Think and grow rich

Hoe het boek Think and grow rich mij inspireert

Categorieen:Life

16 reacties

Een hele tijd geleden kwam ik dit boek tegen op de blog van Jelle Derckx. Ik vond het zeer interessant en van de zomer besloot ik om Think and grow rich (Nederlands: Denk groot, word rijk) te kopen. Het heeft me echter heel veel tijd gekost om het boek uit te lezen, dus vandaar dat ik er nu pas een blog over schrijf.

Think and grow rich

Het boek Think and grow rich is geschreven door Napoleon Hill in 1937. Hij heeft dit boek geschreven nadat hij heel lang onderzoek heeft gedaan naar hoe rijke mensen, zo rijk werden. Hij heeft hiervoor 25 jaar onderzoek gedaan en 25.000 mensen geanalyseerd waaronder mensen als Henry Ford, Thomas Edison, Wilbur Wright en Alexander Bell. Het boek laat je stap voor stap zien wat deze mensen zo succesvol maakte. Het bleek namelijk zo dat deze mensen een aantal gemeenschappelijke eigenschappen hadden. Hierover heeft Napoleon Hill dit boek geschreven. Het is echt de klassieker onder de boeken over persoonlijke groei.

Michael Pilarczyk

Mijn boek is vertaald door Michael Pilarczyk. Hij heeft Think and grow rich bewerkt en vertaald naar nu, waardoor je sommige dingen gewoon makkelijker begrijpt, aangezien het oorspronkelijke boek zelf al zo oud is. Zo is het taalgebruik aangepast aan deze tijd en wordt er informatie gegeven over gebeurtenissen uit die tijd die worden beschreven. Ik merkte wel dat ik echt even de tijd moest nemen om het boek goed te begrijpen, het is geen romannetje wat je zo uit hebt. Daarnaast is het boek uitgeven in een hele mooie nette uitvoering. Het heeft een zwarte harde kaft met koperkleurige letters en het papier voelt heel prettig aan.

In het boek worden de termen mind en mindset regelmatig gebruikt, waarbij mind staat voor de geest of je gedachten en mindset staat voor je gedachtengang.

Waarom ik dit boek wilde lezen

Ik wilde dit boek graag lezen omdat ik op dat moment net was gestopt met stage en wist niet meer goed wat ik wilde en kon. Ik had voor mijn gevoel gefaald. Dit boek beschrijft hoe je succes kunt krijgen op verschillende vlakken. Voor mij een goede reden om het boek te lezen. En ja uit eindelijk heeft dit boek mij weten te inspireren. Het laat je nadenken over hoe jij bepaalde dingen ervaart en hoe je daar anders mee om kunt gaan.

De achterkant van het boek

De dingen die ik uit het boek heb gehaald:

Verlangen:

Als je ergens heel erg naar verlangt en je dat dus echt wil bereiken, dan zul je dat ook bereiken. Dan ben je dus heel erg gemotiveerd om je doel te halen. De gedachte dat je iets heel erg graag wil, zorgt voor veel doorzettingsvermogen. Iemand die tegen zichzelf zegt dat het toch niet gaat lukken, zal zijn doel ook niet halen. ik verlangde er heel erg naar om maatschappelijk werker te worden en mensen te helpen, ik geloofde echt dat ik dat ik dat kon. In combinatie met de specialistische kennis die ik opdeed was denk de reden dat ik zo ver ben gekomen tijdens mijn opleiding.

Nog steeds ben ik er van overtuigd dat ik mensen kan helpen en inspireren met de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding. Alleen niet als maatschappelijk werker, maar als blogger.

Mastermind-groep

Een Mastermind-groep is een groep mensen die je om je heen verzamelt, die door hun kennis en middelen jou kunnen helpen je doel te bereiken. Voorheen waren dat studenten en docenten van mijn opleiding. Nu denk ik dat mijn mastermind-groep bestaat uit de bloggers van Biem & co (geen idee waar die naam vandaan komt;-)). Zij helpen mij met mijn blog en natuurlijk kan ik ook bij anderen terecht, maar het is fijn om samen een groep te vormen en elkaar te helpen. Samen bereik je meer, dan in je eentje. En in je eentje is het knap lastig om alle kennis te hebben die je nodig hebt om je doel te bereiken. Deze kennis haal je dus bij anderen.

Positieve emoties

Napoleon Hill schrijft dat je er een gewoonte moet maken om positief te zijn. Wanneer je een positieve mindset hebt zal deze meer aanwezig zijn en is er minder ruimte voor negatieve emoties. Dit vind ik een mooi stukje aangezien ik momenteel therapie volg, waar dit ook aanbod komt. Mijn mindset is momenteel helaas meer negatief dan positief en met behulp van de psycholoog werk ik hieraan. Dit stuk uit het boek motiveert mij alleen maar om positiever te denken omdat het met herinnert aan welk doel ik heb.

Angst

Het laatste hoofdstuk gaat over angst. Heel toepasselijk genaamd “de zes spoken van angst”. Op mij heel erg van toepassing aangezien ik veel angst heb. Ook hier werk ik aan bij de psycholoog. In het boek worden de 6 basisangsten beschreven, waar iedereen op een bepaald moment in zijn leven mee te maken krijgt. In dit hoofdstuk leer je hoe je deze angsten kunt herkennen en hoe je je angsten door middel van vragen kunt verminderen of kunt wegnemen.

Zoektocht

Think and grow rich maakt mij bewust van waar ik momenteel sta in de zoektocht naar mezelf. Klinkt heel zweverig, maar toch voelt het zo. Het boek laat mij echt nadenken over mezelf en het motiveert me enorm om goed aan mezelf te werken. Ik weet wel dat ik uiteindelijk mijn doel bereik en succesvol word.

Welk boek is voor jou een inspiratie?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

16 gedachten over “Hoe het boek Think and grow rich mij inspireert”

 1. Ik heb niet echt een boek dat me inspireert. Hoewel ik John Bingham wel heel motiverend vind als het gaat om hardlopen.

  Overigens geloof ik niet dat als je iets maar graag genoeg wilt dat het dan dus lukt. Werkte het maar zo!

  Beantwoorden
  • Het heeft ermee te maken dat als jij iets heel erg graag wil bereiken, dat je daardoor extra gemotiveerd bent om dat doe te bereiken. Het gaat ook niet vanzelf. Maar ieder zijn ding.

   Beantwoorden
 2. Mijn vriend luistert in de auto veel naar podcasts over dit onderwerp. Hij vindt het erg inspirerend en deelt graag met mij wat hij heeft gehoord. Zelf heb ik geen boek dat mij inspireert, maar zijn dat de verhalen van mijn vriend

  Beantwoorden
 3. Dit boek kende ik nog niet. Maar lijkt mij wel een boek voor mij. Ik gebruik eigenlijk geen boeken ter inspiratie. Erg hé? Misschien toch maar eens een boek zoeken.

  Beantwoorden
 4. Dit vind ik dus superinteressant. En ik volg toevallig Michael Pilarczyk ook, maar op de een of andere manier vind ik daar geen aansluiting. Ikzelf schommel tussen extreme positieve en negatieve gedachten en nee ik ben geen borderliner en ik ben ook niet manisch-depressief. Hahaha… Ik ben vooral altijd positief in de dingen die ik wil en ga kunnen bereiken, maar soms krijg ik gewoon weer een uppercut uitgedeeld door de werkelijkheid. En dat blijft een lastig ding. Helaas heb ik mijn leeftijd ook niet mee. Maar ik blijf gewoon doorgaan. Is het niet rechtsom, dan wel linksom. En anders kom ik gewoon met een parachute van bovenaf. 😉

  Beantwoorden
  • Ik herken het enorm wat je schrijft. We kunnen ook niet altijd even positief zijn. Soms is het gewoon goed om het negatieve gevoel te voelen en het een plekje te geven. (klinkt zweverig!) Maar ik zeg altijd, uit eindelijk komt alles goed.

   Beantwoorden
 5. Dit gaat zeker bij mij op de wenslijst. Wie is er niet zoekende naar succes. Geld is niet perse het belangrijkste daarbinnen. Ik ga liever voor het bereiken van iets moois dan voor het grote geld. Dat is alleen ook een weg naar succes en dan kan zo’n boek inspirerend werken, hoop ik.

  Beantwoorden
  • Precies Bianca! Succes is voor iedereen anders. Voor mij draait het ook niet om het geld, maar om te ontdekken waar ik goed in ben en wat ik leuk vind en daar uiteindelijk iets mee gaan doen.

   Beantwoorden
 6. Fijn dat het voor je werkt, maar mag ik ook een kritische kanttekening plaatsen? “Zo werkt de mind van een miljonair,” lees ik op de achterflap. Dat geloof ik al niet, want er is niet een en dezelfde miljonair. Er zijn vast overeenkomsten, maar ook veel verschillen.

  Bovendien wordt dit boek heel vaak misbruikt door succescoaches die zeggen dat je succesvol wordt als je maar graag genoeg wilt. En die zelf alleen maar veel geld verdien door anderen te ‘leren’ hoe ze veel geld verdienen. Hoe ironisch.

  Inhoudelijk geloof ik het boek wel, maar veel tips zijn ook gewoon logisch:

  – Doe waar je goed in bent
  – Heb een einddoel
  – Kom via kleine stapjes en succesjes steeds verder
  – Wie goed doet, goed ontmoet
  – Omring je met mensen die je verder helpen etc

  Dat leest lekker weg en geeft veel energie, maar veel mensen blijven daarin hangen. De tips gaan pas werken als je ze toepast. En voor alle succesverhalen die het nieuws halen zijn er 99% mislukkingen, waar je nooit iets over hoort.

  Ik heb veel van dit soort boeken gelezen en kom uit op 1 motto: “Ik help mensen oprecht en eerlijk verder.” Geld interesseert me daarbij nauwelijks en het grappige is dat ik door deze instelling juist meer verdien. Opdrachtgevers gunnen het me. Ik vrees alleen dat ik nooit miljonair zal worden… maar dat laat ik dan over aan de lezers van dit boek 🙂

  Beantwoorden
  • Veel tips zijn ook gewoon heel logisch inderdaad. Ik geef je helemaal gelijk, hoewel ik deze boeken wel inspirerend vind om te lezen. En wat betreft rijkdom: Dit boek is begin jaren dertig geschreven in een hele andere tijd, na de crisis van 1929. Toen keek men heel anders tegen rijkdom aan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie