Family Link op de telefoon van mijn zoon

Review: Beheer de telefoon van je kind met Family Link.

Categorieen:Life

15 reacties

Van de zomer schreef ik een blog over mijn zoektocht naar een smartphone voor mijn zoon. In de reacties kreeg ik de tip om Family Link te installeren. Mijn zoon heeft nu een aantal maanden zijn telefoon en we gebruiken Family Link om zijn telefoon te beheren.

Family Link?

Family Link is een dienst van Google waarmee je de tablet of Smartphone kunt beheren. Er hoort ook een app bij, maar je kunt de dienst ook via de website gebruiken. In eerste instantie zou je denken dat het alleen op Android apparaten werkt omdat Android ook van Google is, maar het is ook geschikt voor Apple apparaten. Ik heb geen ervaring met Apple, dus deze review gaat over het gebruik op Android apparaten. De werking zal ongeveer hetzelfde zijn. Met Family Link kun je regels instellen voor het gebruik van een smartphone of tablet door je kind. Natuurlijk kun je Family Link voor meerdere kinderen gebruiken en andere ouders toevoegen, die ook de apparaten van je kinderen kunnen beheren.

Wat kun je ermee?

 • De locatie van de telefoon van je kind zien,
 • Bepalen welke apps je kind mag downloaden op zijn of haar telefoon,
 • Bepalen hoeveel schermtijd je kind per dag heeft,
 • Je kunt instellen hoeveel tijd je kind mag besteden aan bepaalde apps,
 • Filters instellen voor diensten van Google zoals Youtube, Google zoeken, Chrome etc.,
 • Het apparaat op afstand vergrendelen of resetten.
 • enz.

Waarom wij Family Link gebruiken

Ik vind het belangrijk om in de gaten te kunnen houden, wat mijn kind op zijn telefoon doet en wanneer. Welke apps hij gebruikt. Niet om hem te controleren, maar voor de veiligheid. Niet dat hij per ongeluk een app download met malware. Ik moet toestemming geven aan mijn kind via de app of rechtstreeks op zijn telefoon, voor hij een app kan downloaden. En ook vind ik het fijn om te kunnen zien waar mijn kind (met zijn telefoon) is, zeker omdat hij een heel eind moet fietsen naar school. Als er wat is kan hij mij altijd bellen en als hij niet goed kan aangeven waar hij is, kan ik het in ieder geval zien.

We zijn niet heel streng in het gebruiken van de mobiele telefoon door mijn kind. De meeste apps, die voor zijn leeftijd geschikt zijn, mag hij downloaden, maar wij bepalen wanneer hij op zijn telefoon mag, ’s Avonds vergrendelt zijn telefoon om 20:00 uur automatisch, vanwege “bedtijd”, dit kun je zelf instellen. Dat vind ik handig, want dan is er geen discussie mogelijk. En ik kan de telefoon altijd ontgrendelen via mijn telefoon met de app van Family Link.

Afspraken naast Family Link

Daarnaast hebben we de afspraken gemaakt dat de smarthpone ’s avonds beneden blijft, dat wij bepalen wanneer mijn zoon op zijn telefoon mag en dat ik altijd op zijn telefoon wil kunnen kijken. Als je een app of dienst als Family Link gebruikt, blijft het natuurlijk wel belangrijk om zelf met je kind afspraken te maken over het gebruik van een smartphone. Wat ik trouwens een groot voordeel vind is dat wanneer de telefoon vergrendeld is, je nog altijd kun ermee kunt bellen, dit ingeval van nood. Al lees ik in andere reviews dat kinderen hierdoor toch toegang hebben tot hun telefoon, dus hier moet je wel goede afspraken over maken met je kind.

De Family Link app in de Play store.
De Family Link app in de Play store.

Nadelen

Het nadeel vind ik wel dat Google bepaalt welke apps er voor welke leeftijd geschikt zijn, volgens PEGI. Dat hoeft geen nadeel te zijn, maar Family Link blokkeert bijvoorbeeld de Youtube app voor kinderen van 12 jaar en jonger. Als je Youtube wil gebruiken, dan moet je de Youtube Kids app installeren. Mijn 12- jarige zit daar bijvoorbeeld niet op te wachten. Je kunt dit omzeilen door Youtube te gebruiken in Firefox. Je kunt in Youtube overigens wel beperkingen instellen.

Nog een nadeel vind ik dat je niet altijd precies kunt zien, wat de locatie van je kind is, zeker wanneer je (zoals) ik in een gebied woont, waar de dekking van het mobiele netwerk niet altijd even optimaal is. Je kunt je kind overigens ook niet realtime tracken en je ziet niet waar je kind allemaal is geweest, alleen, waar je kind met zijn of haar telefoon op dat moment is. Wil je dit wel kunnen dan kun je daar een app als Life360 voor gebruiken. Persoonlijk vind ik dat (nog) niet nodig.

Hoe werkt het?

 1. Je hebt voor deze dienst een Google account nodig.
 2. Daarna download je de app op je eigen telefoon of tablet,
 3. Als je kind nog geen Google account heeft, dan kun je deze aanmaken,
 4. Dan koppel je het account van je kind aan je eigen account,
 5. Vervolgens log je in op het apparaat van je kind met zijn of haar Google account.
 6. Daarna wordt alles ingesteld op het apparaat van je kind en worden de Family Link app en eventueel andere apps die nodig zijn op het apparaat geïnstalleerd.
 7. Als laatste kun jij op je eigen telefoon (of tablet) Family Link instellen naar jouw wensen.
 8. Je kunt nu ook andere ouders en kinderen toevoegen. Je hebt nu een gezinsgroep aangemaakt in Family Link.

Houd er wel rekening mee, dat je apparaten geschikt moeten zijn om te gebruiken met Family Link.

Conclusie:

Wij zijn tevreden met het gebruik van Family Link. Ik vind het fijn om op deze manier de smartphone van mijn zoon te kunnen beheren en te bepalen wat hij wel en niet kan op zijn telefoon. Het enige nadeel vind ik dat je Youtube als 12- jarige niet zomaar kunt gebruiken, maar dat kun je omzeilen. Je kind heeft de beschikking over zijn eigen e-mailadres en kan gebruikmaken van de diensten van Google, maar wel zo dat jij als ouder daar toezicht op hebt. Op deze manier leert je kind veilig gebruik te maken van internet en zijn of haar mobiele telefoon.

Hoe houd jij het smartphone gebruik van jouw kinderen in de gaten?

15 gedachten over “Review: Beheer de telefoon van je kind met Family Link.”

 1. Ik gebruik ook family link. Ik had eerst een andere gratis toezicht app die ik nog fijner vond, maar die ging uit de omloop. Dat kon ik nog net iets meer opties aan en uitzetten.

  Verder is hier de afspraak dat ik in op ieder moment in haar telefoon mag kijken, zodat ik de verschillende (groeps) chats kan bekijken.
  Dat doe ik om de zoveel tijd een keer. Gewoon om een vinger aan de pols te houden.

  Beantwoorden
 2. Hallo, hoe gaat dat bij jullie, wordt de telefoon ook vergrendeld wanneer de telefoon op dat moment in gebruik is.
  Op 1 of andere manier wordt de telefoon van onze zoon niet vergrendeld wanneer de dag limiet om is….
  Graag hoor ik jullie ervaring hierin.
  Groeten Carolien

  Beantwoorden
  • Wat vervelend. Hier gaat het meestal wel goed. Maar soms ook niet. Wat ik dan probeer is de telefoon weer te ontgrendelen en te vergrendelen. En heb je al geprobeerd om de planning uit en aan te zetten? Of om het opnieuw in te stellen? Anders zou ik even zoeken bij Google support of anderen hier ook tegenaan lopen. Voor de rest werkt Family Link wel goed?

   Beantwoorden
 3. Ik heb FL geprobeerd maar weer verwijderd. Ik vond google te opdringerig worden. Mijn man had een Gmail adres voor zoon (10 jr) aangemaakt, en dat had eerst een fictieve geboortedatum waardoor hij “volwassen” was. Toen ik dit mailadres ging gebruiken voor zijn google account, leek het ok. Dus family link ingesteld. Maar doordat hij volgens het mailadres “volwassen” was, zou hij zelf family link kunnen verwijderen. Dus toen probeerde ik zijn leeftijd te wijzigen, waarna Google ineens het account op slot gooide, en ik er met de family link ook niet meer bij kon.

  Zoon was minderjarig, en dus zou het account pas worden vrijgegeven als een ouder het beheerde. Nou: dat DEED ik dus al. Maar google eiste dat ik mijn leeftijd zou bewijzen door creditcard gegevens aan het family account te koppelen, en dat gaat me veel te ver. Dat doen we nooit, dus nu ook niet. Idioot dat ze je daar toe proberen te dwingen.
  Het plan was sowieso om zoon via google play kadokaarten zijn eigen tegoed te laten beheren (zakgeld =leergeld) en niet om toegang tot onze geldstroom te moeten beheren.

  Alles er af gegooid, en nu focusMe geïnstalleerd: dat is een veel nauwkeurigere app voor schermtijd. Bij FL kan je alleen per losse game instellen hoe lang er op gespeeld mag worden. Bij focusMe maak je een groep met alle “leuke” spellen en apps, en zeg je dat het na bv 1 uur spelen klaar is. Dan worden ze allemaal geblokkeerd. Voor het slapen heb ik net als bij FL van 20:00 tot 8:00 “nachtrust”, maar nu kan ik daar sommige functies wel doorheen laten komen: bv de luisterbieb en de app met radiozenders.

  Als je focusMe van hun website download, kan je hem krijgen met verwijderbescherming. In de Playstore mag dat er niet op.

  Ik vertrouw zoon wel met leeftijdsniveaus etc. Enge of grove dingen wil hij niet zien. Ik heb in YouTube uitgezet dat automatisch een nieuw filmpje start.
  Mocht het toch tot rare situaties leiden, dan zou ik misschien daarom FL opnieuw installeren, maar dan zonder creditcard gegevens, dus met een account dat fictief volwassen is gemaakt. Dan kan je net de heftigste dingen weg filteren. Hij kan dat omzeilen, maar het is niet dat hij het niet mag, maar dat hij het zelf niet wil, dus het ook niet per ongeluk aangeboden krijgen.

  Melding krijgen voor iets geïnstalleerd wordt, is ook ok, al is het maar om mee te kijken met vergissingen of malware. Ik zou daar niet streng op willen handhaven, en kijk het nu even aan zonder: gewoon regelmatig overleggen.

  Voor gametijd/avondslot vind ik family link te weinig genuanceerd. Voordeel van focusMe is dat de functies mee kunnen groeien als je kind ouder wordt en de smartphone anders gaat gebruiken; meer voor school bijvoorbeeld, of veel meer Whatsapp. Dan kan je kiezen voor een focus functie tijdens huiswerktijd waarbij sommige apps worden afgesloten, of dat een tijdvretende app bijvoorbeeld nog maar een beperkt aantal keer per dag mag worden opgestart om de gewoonte te doorbreken.

  Zo leert je kind zichzelf met behulp van de app te begrenzen, en kan het met die ervaring verder als hij of zij moet studeren. Dat is beter dan dat je ouders het opleggen want daar leer je niets van.

  Beantwoorden
  • Wat een gedoe zeg. Gelukkig hebben jullie nu een beter alternatief. Voor ons werkt het prima. Maar bedankt voor de tip! FocusMe lijkt me zo te lezen een prima alternatief. En zo zie je maar elk gezin heeft weer andere behoeften. Daar zou Google meer op mogen inspelen.

   Beantwoorden
 4. Ik had op mijn dochter haar vorige telefoon Family link en het werkte uitstekend! Nu heeft ze een iPhone gekregen en wilde daar FL op zetten. Helaas is nu de FL voor kids app nergens te vinden. Die voor ouders is er nog wel. Weet iemand hoe dit kan? Of heeft iemand een goed alternatief?

  Beantwoorden
 5. Ik heb op 2 oudere telefoons FL geïnstalleerd. Bij de ene gaat het prima, bij de andere is het een groot drama. De telefoon is vergrendeld als zijnde nachtrust maar ik kan het niet uitzetten via de ouder FL. Vervolgens heb ik de het account per ongeluk gewist maar weer weten te herstellen. Helaas is alles zonder resultaat. Ik kan er nog steeds niet in en ook de gegevens van het account die ik in eerste instantie had, zijn nu ook weg.
  De telefoon zelf proberen te resetten lukt niet.
  Heeft iemand een idee hoe ik dit kan oplossen? Via Google zelf kom ik er niet uit.

  Beantwoorden
 6. Vandaag ineens dit opgedrongen gekregen van Google, geen idee waarom. Ik moest als ouder ineens de familiy link app installeren en mijn zoon ook. Waarom?
  Wij willen deze helemaal niet, maar ik kan het nergens uitzetten? Waarom wordt ons dit opgedrongen?
  Weet iemand hoe ik als ouder bij mijn zoon dit weer kan uitschakelen zonder zijn Google Account te verwijderen?

  Beantwoorden
 7. Ook wij ondervinden problemen met de family link. In het begin leek alles prima te werken, al hadden we af en toe het idee dat onze zoon toch langer kon gebruik maken van een app dan wij hadden aangegeven. Vandaag hebben we nu echt gemerkt dat het inderdaad het geval is. Zo heeft hij 30 minuten kunnen gebruik maken van tiktok terwijl dit op 10 minuten gelimiteerd stond. Hij bracht ook 15 minuten door op Instagram. Als ik nog een beetje kan tellen is dat een gebruik van 45 minuten. Toch stond op zijn daglimiet dat hij slechts 15 minuten verbruikt had… Een beetje jammer want zo mist het wel volledig zijn doel. Ik ga zeker FocusMe uittesten!

  Beantwoorden

Plaats een reactie