Mijn handspalk , Pandora armband en Fitbit. spalk

Review: Fitbit Alta HR

Categorieen:Life

6 reacties

Sinds een jaar draag ik dagelijks een Fitbit activity tracker om meer inzicht in mijn stappen en beweging te krijgen. Omdat ik cerebrale parese heb, is het goed dat ik regelmatig beweeg, maar het mag ook weer niet te veel zijn omdat ik anders mijn lichaam te veel belast en ik pijn krijg.

Fitbit Alta HR

Ik heb de Fitbit Alta HR Special Edition in de kleur soft pink/rosegold. Een activity tracker met scherm, die je stappen telt, je hartslag meet, bijhoudt  hoeveel je beweegt en slaapt en hoeveel calorieën je verbrandt. In de app van Fitbit vind je nog meer functies, Bijvoorbeeld om bij te houden hoeveel je eet en drinkt, of om je menstruatie cyclus bij te houden met de functie female health.

De Alta HR is te koop in maat S en L en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Naast de Alta HR heeft Fitbit ook andere fitness trackers en smartwatches te koop.

Mijn Fitbit Alta HR.
Mijn Fitbit Alta HR.

Mijn keuze

Ik heb  gekozen voor deze tracker omdat hij niet heel groot is. Ik heb  hele dunne polsen, dus een horloge kan er enorm groot en grof uitzien. Ook heeft hij een scherm, waarop naast je stappen, hartslag, gelopen afstand, verbrandde calorieën en actieve minuten, ook de tijd laad zien.

De Fitbit is eenvoudig te bedienen. Door te tikken op het scherm krijg je steeds iets anders te zien. Via de app, kun je de volgorde van de weergaven en verschillende stijlen voor de klok wijzigen.

Bediening van de Fitbit Alta HR door te tikken met mijn duim.
Bediening van de Fitbit Alta HR door te tikken met mijn duim.

Draagwijze

Ik draag mijn Alta HR om mijn linker pols. Als ik heb om mijn rechter pols zou dragen, dan zou ik hem zelf om kunnen doen, maar door de CP beweegt die arm minder goed, waardoor hij de stappen minder nauwkeurig meet  en de hartslag wordt ook minder goed gemeten. Dus ik draag hem om mijn linker pols, zodat hij beter werkt. Het nadeel is wel dat ik hem niet makkelijk af kan doen en niet zelf om kan doen. Het bedienen lukt me wel, doordat het mij lukt om op het scherm te tikken met mijn rechter duim en in mindere mate mijn wijsvinger. Als ik knopjes zou moeten indrukken of aan een ring moet draaien, zou ik hem niet kunnen bedienen. Gelukkig is dat niet zo.

Om de Alta HR op te laden gebruik je een USB- kabeltje met een klemmetje die je om de tracker heen doet. De batterij gaat zo’n 5 tot 7 dagen mee.

Het nadeel vind ik dat hij spatwaterdicht is. Dit betekent dat hij wel tegen regen kan, maar je kunt er niet mee douchen of zwemmen.

Ook registreert hij geen trappen lopen, wat de Fitbit Charge 2 (en 3) wel kunnen. Maar voor mij is dat niet belangrijk aangezien ik nauwelijks trap loop omdat ik een traplift heb in huis en altijd de lift of roltrap neem. Normaal gesproken heb ik als doel ingesteld dat ik 5.000 stappen loop omdat 10.000 stappen voor mij niet haalbaar is. Vanwege Steptember heb ik hem juist weer wel op 10.000 stappen gezet, meer voor de meetbaarheid aangezien het doel van Steptember is om 10.000 stappen per dag te zetten.

Opladen.
Opladen.

Bandjes

Om je Alta HR aan je persoonlijke smaak aan te passen, kun je losse bandjes kopen, van gewone kunststof bandjes tot luxe armbanden, die je Fitbit er uit laten zien als een dure armband. Als je zo’n loszittende armband gebruikt, kan het trouwens wel zo zijn dat de hartslagmeter niet werkt.

Ik gebruik het standaard bijgeleverde kunststof bandje, maar een leren of metalen bandje zou ik ook erg mooi vinden! Ik zou het ook leuk vinden als Fitbit een elastieken bandje zou maken voor de Alta en Alta HR. Dan zou ik mijn Fitbit zelf om kunnen doen.

App

Je gebruikt de Fitbit Alta HR in combinatie met de app van Fitbit. De app synchroniseert met je tracker, dus hierin kun je dezelfde gegevens terugvinden als op je tracker. Ook kun je in de app zien hoe veel je hebt geslapen, als je je Fitbit ook ’s nachts draagt. Hij houdt trouwens ook dutjes overdag bij, ook niet onbelangrijk. Je Fitbit houdt ook bij hoeveel je oefeningen je hebt gedaan. Verder kun je je menstruatiecyclus, hoeveel water je drinkt, wat je hebt gegeten en je gewicht bijhouden.

Daarnaast kun je je vrienden die ook een Fitbit tracker of smartwatch toevoegen en elkaar uitdagen om de meeste stappen in een dag, week of weekend te zetten. Ook is er Fitbit Coach, dat zijn gepersonaliseerde oefeningen die je kunt doen. Wat het precies inhoudt, kan ik niet zeggen omdat ik het niet heb geprobeerd. Lees hier meer informatie.

Een prachtige app, met veel functies dus. Het enige nadeel is, is dat hij niet in het Nederlands is. De app is te downloaden voor:

Steptember

Ik gebruik mijn Fitbit om mijn stappen te tellen voor Steptember. Hiervoor gebruik ik de Steptember app. Erg handig om even snel je activiteit of je stappen in te voeren, te zien hoever je teamleden zijn, hoeveel geld er is ingezameld en om sponsoren te werven. De app is te downloaden voor:

Je kunt de Fitbit app en Google Fit koppelen aan de Steptember app, zo kun je je stappen automatisch laten invoeren. Handig!

Samen met mijn moeder en een vriendin zet ik “10.000 stappen” per dag om geld op te halen voor Cerebrale Parese en ik zou het geweldig vinden als jullie ons willen steunen door geld te doneren voor Steptember. Dat kan via deze link. Als je (al) gedoneerd hebt, alvast hartelijk bedankt!

Heb jij een Fitbit of een vergelijkbare tracker of Smartwatch? Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

6 gedachten over “Review: Fitbit Alta HR”

  1. Ikzelf heb een Samsung Gear S3 om mijn pols zitten, en hoewel deze net iets te groot is dan een normaal horloge, went het wel. Naast dat ik de notificaties van mijn telefoon-app’s kan zien, en de mailtjes kan bekijken, kan ik ook veel Health-functies gebruiken. Het meet mijn stappen, het ziet wanneer ik fiets, en meet hoeveel treden ik heb opgelopen, en het meet ook wanneer ik rust of zelfs slaap (maar dan heb ik hem weinig om, tenzij ik een tukje op de bank doe).

    Door middel van mijn telefoon (Samsung Galaxy S7) doe ik ook mee aan een stappenwedstrijd. Hiermee kan je op een soort landkaart zien hoeveel stappen je hebt gelopen tot de finish (200.000 stappen). De wedstrijd start steeds aan het begin van de maand, en momenteel loop ik door een ‘Tomaat-wereld’. Lekker speels. Je kan kan ook vrienden uitnodigen om ‘mee te lopen’, en dan zie je ook hun stappen. Maar ik loop steeds voorop…. 😛

    Beantwoorden
  2. Ik heb ook een Fitbit Alta HR en ben er wel blij mee. Vooral omdat ik nu meer inzicht in mijn slaappatroon heb. Stappen heb ik ook ingesteld op 5000, maar rollen (in de rolstoel) of zelfs haren borstelen telt ie ook als stappen. Ik vraag me dan af of ze zo’n bandje ook niet voor om je enkel kunnen maken…

    Beantwoorden

Plaats een reactie