Veranderingen aan de blogwoensdag kunnen

Veranderingen: over keuzes en toegankelijkheid

Categorieen:Over mij, Persoonlijk

Geen reacties

Bijna anderhalf jaar geleden, ging mijn blog voor het laatst op de schop. Ik had een prachtig thema, maar ik had er heel vaak problemen mee. Ik was constant bezig met het oplossen van problemen. Dat kon ik trouwens vaak niet zelf en had ik daar hulp bij nodig. Toen ik tijdens mijn vakantie voor de zoveelste keer mijn website moest fixen, was ik er klaar mee. Deze keer was de hele website zwart door een bepaald conflict,  dus onleesbaar. We hebben het tijdelijk kunnen repareren, maar eenmaal thuis ging de boel op de schop. Ik schreef toen een blog over de keuzestress die ik had, toen ik deze veranderingen doorvoerde.

Veranderingen in 2020

Nu heb ik bijna geen grote problemen meer gehad. Het ziet er nu misschien minder chique uit, maar het is veel sneller en overzichtelijker. Hoewel alles goed werkt en het eigenlijk niet nodig is, merk ik wel dat ik toe ben aan iets anders. Ik heb al wat kleine veranderingen gemaakt op mijn website:

  • Het menu bovenaan de website, scrolt mee naar beneden,
  • Het menu op mobiel bedekt nu het hele scherm,
  • De achtergrond is veranderd van lichtgrijs, naar heel lichtroze (het is heel subtiel, dus misschien niet te zien).

Of het zo blijft, weet ik nog niet. In mijn testomgeving ben ik lekker bezig met experimenteren. Mocht je nu bijvoorbeeld het menu niet goed kunnen lezen omdat het iets transparanter is geworden, of is er iets anders waar je tegen aan loopt qua toegankelijkheid. Laat het me dan even weten, dan kan ik kijken of ik wat kan aanpassen.

Dat experimenteren en prutsen in mijn testomgeving had ik allang niet meer gedaan. Het was erg leuk om daar een dagje weer mee bezig te zijn, dat doe ik echt te weinig. De laatste keer dat ik  dat deed, had ik een rommeltje gemaakt van het thema en dat was het nu nog steeds, bovendien werden de afbeeldingen niet geladen en kon ik bepaalde zaken niet updaten. Zaterdag heb ik mijn testomgeving zelf weer werkend gekregen. Daar ben ik best trots op! Er staat een kopie van deze website op, zodat ik dingen kan veranderen en proberen, zonder dat iedereen dat meekrijgt.

Keuzestress

Keuzes maken in het leven hoort er nu eenmaal bij, toch blijf ik het enorm lastig vinden om keuzes te maken. Het geeft me stress. Daarom draag ik bijvoorbeeld vaak dezelfde kleding, maken we een weekmenu, koop ik vaak dezelfde producten etc.

Maar veranderingen, kunnen juist ook heel leuk zijn. Zoals een andere layout of misschien wel een nieuw logo voor mijn blog. Alleen vind ik het lastig om te weten hoe ik het dan wel wil hebben. Ik wil graag eens wat anders. Om dit uit te zoeken, ga ik eens rustig de tijd nemen. En om het mezelf makkelijker te maken heb ik besloten om niet te wisselen van thema, dat maakt het aantal keuzes dat ik moet maken al minder, al kan ik alle kanten op met dit thema. Veranderen van thema kan altijd nog.

Toegankelijkheid

Verder is het ook goed om je voorwaarden op een rijtje te hebben, waar moet de verandering aan voldoen? Voor mij is dat bijvoorbeeld de toegankelijkheid van de blog, aangezien ik zelf een handicap heb, weet ik hoe belangrijk toegankelijkheid is. Ik wil dat iedereen alles goed kan zien, horen, bedienen en makkelijk terug kan vinden op mijn website, vooral mensen met een beperking. Een expert hierin ben ik niet, maar waar ik mijn blog zo toegankelijk mogelijk kan maken doe ik dat.

Toegankelijkheid van websites vind ik erg belangrijk. Informatie, maar ook leuke zaken (zoals bijvoorbeeld het Songfestival of de bioscoop) moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Het geeft zoveel zelfstandigheid, vrijheid en het maakt het leven een stuk makkelijker en leuker als online en offline de zaken goed toegankelijk zijn, iedereen heeft daar recht op. Anders sluit je mensen buiten. Ik vind het vaak lastig om dit (steeds) uit te leggen. Dit is de reden dat ik mijn website zo toegankelijk mogelijk probeer te maken. Dit doe ik bijvoorbeeld door contrasterende kleuren te gebruiken en een functie toe voegen, zodat je het contrast kunt veranderen.

Ik ga de komende tijd eens uitzoeken wat ik mooi en fijn vind voor op mijn website en als jullie nog tips hebben, dan hoor ik het graag.:)

Plaats een reactie