Spullen koken

Koken, heerlijk om te doen, maar lastig. 10 tips

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

4 reacties

Zoals jullie weten vind ik koken ontzettend leuk om te doen. Ik vind het erg leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Ik heb een tijdje geprobeerd om recepten klaar te maken en te delen op mijn blog. Helaas vergde dat wel veel tijd en energie, dus ben ik ermee gestopt.

Koken is leuk, maar voor mij met mijn handicap niet echt een eenvoudige opgave. Ten eerste kan ik niet alles zelf en tijdens mijn revalidatie kwam ik erachter dat koken qua plannen en tijdsdruk best veel van mij vraagt. Als je aan het koken bent, doe je (onbewust) best veel tegelijk. Denk aan verschillende pannen op het vuur, ingrediƫnten die gesneden moeten worden, de tijd die je in de gaten moet houden, eventueel het recept lezen enz. Voor mij is koken een chaotisch proces omdat ik geen overzicht heb over het hele proces. Het recept moet ik al tig keer lezen, wil ik weten wat ik moet doen. Dus tussen door check ik heel vaak het recept omdat de informatie niet goed blijft hangen en het een chaos is in mijn hoofd.

Dingen die voor mij lastig zijn zijn:

 • Verpakkingen openen,
 • Snijden,
 • de tijd bijhouden,
 • Meerdere dingen tegelijk doen,
 • hoeveelheden inschatten,
 • Het recept onthouden.
Ingrediƫnten Chili con carne

Opnieuw leren koken

Tijdens mijn revalidatie in de Sint Maartenskliniek heb ik opnieuw leren koken. Ik leerde daar de dingen een voor een te doen, Voor te bereiden en de tijd nemen om te koken. Ik heb zelfs mijn keukenmachine kommen meegenomen om te leren hoe ik deze het makkelijkste leeg kon maken.

Ook leerde ik dat ik eigenlijk niet kan koken zonder recept omdat dat mij overzicht geeft over wat ik moet doen, daarnaast geeft een recept de tijden en de hoeveelheden aan. Deze dingen kan ik niet inschatten. Wel hanteer ik vaak een andere volgorde aan, dan het recept voorschrijft omdat ik geen dingen tegelijk kan doen.

Tips

Zoals je leest kan koken best een uitdaging zijn als je een handicap hebt. In mijn geval is het zowel fysiek als cognitief gezien best een uitdaging. Het lukt me aardig. Het hele proces bestaat uit 4 stappen:

 1. Plannen
 2. Voorbereiden
 3. Koken
 4. Opruimen
Magimix CS5200XL

Plannen

Plannen is voor mij erg belangrijk. Van te voren maak ik samen met mijn vriend een weekplanning. Zodat we weten of ik het recept zelf klaar kan maken, of dat ik ergens hulp nodig bij heb, hoeveel tijd er is om te koken en om ervoor te zorgen dat alles in huis is. Ook is het handig om in mijn agenda te schrijven wanneer ik bijvoorbeeld iets uit de vriezer te halen.

Inrichting van de keuken

We hebben ervoor gezorgd dat ik overal bij kan in de keuken en dat er genoeg ruimte is voor meerdere personen, aangezien ik regelmatig hulp van anderen nodig heb. En ook heb ik allerlei handige hulpmiddelen en apparaten in de keuken die voor mij het koken makkelijker maken. Niet iedereen heeft het zo voor elkaar dat je je keuken zelf kunt indelen, bijvoorbeeld als je in een huurwoning of instelling woont. Wat ik altijd handig vind is om te zorgen voor genoeg werkruimte op het aanrecht of aan de eettafel en eventueel een kruk. Zorg er ook voor dat de keuken netjes en opgeruimd is, zodat je ook de ruimte hebt om te koken. Dit lijkt heel erg vanzelfsprekend, maar men heeft vaak ook wat decoratie in de keuken staan en allerlei andere dingen die niet thuis horen in de keuken. Persoonlijk vind ik dat erg in de weg staan. Ik vind het ook prettig wanneer de vaatwasser al is uitgeruimd, zodat ik eventueel tijdens het koken vieze spullen in de vaatwasser kan doen, zodat deze niet meer in de weg staan.

Tijd nemen

Haastig spoed is zelden goed. Neem de tijd om te koken. Je hoeft natuurlijk geen uren in de keuken te staan, maar als je problemen hebt met tijdsdruk, zoals ik, is het belangrijk om niet te snel te willen en de tijd te nemen, want anders gaat het mis.

Eten wat met tijd en liefde is gemaakt, smaakt altijd lekkerder en liefde van de man of vrouw gaat door de maag…

Voorbereiden

Zet voordat je gaat koken alle spullen en ingrediƫnten klaar, maak de verpakkingen open en doe deze in een schaaltje of op een bordje, zodat je alles makkelijk in de pan kunt doen, als je eenmaal achter het fornuis staat. Zorg ook ervoor dat de ingrediƫnten gesneden zijn.

Hulp

Kun je niet alles zelf? Zorg dat je hulp hebt tijdens het koken of zorg ervoor dat vlees of groenten van te voren gesneden zijn. Heb je geen hulp tijdens het koken? Vraag of iemand alle ingrediƫnten voor een X aantal dagen (of misschien wel de hele week), voor je wil snijden. Bewaar deze in porties in de koelkast (of vriezer). Als het tijd is om te koken, kun je het zo toevoegen.

Mijn vriend en ik koken vaak samen. Hij zegt mij dan wat ik moet doen. Zelf vind ik het lastig om hem te zegen wat hij moet doen omdat ik dan ook  het overzicht moet houden. Twee kapiteins op een schip werkt tenslotte niet.

pavlova

Een ding tegelijk

Wat ik al eerder schreef doe een ding tegelijk. In recepten vind je vaak zinnetjes als: “Bak de blokjes kipfilet en snijd ondertussen de paprika in reepjes.” Het woord ondertussen is een no go. Dan moet ik op meerdere dingen tegelijk letten en dan gaat het mis. Dan heb ik zomaar de kans dat mijn kip aanbrandt. Ik moet mijn hoofd erbij houden en zorgen voor zo min mogelijk afleiding. Dus niet op sociale media en mijn zoon laat ik tv kijken. (lekker pedagogisch verantwoord ahum)

Verdeel en heers

Gebruik verschillende apparaten om eten klaar te maken. Hoe meer pannen op het fornuis, hoe moeilijker. Gebruik je magnetron en/of oven of een rijstkoker om taken over te nemen. Zo stoom ik regelmatig de groenten in mijn magnetron terwijl de rijst in de rijstkoker wordt gekookt en ik vlees in de pan bak. De magnetron en de rijstkoker doen hun werk wel, terwijl ik alleen maar op de pan met vlees hoef te letten.

Voorgesneden

Tegenwoordig kun je veel voorgesneden groenten en vlees kopen. Wel wat duurder als niet gesneden, maar dan hoef ik het niet meer te snijden.

Kant en klaar

Kant en klare producten kunnen je veel werk schelen, denk hierbij aan pizzabodems, taartbodems, woksauzen en noodles. Ik maak regelmatig een wokgerecht klaar in mijn wok. Eerst bak ik kip in de wok, daarna doe ik er een zakje wokgroenten bij. Kant en klare noodles erbij en woksaus erbij en klaar! Binnen 10 minuten staat er een hele maaltijd op tafel.

De afwas in de vaatwasser doen.
De afwas in de vaatwasser doen.

Opruimen

Het minst leuke klusje van het koken is opruimen. Hier probeer ik tijdens het koken al mee bezig te zijn, als ik kookgerei heb gebruikt, spoel ik het af als dat nodig is en doe ik het in de vaatwasser. Ingrediƫnten die ik niet meer nodig heb, zet ik op een aparte plek en afval gooi ik gelijk in de vuilnisbak of ik verzamel het in een bakje en gooi het later weg. Na het eten ruim ik de rest op. Ik probeer altijd wel het ontplofte keuken fenomeen te voorkomen, omdat het anders te veel wordt. Na het opruimen haal ik een doekje over de tafel en het aanrecht. Voor kruimels gebruik ik mijn nieuwe Dyson stofzuiger, maar een kruimeldief is ook een super fijn ding. Wanneer er dingen op de grond zijn gevallen zuig ik dat ook op met de stofzuiger. Waar een ander vaak een bezem pakt of stoffer en blik, pak ik de stofzuiger.

Dit waren mijn tips wanneer je zelf gaat koken. Natuurlijk zijn diensten als tafeltje-dekje of samen met iemand anders koken een goede optie, als je zelf niet kunt koken.

Heb jij veel plezier in koken? Of is het voor jou meer noodzaak? Heb je nog tips? laat het me weten in de reacties!

4 gedachten over “Koken, heerlijk om te doen, maar lastig. 10 tips”

 1. Ik doe het op precies dezelfde manier anders kom ik er ook niet uit.

  En soms gaan moeilijke dingen makkelijk zoals bv een roux maken en aardappelen koken is altijd moeilijk.

  Met NAH is logica ver te zoeken.

  Fijn dat je dit zo duidelijk beschrijft

  Beantwoorden
 2. dat vind ik zeer mooi uitgewerkte pagina
  dankjewel ik schrijf heel graag en wil leren voor psychologe maar moet nog enkele lessen volgen waar kan ik dit doen
  ?
  mvg
  Anoniempje

  Beantwoorden

Plaats een reactie