iets opschrijven in een notitieblok, met een kopje zwarte koffie en een croissant

Waarom alles opschrijven zo fijn is

Categorieen:Tips and tricks

1 reactie

Koningin Maxima zei in het interview dat ze laatst gaf,, vanwege haar 50ste verjaardag dat ze alles opschrijft in een notitieboek. De Koningin zei dat ze door het opschrijven de dingen beter onthoudt. Dat ervaar ik ook zo. Ik schrijf niet heel vaak in mijn notitieboek, maar wel op mijn blog of in OneNote, of in mijn agenda, als het voor mijn werk is, schrijf ik dingen op in Trello. Dat zorgt ervoor dat de gedachten uit mijn hoofd zijn.

Alles opschrijven

Het alles opschrijven en plannen leerde ik tijdens mijn revalidatie. Ik leerde daar dat het belangrijk was om dingen op te schrijven. Natuurlijk deed ik dat wel tijdens mijn opleiding, maar echt alles dat deed ik eigenlijk niet. Ik dacht het wel te kunnen onthouden. Niet dus. Inmiddels weet ik wel beter. Dingen onthouden is niet mijn ding, daarvoor is de informatieverwerking in mijn hoofd waarschijnlijk te traag. Maar zo erg vind ik dat niet. Niemand kan namelijk alles onthouden. Daarom is het ook belangrijk om dingen op te schrijven. Niet voor niks bestaat het spreekwoord “Wie schrijft, die blijft”.


Opschrijven kun je doen, net als Koningin Maxima, in een notitieboekje. Er zijn zoveel leuke notitieboekjes te koop! Of in een schrift, Een app of programma zoals OneNote of Word etc. Het kan van alles zijn, zolang je er maar goed in kunt schrijven. Persoonlijk vind ik typen prettiger om te doen, dat kan ik makkelijker en sneller dan schrijven. Alleen door te schrijven onthoud je het beter. Dat is wetenschappelijk bewezen. Maar niet iedereen kan schrijven met een pen, dus ik vind typen of inspreken mooie alternatieven.

Braindump

Als ik heel veel in mijn hoofd heb, dan vind ik het prettig om mijn notitieboek erbij te pakken en mijn hoofd leeg te schrijven. Een braindump heet dat. Bij een braindump pak je een leeg vel papier en schrijf je alles op wat er in je hoofd zit. Dat maakt je hoofd leeg en heb je overzicht van alles waar je aan zit te denken.

Schrijven helpt dus ook om structuur aan te brengen in je gedachten. Het helpt je om de dingen duidelijk te krijgen en daadwerkelijk na te denken. Soms loop ik ergens tegenaan en als ik vervolgens hulp in schakel en opschrijf wat het probleem is, dan lukt het me regelmatig om toch zelf tot een oplossing te komen. Door tijdens het opschrijven na te gaan wat er is misgegaan en te vertellen wat ik al heb geprobeerd, kom ik tot nieuwe inzichten en dat leidt dan tot de oplossing.

De voordelen van opschrijven

 • Schrijven helpt tegen stress,
 • Het geeft structuur en overzicht,
 • Je bent je meer bewust van de dingen, die schrijft en je onthoudt het beter,
 • Het stimuleert je creativiteit en laat je nadenken.

Mijn tips om alles op te kunnen schrijven

 1. Zorg dat je altijd pen en papier bij de hand hebt of iets anders waar je makkelijk en snel je gedachten op kunt schrijven, typen of inspreken. Dan is het in ieder geval uit je hoofd.
 2. Probeer elke dag te schrijven, houd een dagboek bij waar je al je gedachten en je gevoelens op papier zet en of je dat nu op papier doet of in een app.
 3. Begin klein, je hoeft geen bladzijdes vol te schrijven, soms is een zin genoeg.
 4. Zorg ervoor dat je in de mood bent om te schrijven: Zet een lekker kopje thee, zet muziek op dat jou inspireert en pak je notitieboek of je laptop erbij en begin met schrijven.
 5. Zet een timer van bijvoorbeeld een 15 minuten, waarin je alles op papier zet, wat er in je hoofd zit.
 6. Schrijf je planning op. Sowieso is het handig om afspraken, taken en reminders gelijk op te schrijven.

Schrijf jij veel?

Photo by Cathryn Lavery on Unsplash

1 gedachte over “Waarom alles opschrijven zo fijn is”

 1. Ik ben het zo met je eens. Ik wilde dat ik alles kon onthouden, maar …………..no way. Ik heb diverse systemen waardoor ik dingen terug kan vinden. Opschrijven en braindump, ik kende het woord niet, is er 1 van. Leuk blog.

  Beantwoorden

Plaats een reactie