Rosita in de keuken donderdag

11 handige dingen voor in de keuken

Categorieen:Tips and tricks

26 reacties

Koken is een van mijn favoriete bezigheden naast het bloggen. Het is alleen niet echt makkelijk om te koken als je een beperking hebt, in mijn geval cerebrale parese. Daarom laat ik elke maand zien hoe ik een bepaald recept klaar maak. Maar welke spullen vind ik nu echt handig in de keuken vanwege mijn beperking? Dat laat ik je in deze blog zien! De foto hierboven is trouwens een hele oude foto, die door mijn zoon is gemaakt.

Magimix CS5200XL

Keukenmachine

Mijn keukenmachine doet de dingen die ik niet kan, zoals snijden, hakken, kneden en noem maar op. Het was een hele investering, maar hij doet alles wat ik wil, het is echt een erg fijn apparaat. Voor mij onmisbaar. Laatst schreef ik een review over mijn mooie Magimix.

pannen

Zwaardere pannen

Mijn pannen zijn niet de lichtste pannen die er zijn. Daar heb ik bewust voor gekozen, zodat ze niet verschuiven tijdens het koken. Wel let ik er op dat de pannen niet te zwaar zijn. een gietijzeren braadpan, vind ik weer te zwaar. Mijn braadpan is gemaakt van aluminium. Ik heb een gaskookplaat, dus dat is vaak wat minder stabiel dan bijvoorbeeld inductie. Ik vind gas persoonlijk prettiger als inductie.

Vaatwasser

Vaatwasser

De vaatwasser is nog zo’n noodzakelijke held waar ik niet zonder kan. Afwassen kost mij te veel energie en tijd. Voordat ik een vaatwasser had in mijn vorige huis, moest de hulp eerst de afwas van een paar dagen wegwerken. Dus uiteindelijk toch maar een vaatwasser gekocht. Voor mij is het weer een stukje zelfstandigheid. Als ik iets koop voor in de keuken, is het meestal wel een vereiste dat het ding vaatwasserbestendig is.

Aangepast bestek

Aangepast bestek

Snijden kan ik niet goed. Vooral het vasthouden van een vork met mijn rechterhand lukt me niet. En het mes snijdt gewoon fijn als je een hand kunt gebruiken. De lepels gebruik ik meer tijdens het koken om mee af te meten. Ik heb een deel van het bestek gekocht op de Supportbeurs en een deel besteld bij een online thuiszorgwinkel.

Aangepaste snijplank

Snijplank

Aangepaste snijplanken, kunnen ook handig zijn als je maar een hand kunt gebruiken. Je hebt aangepaste snijplanken waar je iets in vast kunt klemmen, waar je iets tegenaan legt of waar je iets op kunt vast prikken. Ik heb er een waar je iets op kunt vastprikken, maar dit werkt niet heel goed vind ik zelf. Ook kun je er iets tegenaan leggen. Eerder had ik er een met spijkers waar ik iets op kon prikken. Ik vind dat het beste werken voor mij en ik vind het jammer dat ik hem heb weggedaan, hij was heel vies geworden.

Mijn kruk en vuilnisbak

Vuilnisbak

Ik heb al jaren een Touchbin van Brabantia. Het fijne aan deze vuilnisbak is dat je het deksel makkelijk kunt openen (met een vinger zelfs) en het deksel blijft ook openen staan. Hierdoor kan ik makkelijk iets in de vuilnisbak gooien, zonder dat het deksel dichtvalt. Ik vind deze vuilnisbak zo fijn, dat ik naast deze (2 in 1, van 23 en 10 liter) een kleine Touchbin van 3 liter in de badkamer heb staan. Pedaalemmers vind ik zelf vreselijk omdat mijn evenwicht niet goed genoeg is.

Kruk

Ik heb een kruk in de keuken staan, zodat ik tijdens het koken of snijden of wat ik ook aan het doen ben, kan zitten. Dit scheelt energie en ik kan me dan beter op hetgeen richten wat ik aan het doen ben. Ik heb een gewone kruk, maar je kunt ook een strijkkruk gebruiken of een trippelstoel als je die hebt. Ook kun je het voorbereiden, zoals snijden e.d aan een tafel doen, wanneer je bijvoorbeeld met je rolstoel niet goed bij het aanrecht kunt.

Maatbekers en weegschaal

Kookwekker, maatbekers en weegschaal

Zonder een kookwekker, maatbekers en een weegschaal kan ik niet koken. Ik kan namelijk niet goed inschatten hoeveel ik van iets nodig heb of hoe lang iets moet koken of bakken.

Kookwekker

Anti slipmatjes

Mijn antislipmatjes komen ook van de thuiszorgwinkel. Ik heb voor deze matjes gekozen omdat ze goed blijven werken en hygienisch zijn. Je kunt ook voor antislipmat op rol kiezen, die je overal kunt kopen, maar door de gaatjes die erin zitten vind ik dat niet echt fris. Ook kun je een nat vaatdoekje gebruiken onder je snijplank.

Anti-slipmatjes

Openers

Om verpakkingen te openen gebruik ik verschillende openeners, een blikopener, een potopener en een schaar. Als de potopener niet werkt heb ik nog een soort rubber doekje om meer grip te krijgen op het deksel.

Ik heb verschillende blikopeners gehad. Met elektrische blikopeners heb ik slechte ervaringen, die gingen steeds kapot. Dus nu heb ik er een met een wat dikker handvat.

Wat is voor jou onmisbaar in de keuken? 

 

 

26 gedachten over “11 handige dingen voor in de keuken”

 1. Mijn man is onmisbaar in de keuken, haha! Ik kook echt alleen als het moet. Het lange staan/zitten red ik vaak niet en pannen zijn te zwaar. Toch twijfel ik over een trippelstoel,die bevalt me op mijn werk erg goed. Maar ben bang dat mijn man me dan vaker in de keuken wil zien. ?

  Beantwoorden
 2. Oh zonder vaatwasser zou ik echt niet kunnen, Tommy en ik hebben allebei een hekel aan afwassen 😀 Verder vind ik Tommy zelf ook onmisbaar in de keuken 😀 koken is zijn ding, ik doe de was 😉

  Beantwoorden
  • Haha Mijn vriend en ik koken meestal samen, maar dat vind ik soms nogal lastig ivm de taakverdeling en het overzicht. Dus alleen koken vind ik niet erg. Mijn vriend heeft ook een hekel aan afwassen inderdaad!

   Beantwoorden
 3. De vaatwasser wordt voor iedereen onmisbaar die er eenmaal aan begint. ? Ik zou echt niet zonder willen. Mooi om te zien welke hulpmiddelen er allemaal zijn voor je. Dat bestek is echt wel super zeg!

  Beantwoorden
 4. Ik had altijd een vaatwasser, maar heb deze bewust de deur uitgedaan. Maar als ik die handige dingen zie die jij gebruikt in de keuken, dan krijgt het ook een hele andere betekenis vind ik. Super dat dit soort tools beschikbaar zijn. Vooral de keukenmachine lijkt me super super handig.

  Beantwoorden
 5. Wat goed dat je zo je weg hebt gevonden.. Dat je met wat kleine aanpassingen toch heel veel dingen zelf kunt doen! Ik kan ook niet meer zonder vaatwasser. Met een drukke baan en een zoontje dat graag aandacht wil als ik thuis ben is afwassen niet het eerste waar ik mijn laatste energie aan wil opgeven.

  Beantwoorden
 6. Ons koffiezetapparaat en waterkoker hahahaha. Wij hebben helaas geen vaatwasser dus alles met de hand maar dat doen we samen en dat is toch stiekem best wel gezellig!

  Beantwoorden
 7. Dat zijn toffe tips! Een snijplank met spijkers heb ik ook, echt heel handig. Zelf ben ik blij met mijn nieuwe staande mixer want de gewone werd me echt te zwaar. Wil zelf ook echt een afwasmachine om mijn handen te ontzien (artrose, hyperflyxibel én fibromyalgie) Daarom ben ik ook nog op zoek naar goede hoekmessen enz. Pannen til ik zo weinig mogelijk op, het fornuis is naast het aanrecht, als ik iets moet afgieten dan zet ik eerst de pan op een gladde theedoek of zo dan kan ik hem schuiven en hoef niet te tillen. Heb veel openers maar ga regelmatig naar de buurvrouw die me een potje of flesje kan opendraaien…..

  Beantwoorden
  • Dankjewel! Ja die had ik ook, ben opzoek naar een nieuwe. Wat fijn dat je een staande mixer hebt! Mijn Magimix en mijn afwasmachine zijn echt onmisbaar. Ik til mijn pannen liever, maar ik snap wel dat jij het zo doet. Ik zou dat ook eventueel zo kunnen doen, als tillen niet meer gaat. Openen van potten, flessen en blikjes (zelfs met goede blikopener), blijft hier een hele uitdaging haha.

   Beantwoorden

Plaats een reactie