chili con carne

Chili con carne van Uit Pauline’s Keuken

Categorieen:Life

20 reacties

Elke maand komt er een artikel over het recept van een andere blogger. Het recept zal ik niet overnemen, maar ik leg uit hoe ik het recept heb klaar gemaakt met mijn beperking, welke ingrediënten ik gebruik en welke spullen ik gebruik. Koken als je een beperking hebt gaat  vaak toch anders, dan wanneer je geen beperking hebt. Zelfstandigheid vind ik enorm belangrijk en koken draagt daar aan bij.

Het ontwikkelen en bedenken van recepten gaat mij heel moeilijk af, door mijn beperking. Daarnaast wil ik ook andere bloggers, groot en klein, op deze manier een beetje helpen.

Elke laatste donderdag van de maand komt er een artikel online waarin ik het recept van een andere blogger gebruik. Vorige keer maakte ik de one pot pasta van Billy van billybilly.nl. Deze keer maak ik de chili con carne van Uit Pauline’s Keuken.

Chili con carne van Uit Pauline’s Keuken

Ik maak het me vandaag niet makkelijk met dit recept. Op zich is chili con carne niet ingewikkeld om te maken, maar ik eet geen rundvlees en ik wil voor mezelf dus chili sin carne maken. Mijn vriend daarentegen is een echte vleesliefhebber, dus ik maak zowel chili con carne als chili sin carne. Mijn vriend eet bij chili con carne graag gebakken krieltjes du dat wordt een uitdaging met 3 pannen op het vuur. Met een goede planning hoeft dit geen probleem te zijn. Ik laat je zien hoe ik dat doe.

Voor de chili sin carne gebruik ik het zelfde recept, maar ik laat het gehakt weg en voeg er op het eind nog mais en blokjes avocado toe. Mijn vriend en zoon houden niet van pittig, dus ik laat de chilivlokken weg. Ik hou zelf wel van pittig, dus ik voeg bij de chili sin carne een rode peper toe.

Ingrediënten:

Ingrediënten

De hoeveelheden en het precieze recept vind je hier.

 • Gehakt
 • Uien
 • Rode paprika
 • Chili bonen uit blik
 • Tomatenblokjes uit blik
 • Paprikapoeder
 • Komijn
 • Zeezout
 • Een bakje 400 gram krieltjes.
 • Vloeibare boter

Voor de chili sin carne laat ik het gehakt weg en voeg ik toe:

 • 1 blikje mais van 150 gram
 • Een Avocado
 • Een rode peper in ringetjes

Spullen:

Spullen
 • schaaltjes
 • keukenmachine met blokjes en staafjeskit of brede snijschijf en het kleinste kommetje om te hakken
 •  1 of 2 snijplanken
 • een mes
 • 2 schoteltjes
 • een vergiet
 • een zeef
 • 3 pannen
 • 2 theelepels
pannen

Hoeveel tijd trek ik uit en hoe maak ik het?

Pauline heeft niet echt een tijd aangegeven, maar omdat ik meerdere dingen maak en het overzicht moet bewaken, trek ik er anderhalf uur voor uit, zodat ik in principe alle tijd heb. Ik begin eerst de chili con carne te maken en als het gehakt rul is, begin ik aan de chili sin carne in de andere pan. Daarna maak ik beide gerechten tegelijkertijd af. Als  beide chili’s zachtjes stoven, bak ik de krieltjes.

Mijn bereidingswijze:

 1. Ik laat de chilibonen uitlekken in het vergiet en de mais laat ik uitlekken in de zeef.
 2. Daarna schil ik de ui en snij ik het grof in de keukenmachine. De paprika snij ik door de vier zijkanten van het midden te snijden. Vervolgens snij ik deze in blokjes in de keukenmachine.
 3. De peper snij ik met de hand in ringetjes en steeds als ik een zaadje zie, haal ik deze weg. Ook de avocado snij ik met de hand. Deze prik ik aan mijn snijplank, zodat hij op zijn plek blijft. Eerst snij ik de avocado in de lengte doormidden, de pit haal ik eruit. Ik pel de schil er met met handen van af. en snij vervolgens de avocado in blokjes. Dit ging heel makkelijk omdat de avocado niet hard is. Ik vind het wel een gepriegel om het te snijden.
 4. Vanaf nu volg ik het recept van Pauline. Ik fruit alleen 2/3 van de ui in een pan met olijfolie en ik doe daar de komijn en paprikapoeder bij. Daarna doe ik er het gehakt bij en bak ik het rul. Als dit klaar is, doe ik de deksel op de pan en zet ik het vuur uit.
 5. Nu pak ik de tweede pan en doe daar olijfolie in en bak de  rode peper en de rest van de ui, met een halve theelepel komijnpoeder en een halve theelepel paprikapoeder.
 6. Ik doe het vuur onder de andere pan weer aan en voeg in de pan met gehakt anderhalf blik chilibonen en anderhalf blik tomatenblokjes toe.
 7. De rest van de tomatenblokjes en de chilibonen doe ik in de andere pan. In beide pannen voeg ik een beetje zout naar smaak toe.
 8. Nu laat ik beide pannen 15 minuten zachtjes stoven en bak ik de krieltjes in de derde pan.
 9. Als dit klaar is voeg ik aan de chili sin carne de mais en de blokjes avocado toe en klaar!

Wat kan er eventueel anders?

Het is natuurlijk het makkelijkste om of chili con carne of chili sin carne, maar aangezien onze wensen zo anders waren, heb ik het tegelijkertijd gemaakt.

Krieltjes

Het is makkelijker om rijst in een rijstkoker te maken of tortillachips erbij doen, zoals Pauline heeft gedaan.

Dit is een van mijn favoriete gerechten. Ik vond het erg lekker! Lieve Pauline, heel erg bedankt voor het recept!

Waar loop jij tegen aan bij het koken en bakken? Stel je vragen in de comments!

20 gedachten over “Chili con carne van Uit Pauline’s Keuken”

 1. Ooh die versie zonder gehakt spreekt me enorm aan! Die ga ik eens maken dit weekend. Persoonlijk past inderdaad rijst of pasta eerder bij dit gerecht dan aardappeltjes.

  Beantwoorden
 2. wauw, anderhalf uur bereiden is best een tijdje. Maar als je het leuk vindt om te doen en er plezier in hebt is dat natuurlijk geen probleem. Het resultaat ziet er lekker uit.

  Beantwoorden
  • Haha dat komt omdat ik de extra tijd nodig heb om alles te snijden en te openen. Maar als je daarin geen problemen ondervindt dan heb je niet zoveel tijd nodig. Extra tijd geeft rust en verkleint de kans dat er iets misgaat.

   Beantwoorden
  • Dankjewel! Dat vind ik zelf het lastigste, daarom ben ik ook met deze blogreeks begonnen. Zodat anderen die timing en planning ook lastig vinden, dit ook kunnen proberen.

   Beantwoorden
  • Dat valt mee als je gewoon alles snel kunt en meerdere dingen tegelijk kan doen. Ik kan dat niet en ik ben al erg lang bezig met snijden en openen van verpakkingen. Vandaar dat het zo lang duurt. ☺️

   Beantwoorden
 3. Ik ben dol op Chili, mijn man alleen niet, dus eten we het nooit. Met de krieltjes is leuk bedacht, ik deed er nooit iets bij, maar dit is wel een idee!

  Beantwoorden
 4. Zo je hebt jezelf wel een flinke uitdaging gesteld om het met en zonder vlees te maken. Natuurlijk kan veel verdeeld worden over de twee verschillende pannen maar toch! Zo te zien heel erg goed gelukt! Heb je ook extra gemaakt voor in de vriezer?

  Beantwoorden

Plaats een reactie