Wat doe jij bij brand?

Wat doe jij bij brand (als je een handicap hebt)?

Categorieen:Life, Tips and tricks

2 reacties

Gelukkig heb ik nog nooit een brand meegemaakt. Een paar maanden geleden was hier in het dorp een grote brand, een paar jaar geleden had ik mijn eten in de oven laten verbranden waardoor mijn keuken en woonkamer helemaal blauw stonden van de rook, laatst was er een brand in Arnhem, waarbij een vader en zijn zoontje omkwamen, hierbij vroegen mensen zich af hoe het gesteld was met de brandveiligheid in de flat en laatst zag ik een tweet voorbij komen van iemand die zich afvroeg of zij met haar handicap bij brand veilig haar huis zou kunnen verlaten. Zelf ik heb ik ook een handicap en deze vraag houdt mij ook regelmatig bezig.

Kan ik mijn huis makkelijk verlaten bij brand?

Een paar jaar geleden was ik met meerdere dingen tegelijk bezig. Ik was aan het appen, zette mijn eten in de oven om deze klaar te maken, daarna ging ik met de wasmand met de traplift naar boven om de was op te hangen. Terwijl ik daarmee bezig was gaf de rookmelder, de melding dat er rook in de woonkamer was en dat het alarm kan afgaan. Toen ging ik met de traplift naar beneden om te kijken wat er aan de hand was. Halverwege de trap ging inderdaad het alarm af. Op de een of andere manier (hoe weet ik niet meer) ben ik van mijn traplift afgeklommen en naar beneden gelopen. Daar zag ik dus dat de hele woonkamer en keuken vol stonden met rook. Mijn eten was helemaal verbrand. Ik had de oven laten voorverwarmen met mijn eten erin. Het voorverwarmen gebeurt namelijk heel snel op een hele hoge temperatuur, waardoor mijn eten verbrandde. Vervolgens heb ik alle ramen en deuren opengezet en de rookmelders uitgezet.

Wat heb ik van deze situatie geleerd?

 • Het is goed dat we zowel boven als beneden een rookmelder hebben hangen.
 • Voortaan staat mijn traplift ’s nachts halverwege de trap in de hoek, zodat er bovenaan de trap meer ruimte is om bij een brand snel naar beneden te komen. (zonder traplift)
 • Ik blijf voortaan bij mijn oven in de buurt als ik hem gebruik. Voor het fornuis en met kaarsen deed ik dit al, maar nu ook dus als ik mijn combimagnetron gebruik.
Toen ging de rookmelder af en ging mijn hartslag enorm omhoog.
Toen ging de rookmelder af en ging mijn hartslag enorm omhoog.

Rookmelders

Rookmelders zijn zo belangrijk om te hebben. Ze waarschuwen je als er te veel rook is in een ruimte. Je hebt verschillende rookmelders, van hele geavanceerde slimme rookmelders tot simpele rookmelders. Wij hebben er twee van Google Nest, de Nest Protect Er hangt er een beneden in de woonkamer en de andere op de overloop. Die detecteren niet alleen rook, maar ook koolmonoxide. Het zijn slimme melders, die zichzelf testen (er wordt aangeraden om ze ook handmatig te testen), samenwerken met elkaar en met onze Nest Thermostaat. De Nest Protect is te bedienen met de knop op het apparaat, maar ook via je smartphone of via je computer. Ik vind het persoonlijk erg handig dat je de rookmelders ook met je smartphone kunt bedienen. Nu kan ik er tenminste makkelijk bij.

Waar je ook aan kunt denken:

Mijn huis is waarschijnlijk niet super brandveilig, ondanks de rookmelders. Ik vind het vrij lastig om daar nog meer goede maatregelingen voor te nemen. Zo zijn een brandblusser en een blusdeken ook goed om in huis te hebben. Mijn vragen daarbij: Welke zijn goed om in huis te hebben? En waar moet je een brandblusser en een blusdeken bewaren? Daarnaast hebben wij boven nog plafonds van zachtboard. Niet heel erg brandveilig. Deze willen we wel vervangen voor plafonds van gipsplaat die wel brandveilig zijn. Dit hebben we beneden al gedaan.

Ook is het goed om stekkers en opladers die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen en je mobiel niet de hele nacht aan de lader te laten hangen. Gebruik ook de originele lader. Verder is het goed om alle deuren in huis dicht te doen, dit vertraagt de brand. Ook kun je samen met je gezin of huisgenoten een vluchtplan maken en een brandoefening doen. Als ik bijvoorbeeld in een winkel of hotel of ergens anders ben, kijk ik als het even kan even het vluchtplan en de nooduitgangen, zodat ik weet waar ik naar toe kan bij calamiteiten. Dit is iets wat ik ooit tijdens een training bij een bijbaantje heb geleerd en mij altijd is bijgebleven.

Mijn Nest thermostaat en de Nest Protect, de andere hangt boven.
Mijn Nest thermostaat en de Nest Protect, de andere hangt boven.

Brand en een handicap

Regelmatig vraag ik me af wat je moet doen als er brand (of iets anders ernstigs) is. Ik ben slecht ter been en ben niet altijd even snel. Bij brand mag je geen lift gebruiken, dus dan moet ik met de trap. Daarom probeer ik thuis altijd de traplift halverwege in de hoek van de trap te zetten, zodat er genoeg ruimte op de trap is om naar beneden te gaan. Gelukkig kan ik traplopen en is dat in noodgevallen voor mij wel te doen. Maar wat als je niet kunt lopen? En wat als je blind of slechtziend bent? Of doof of slechthorend bent, of autisme, of een (licht)verstandelijke beperking hebt etc.? Ik heb hier op gegoogeld en ik vind hier maar weinig concrete informatie over. Ik vond wel een methode over brandveiligheid in de zorg en verder allerlei rapporten. Sowieso is het goed om op de hoogte te zijn van brandveiligheid of je nu in een woonvorm of zelfstandig woont. Maar wat moet je doen bij brand als zelfstandig woont als je een handicap? Ik denk dat het sowieso goed is om deze vraag eens te stellen aan de brandweer (en eventueel de organisatie van je woonvorm, als je in een woonvorm woont).

Wil je meer weten over wat jij kunt doen bij brand? Bezoek dan deze website van de Brandweer.

Wat doe jij bij brand? Weet jij hoe je je huis (als je een handicap hebt) moet verlaten in noodgevallen?

Afbeelding van Capri23auto via Pixabay

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

2 gedachten over “Wat doe jij bij brand (als je een handicap hebt)?”

 1. Hoi Rosita,

  Tijdens het lezen van je verhaal ging ik in gedachten mijn eigen appartement door en stelde mezelf je vragen. Ik kom tot de slotsom dat ik ook nog wel wat kan doen aan brandveiligheid! Zoals een branddeken kopen. Ik weet dat je zo’n ding op een plek moet neerleggen waar je hem zo kunt pakken, maar waar dan?

  Laatst had ik het met een vriendin over brandoefeningen. We hadden die middag op mijn werk één gedaan. Ik kon zelf naar buiten rijden (ik = rolstoeler ;-)) maar wat als er trappen zijn? Een evacuatie stoel wordt geadviseerd maar in de praktijk oefent men daar niet mee, laat staan dat ie gebruikt word bij écht brand.
  We bespraken ook verhalen van onszelf en bekenden die ook een handicap hebben. Dan is het vaak zo dat ze “niet mee hoeven te doen” aan een brandoefening. ‘Want het is toch maar een oefening?’ Dit heb ik op de middelbare school eens meegemaakt. Nu, als volwassene, dringt t pas door hoe stom dat eigenlijk was!! Hoe je mensen die niet zelf kunnen lopen helpt bij brand, moet je juíst oefenen dacht ik zo. Helaas denkt men daar niet over na.

  Je verhaal stimuleert me ook om eens een brandoefening bij het bestuur van de flat waarin ik woon aan te kaarten. Ik woon op de eerste verdieping en hoe kom ik dan beneden?
  Dank voor je verhaal, spoort mij aan tot actie!

  Groetjes,
  Petra

  Beantwoorden
  • Graag gedaan! Ik vind het een belangrijk onderwerp, waar nog te weinig over bekend. Je moet toch weten hoe je jezelf in veiligheid kunt brengen bij brand of andere calamiteiten?

   Beantwoorden

Plaats een reactie