijt bent aan vaste lasten e.d en zorg voor een budget voor de boodschappen en andere dingen.

Zoek ook uit of een Persoons Gebonden Budget voor jou handig is om daarmee hulp en eventueel zorg in te kopen. Zelf heb ik dat niet en heb ik mijn  hulpmiddelen in bruikleen van de gemeente.

Als laatste

Als je in een instelling woont of gaat wonen, zijn deze tips misschien niet of in mindere mate op jou van toepassing. Ik heb zelf het meeste geleerd door echt alleen te wonen. Koken, schoonmaken, met geld omgaan, dingen regelen heb ik gaande weg met vallen en opstaan geleerd. Makkelijk gezegd, maar soms moet je ook gewoon in het diepe springen en kijken hoe het loopt. Uiteindelijk komt alles wel goed.

Hoe was het toen jij op jezelf ging wonen?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay

2 gedachten over “Op jezelf wonen. Hoe doe je dat?”

  • Dankjewel, nee daar zijn andere mensen ook bij betrokken en het is gewoon niet fijn om bepaalde dingen over jezelf te lezen openbaar op internet.

   Ik kan iedereen aanraden om eerst een paar jaartjes alleen te wonen, helaas is het op sommige plekken wel moeilijk om een huis te krijgen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie