geleerd van the flylady

6 Dingen die ik heb geleerd van the Flylady

Categorieen:Life, Persoonlijk

2 reacties

Lang geleden schreef ik een artikel over hoe ik het huishouden deed met Flylady. Het is een van mijn best gelezen artikelen, dus ik vond het wel tijd voor een vervolg en vertel ik wat ik heb geleerd van the Flylady.

Flylady

Ik wist nooit hoe je het huishouden moest doen. In mijn vorige huis had ik huishoudelijke hulp van de thuiszorg.

Toen mijn vriend en ik gingen samenwonen, kreeg ik geen hulp meer en ging ik het zelf doen. Maar hoe moest dat? Toen vond ik Flylady en heb ik geleerd het huishouden te doen.

Nu volg ik de methode niet meer en helpt mijn schoonmoeder ons met schoonmaken omdat het voor mij best zwaar is. Toch heb ik best veel geleerd van the Flylady en pas ik sommige dingen nog steeds toe in meer of mindere mate.

Babysteps

Flylady heeft me geleerd om in kleine stapjes het huishouden te doen. Tijdens de eerste maand doe je elke dag een nieuw stapje erbij, waardoor je jezelf een huishoudelijke routine aanleert. Aan het einde van de babysteps heb je jezelf een routine aangeleerd, die je verder en uitgebreider gaat toepassen.

Routines

Als je de dingen steeds op dezelfde manier en in de zelfde volgorde doet, wen je er aan om deze dingen te doen en ga je het automatisch doen. Of het nu op je werk is of het huishouden, een routine maakt wat je vaak moet doen een stuk makkelijker. Het wordt een soort eigenschap. Nu heb ik een ochtendroutine en een avondroutine, die op elkaar aansluiten. Het maakt dat mijn dag goed begint en goed eindigt.

15 minuten

Van the Flylady heb ik geleerd dat schoonmaken en opruimen niet veel tijd hoeft te kosten en dat je in 15 minuten best veel kunt doen. Hier schreef ik laatst nog een blog over. Dit is iets wat ik bijna elke dag wel doe en het helpt me om mijn huis opgeruimd te houden.

Opruimen en daarna schoonmaken

Dit klinkt heel logisch, maar voor ik begon met Flylady, was ik me hier helemaal niet bewust van. Als je eerst alles opruimt, is schoonmaken veel makkelijker. Nu is mijn huis bijna altijd wel opgeruimd (op de meeste plekken), waardoor schoonmaken stukken makkelijker gaat.

Schoonmaken erg?

Omdat ik niet vaak heel erg intensief bezig ben met schoonmaken, vind ik het ook niet erg om te doen. Nu scheelt het misschien wel dat ik niet alles zelf kan doen en hoef te doen. Toch vind ik het niet erg om bezig te zijn met het huishouden. En vind ik het fijn als ik het zelf heb kunnen doen. Dat maakt me ook weer minder afhankelijk van anderen. Voor mezelf maak ik het leuk. Ik gebruik schoonmaakmiddelen die niet alleen goed schoonmaken, maar ook prettig ruiken en fijn zijn in het gebruik. Daarnaast luister ik vaal muziek of naar een podcast, waardoor het huishouden minder vervelend wordt.

Sommige klusjes blijven vervelend vind ik. Die zijn niet leuk en prettig. De vervelendste klus vind ik de douchegoot schoonmaken. De goot is sinds dat we een nieuwe badkamer hebben vrij makkelijk schoon te maken. Maar het blijft een vies klusje.

Maak het jezelf makkelijk

Ik heb geleerd van the Flylady dat huishouden niet moeilijk hoeft te zijn. Als je het bijhoudt, wordt het niet super vies en kost schoonmaken minder tijd. Veel dingen kun je tegenwoordig ook laten doen door een apparaat. Een wasmachine doet de was, een droger, droogt het. Je vaatwasser doet je afwas. Je hebt zelfs robotstofzuigers en dweilen, die voor jou de vloer schoonmaken.

En als je dat niet nodig vindt, zijn er genoeg producten te koop, die het huishouden doen, net even wat makkelijker maken. Daarnaast hoeft het ook allemaal niet (altijd) perfect schoon en opgeruimd te zijn. Ik vind het fijn als het schoon en opgeruimd is, maar soms lukt het gewoon niet en dan is het ook niet erg. Zolang ik het maar niet helemaal laat versloffen en het geen grote bende wordt is het prima. Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Hoe maak jij het huishouden makkelijker voor jezelf?

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer

2 gedachten over “6 Dingen die ik heb geleerd van the Flylady”

  1. Leuk om te lezen! Op dit moment heb ik (tijdelijk) hulp in de huishouding, zelf werk ik vooral door Clean as you go. Hier kwam ik op via sochicken.nl. Vanaf februari ga ik alles weer zelf doen, en daarvoor zit een fijne planning in mijn familyplanner van PlanPoint. Een robotstofzuiger staat nog wel op het verlanglijstje 🙂

    Beantwoorden
    • Wat fijn dat je (tijdelijk) huishoudelijke hulp hebt! Clean as you go, werkt inderdaad goed. Daar heb ik ook wel eens over geschreven, nadat hierover las op SoChicken. Ik ga ook eens kijken naar die familyplanner. Bedankt voor je tip!

      Beantwoorden

Plaats een reactie