Mijn handspalk , Pandora armband en Fitbit. spalk

Weer een nieuwe spalk?? Hoe ik dat aanpak

Categorieen:Persoonlijk

4 reacties

Sinds dat ik klein ben draag ik spalken die mijn rechterarm en -been ondersteunen. Eerst had ik alleen spalken voor overdag, maar sinds deze zomer heb ik ook een nachtspalk voor mijn rechterarm. En als het goed is moet er nog een nieuwe handspalk voor overdag komen, aangezien de Silversplint erg oud is. Sinds een paar weken ben ik aan het nadenken over een nieuwe spalk voor mijn been.

Silversplint vs nachtspalk

Nu ik ’s nachts een spalk voor mijn hand draag, gebruik ik mijn Silversplint, de handspalk die van zilver is gemaakt, nauwelijks meer. Hij geeft drukplekken op de pols en mijn vingers staan krom. Naar mijn idee werkt deze spalk de werking van de nachtspalk tegen. De nachtspalk zorgt ervoor dat de spieren in mijn pols, duim en vingers gestrekt worden en dat deze niet verkorten, terwijl dit niet bij de Silversplint gebeurt.

Mijn nachtspalk
Mijn nachtspalk

Of het slim is om mijn oude handspalk bijna niet te dragen weet ik niet. Mijn hand wordt niet ondersteund, als ik de Silversplints niet draag, maar als ik hem wel draag, kan ik minder doen met mijn rechterhand en daarnaast heb ik het idee dat ze elkaar tegenwerken, zoals ik al zei.

In januari heb ik een afspraak met de revalidatiearts, waarbij ik dit wil bespreken. Want werken deze spalken elkaar tegen of maakt het niet uit?

Ik kan mijn vingers niet strekken als ik de silversplint om heb.
Ik kan mijn vingers niet strekken als ik de silversplint om heb.

Een nieuwe spalk voor mijn been

Als ik dan toch die afspraak heb, wil ik het ook over mijn beenspalk hebben of zoals hij officieel wordt genoemd: mijn enkelvoetorthese (EVO). Ik vind hem nog steeds de allermooiste en fijnste spalk die ik ooit heb gehad, (En ik heb er veel gehad;-)) al heeft hij na 3 jaar wel “gebruikersschade”. Daarnaast is van de zomer, bij een controle van de beenspalk gebleken dat een van klittenbanden niet meer goed was. De instrumentmaker heeft dit gerepareerd door er een stukje klittenband op te plakken. Nu blijft het klittenband nog moeilijker plakken en moet ik er eigenlijk weer mee terug.

spalken links mijn huidige spalk
Links de nieuwe spalk en rechts de oude spalk.

Andere instrumentmaker voor deze spalk

Ik heb goede en slechte ervaringen met Livit Orthopedie het bedrijf die mijn beenspalk heeft gemaakt. En ik vind het lastig dat mijn nachtspalk door een ander bedrijf is gemaakt, namelijk OIM Orthopedie in Nijmegen. Eigenlijk wil ik dat OIM ook mijn beenspalk onderhoudt en maakt. Vanwege de garantie die op deze EVO zit, kan ik voor het klittenband niet naar OIM Orthopedie, maar omdat je elke 2 jaar recht hebt op een nieuwe orthese, wil ik een nieuwe beenspalk bij OIM Orthopedie laten aanmeten. Ik hoop dat ze dezelfde kunnen maken als deze, of misschien wel een nog mooiere! De technieken worden namelijk steeds beter, waardoor ortheses en protheses steeds beter en mooier worden. Beetje veeleisend ben ik wel haha.

OIM Orthopedie heeft mijn voorkeur omdat:

 • De locatie bij de Sint Maartenskliniek voor mij makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer.
 • De lijntjes met de revalidatiearts een stuk korter zijn,
 • Ik voor beide spalken bij een bedrijf terecht kan.

Ik hoop dat ik bij een controle voor beide ortheses terecht kan, dat scheelt me tijd en energie. Verder niks ten nadele van Livit, maar dit lijkt me makkelijker.

De nieuwe spalk: hoe pak ik het aan?

In januari wil ik dit bespreken met mijn revalidatiearts. Daarna neem ik contact op met OIM Orthopedie en als het nodig is, ook nog met Livit Orthopedie. Inmiddels heb ik hier ook informatie over gevraagd bij mijn zorgverzekering, zij geven aan dat ik dit het beste met OIM Orthopedie van bespreken. Het is wel wat geregel, maar ik denk echt dat het op den duur makkelijker is om al mijn spalken bij de zelfde maker te hebben.

Heb jij een hulpmiddel? En ben jij wel eens veranderd van leverancier omdat je dat zelf wilde?

4 gedachten over “Weer een nieuwe spalk?? Hoe ik dat aanpak”

 1. Ik heb een ottobock flex spalk is niet om maat gemaakt, maar gebruik daar wel steunzolen bij, ben nog niet helemaal te vrede met de steunzolen dus daar moet nog naar gekeken worden in januari. Ook heb ik silversplits aan mijn linkerhand/vingers. En ik zelf had liever voor op maat gemaakte evo spalken gekozen alleen dit kan niet ( meer ) omdat mijn voet niet in 90° kan hiervoor probeer ik Botox maar tot op heden nog niet helemaal het gewenste effect.

  Beantwoorden
 2. Ik heb ook (nacht)spalken voor mijn pols en enkels. De evo’s heb ik van Livit, polsspalken van Centrum Orthopedie Rotterdam en mijn orthopedische schoenen dan weer van Ortho Design. Ik krijg gewoon een verwijzing van mijn revalidatiearts en dan mag ik kiezen waar ik heen wil.
  Misschien willen ze iets kleins zoals klittenband vervangen ook wel doen ook al komen de evo’s niet bij hun vandaan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie