Informatie over toegankelijkheid bij NS de helft

De campagne van HandicapNL: Je ziet maar de helft

Categorieen:Persoonlijk

10 reacties

HandicapNL is deze week een nieuwe campagne gestart. Met deze campagne willen zij aandacht vragen voor de onzichtbare gevolgen die het hebben van een handicap heeft. Natuurlijk zijn er heel veel beperkingen die je niet kunt zien aan iemand. Maar ook bij beperkingen die wel zichtbaar zijn, ervaren mensen met een handicap ook beperkingen, waar je als buitenstaander niet bij stilstaat volgens HandicapNL. Kortom: Je ziet maar de helft. Hieronder het filmpje van de campagne:

Bij mij zie je ook maar de helft.

Ik vind het een hele mooie campagne. Het is voor mij heel erg herkenbaar. Ik heb cerebrale parese. Je kunt aan mij zien dat ik spastisch ben aan de rechterkant van mijn lichaam en als ik loop, zie je dat ik mank loop. Ook fiets ik op een driewielfiets.

Naast de zichtbare gevolgen van mijn handicap, zijn er ook onzichtbare gevolgen, zoals je misschien wel weet, als je mijn blog al langer volgt. Zo heb ik een disharmonisch intelligentieprofiel, zoals dat met een duur woord heet. Mijn hersenen verwerken informatie heel langzaam, terwijl mijn intelligentie verder op het gemiddelde niveau zit. Hierdoor kan ik moeilijk overzicht houden, maar een ding tegelijk en is het vaak een chaos in mijn hoofd.

Beperkte energie en drain

Daarnaast is mijn energie beperkt. Ik ben snel moe en moet mijn energie goed over de dag verdelen. Het komt niet alleen doordat ik moeite heb met bewegen, maar ook omdat ik gevoelig ben voor prikkels. Het klinkt misschien raar, maar op sociale media heb ik bepaalde mensen geblokkeerd omdat ik het enorm vermoeiend vind om deze mensen te volgen. Het ligt niet aan hun, maar aan mezelf. Ik word er echt moe van.

Ook heb ik een drain in mijn hoofd, die kun je ook niet zien. Maar er is altijd wel een kleine kans dat het mis gaat en dat ik geopereerd moet worden. Daarom heb ik medische informatie in mijn telefoon gezet.

Autisme

Mijn zoon heeft autisme. Dat valt zelfs helemaal niet op. Daardoor hebben we regelmatig te maken met onbegrip. Mensen zeggen regelmatig: “Ik zie niks aan hem”. Nee klopt, autisme kun je ook niet zien aan iemand. Je hoeft het niet eens te merken dat iemand autisme heeft. Daardoor wordt er vaak geen rekening ermee gehouden dat iemand bijvoorbeeld sneller overprikkeld is. Op zo’n moment past mijn zoon zich aan, aan de situatie. Maar thuis komt het er wel uit.

Dat je het wel of niet ziet, betekent niet dat….

Ik zag laatst een bericht van iemand die zei dat mensen in een rolstoel niet automatisch cognitieve beperkingen heeft. Het was heel goed bedoeld. Aan de ene kant snapte ik dat bericht wel. Dat je in een rolstoel zit, wil niet zeggen dat je ook een verstandelijke beperking hebt. Aan de andere kant: Ik heb wel cognitieve beperkingen, maar dat betekent niet dat ik dom ben of een verstandelijke beperking heb. Ik vind ook dat iedereen zijn eigen talenten en kwaliteiten heeft, ongeacht of je een lichamelijke beperking, cognitieve beperking, verstandelijke beperking of geen beperking hebt. Dus als we nu eens stoppen met oordelen en mensen benaderen op een objectieve manier. Dat we verder kijken dan het geen wat we daadwerkelijk zien en rekening houden met aspecten van een handicap die we niet direct zien.

Je weet ook niet waarom iemand iets wel of niet doet. Zo vroeg iemand laatst waarom ik de deur van de trein niet vast hield tijdens het uitstappen, maar iemand om hulp vroeg. Dat is voor mij makkelijker bij het uitstappen. Op mijn beurt stond ik laatst even te kijken toen ik iemand anders een hele tekst liet voorlezen door Siri. Later bleek dat die persoon niet kan lezen. Dus er kan een bepaalde reden zijn, die jij niet ziet, waarom iemand iets doet of niet doet.

Je ziet maar de helft.

Ik vind het een hele mooie campagne, voor mij erg herkenbaar, zoals ik schreef. Er zijn zoveel dingen die je niet ziet aan mensen met een handicap, dit kan de beperkte energie zijn, maar ook het geregel van allerlei dingen, die erbij komen kijken, of dat er bepaalde voorzieningen niet zijn, waardoor je weinig buiten komt of dat je bepaalde informatie niet kunt krijgen omdat er bijvoorbeeld geen gebarentolk is, dat Koningsdag te druk is, waardoor je overprikkeld raakt. enz.

Wees je er bewust van, dat een handicap, niet alleen maar aan de buitenkant te zien is, maar dat er nog veel meer aspecten zijn die je niet merkt. Ga er ook niet zomaar van uit dat iemand iets niet kan omdat hij of zij een bepaalde beperking heeft. Want:

Je ziet maar de helft.

10 gedachten over “De campagne van HandicapNL: Je ziet maar de helft”

 1. Mooie campagne inderdaad, en je hebt er een sterk artikel over geschreven! Het lijkt me heel frustrerend als mensen hun (voor)oordelen al klaar hebben. Ook goed dat de NS meewerkt door die boodschap te verspreiden.

  Beantwoorden
  • Dankjewel Audrey! Op de foto staat een mededeling van de NS die in de treinen op schermen worden weergegeven. Dat heeft niks met deze campagne te maken. Maar ik vond het wel bij deze blog passen.

   Beantwoorden
  • Hoi Rosita (en Niel),

   Het is inderdaad een mooie campagne, en een mooie blogpost!
   En heel fijn dat het filmpje een ondertiteling heeft. Door de achtergrondmuziek is de tekst moeilijk te verstaan voor mij (en voor andere mensen die slechthorend zijn), maar veel reclamecampagnes houden daar totaal geen rekening mee. Deze gelukkig wel. šŸ™‚

   Groetjes,
   Wendy

   Beantwoorden
 2. Heel fijn det er nu eens aandacht aan besteed word..onze zoon is licht verstandelijk beperkt en loopt al 29 jaar tegen dit grote probleem aan zowel.op werk als in het dagelijks leven en wordt steeds weer overschat ondanks alle info die we steeds geven

  Beantwoorden
 3. Ik vind het een beetje dubbel, zelf heb ik een partiƫle dwarslaesie.
  Mensen zien vaak mijn goede momenten, mijn lach.
  Ik kies er zelf voor, denk ik, om mijn mindere momenten niet te laten zien.
  Ik ervaar nog veel problemen hoor, spontaan kan ik weinig ondernemenā€¦dat is wat ik heel erg mis.

  Beantwoorden

Plaats een reactie