De Bloemenmarkt aam de Singel in Amsterdam

Amsterdam vs Brummen

Categorieen:Persoonlijk

6 reacties

Regelmatig krijg ik de vraag wat leuker is: Brummen of Amsterdam? Ik woon nu bijna 4 jaar in Brummen en heb daarvoor in Oss gewoond. Daar voor woonde ik in Amsterdam, waar ik ben opgegroeid.

Brummen

Brummen is een klein dorp aan de rand van de Veluwe zoals je al in mijn blog Welkom in Brummen hebt kunnen lezen. Ik vind het een fijne plek om te wonen. Mijn huis is fijn, het is een fijn, rustig dorp om te wonen. Wat ik vooral leuk vind is dat Brummen een prachtig dorp is in een prachtige omgeving. In het dorp Brummen zijn de belangrijkste voorzieningen aanwezig, zoals huisarts, scholen, supermarkten e.d. En voor andere dingen, zoals winkelen en een ziekenhuis, is Zutphen dichtbij. Ik vind het ook erg prettig dat er een treinstation in Brummen is. Ik zou niet ergens willen wonen waar geen trein stopt.

En het allerbelangrijkste: het huis waar ik woon is een heel fijn huis. We hebben alle ruimte en hebben het zelf opgeknapt.

Het Marktplein in Brummen met kerst.

Amsterdam

Ik ben opgegroeid in Amsterdam. In Amsterdam Noord en later heb ik nog een paar jaar in de Bijlmer gewoond. Toen ik nog in Amsterdam woonde , vond ik het doodnormaal. De bijzondere dingen zag ik eigenlijk niet echt. Gewoon omdat het normaal was. Maar nu ik in Brummen woon, ben ik Amsterdam echt gaan waarderen. Ik zie de mooie dingen van de stad. Zoals de mooie gebouwen, grachten, het Vondelpark, de Bijenkorf enz.  Net zoals ik dat in Brummen ook zie. Hier heb je weer prachtige landgoederen en mooie natuur.

Wat ik fijn vind aan Amsterdam is dat alle voorzieningen goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer en alle winkels zijn elke dag open. In Brummen geldt dat alleen voor de supermarkten. Vroeger ging ik regelmatig naar de stad en aten we het lekkerste roomijs op de Nieuwendijk. Ik weet niet of die bakker er nog steeds zit.

In de Bijenkorf

De stad in

Toen ik in de kerstvakantie samen met mijn zoon een paar dagen bij mijn moeder was, ben ik een dag alleen de stad in geweest als vanouds was dat. Ik heb de tram genomen omdat alles aflopen niet meer gaat, maar gelukkig is daar het openbaar vervoer. Ik ben toen naar de Munt geweest en weer terug. En het leukste vond ik de Bijenkorf, waar ik in geen jaren was geweest. Het was zo leuk om eens de hele winkel door te lopen en te genieten van alle mooie spullen die ze daar verkopen. Want even naar de Bijenkorf is er niet meer bij sinds ik in Brummen woon, want die hebben we hier niet. Maar wat moesten we zonder het internet, want de Bijenkorf heeft ook een webshop, alleen die prachtige winkel ontbreekt.

In Amsterdam kon  ik mezelf goed verplaatsten vanwege het openbaar vervoer, dat overal en vaak rijdt. In Brummen is dat wel anders. Hier rijdt er alleen maar een buurtbus een keer in het uur en elk half uur een trein. Dus hier kan ik ook niet zonder mijn fiets.

Uitzicht vanaf de veerpont tussen Brummen en Bronckhorst.

Vergelijken

Om antwoord te geven op de vraag: Wat is leuker? Amsterdam of Brummen? Ik kan eigenlijk niet kiezen wat ik leuker of prettiger vind. Het is ook totaal niet te vergelijken met elkaar vindt ik. In Brummen heb ik het goed voor elkaar allemaal. Het is hier rustig en ik heb mijn vriend en zijn familie hier. In Amsterdam is het een stuk drukker, er is altijd wat te doen, maar er gebeurt ook veel meer. Alles is goed te bereiken met het openbaar vervoer, er is van alles te krijgen. In Brummen heb je bv geen toko waar je je boodschappen kunt doen. En zo heeft het wonen in Brummen z’n voor- en nadelen, maar Amsterdam ook.

A'DAM Toren
A’DAM Toren

Ik mis Amsterdam

De laatste dagen mis ik Amsterdam. Het komt denk ik doordat Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam is overleden, maar ook doordat ik een reis plande voor de review van 9292 en ik moet mijn inschrijving bij Woningnet in Amsterdam nog verlengen. Ik sta namelijk al jaren ingeschreven als woningzoekende. Niet omdat ik een huis zoek, maar gewoon voor de zekerheid. Je weet maar nooit wat er in de toekomst gebeurt, ook al heb ik het fijn in Brummen. Kortom ik ben in mijn hoofd best veel met Amsterdam bezig. Dat zou het gemis kunnen veroorzaken.

Hoewel ik Brummen superfijn vind, zal ik toch altijd het stadsmeisje uit Amsterdam blijven. Het is allebei thuis, maar allebei op een andere manier.  Zowel in Brummen als Amsterdam voel ik me thuis. 

Waar voel jij je thuis?

6 gedachten over “Amsterdam vs Brummen”

  1. Ik ben op zoek naar woningruil met iemand in zutphen of omgeving en woon in een prachtige huuretage amsterdam. Wil je misschien weg uit Brummen? Ik dacht, ik vraag het maar even voor t geval dat. Groetjes.

    Beantwoorden

Plaats een reactie