De Logitech MX Mechanical Mini

Een nieuw toetsenbord (Ja, alweer)

Categorieen:Life

4 reacties

Een tijdje geleden schreef ik een blog over hoe ik leerde typen met een hand. Ik was net overgestapt van een gewoon standaard membraam toetsenbord naar een mechanisch toetsenbord. Het typte heel fijn, maar toch miste ik dingen op dat toetsenbord die voor mij heel belangrijk zijn. Daarom kocht ik toch maar een andere.

Het derde toetsenbord

De eerste die ik had, was de Logitech MX Keys Mini. Dat vond ik een heel fijn toetsenbord, maar ik vond de layout minder prettig, bovendien wilde ik graag een mechanisch toetsenbord, daar hoorde ik goede verhalen over. Ik kocht de Keychron K3 een compact mechanisch toetsenbord en ook een stuk goedkoper dan andere mechanische toetsenborden. Het is typen zelf erop vond ik geweldig! Zo geweldig dat ik de Logitech verkocht voor een leuke prijs.

Mijn muis en toetsenbord op mijn bureaulegger
De Logitech MX Keys Mini en mijn muis.

Toch heb ik weer een ander exemplaar gekocht. Ik liep namelijk tegen een aantal problemen aan: Ik kan mijn rechterhand niet gebruiken tijdens het typen, de fn toets is niet te gebruiken met de plaktoetsen, die knop gebruik je als sneltoets om diverse instellingen van het toetsenbord aan te passen. Maar een aantal functies, die ik veel gebruik kon ik dus niet gebruiken omdat ik die sneltoets niet kan indrukken. Ik heb kleine handen en een sneltoets als fn+S+O kan ik niet indrukken.

Notificaties

Daarnaast kreeg ik geen notificatie als de batterij leeg was, dat moest je zelf checken, dat vergat ik uiteraard. En viel het toetsenbord dus onverwacht uit. Natuurlijk kan ik het toetsenbord bedraad aansluiten, maar dat wil ik liever niet, ik vind mijn bureau lekker rustig nu mijn muis en toetsenbord draadloos werken. En zo waren er nog een aantaldingen, die ik niet fijn vond. Er gebeurde te veel voor mij onverwachte dingen. Vooral miste ik software om het toetsenbord in te stellen. Bijvoorbeeld Logitech Options voor muizen en toetsenborden van Logitech.

Mijn nieuwe Keychron K3, met houten polssteun.
De Keychron K3 met polssteun.

Ik twijfelde heel erg of ik toch weer een andere moest kopen. Logitech had inmiddels een mechanisch toetsenbord uitgebracht, maar dan zat ik wel weer met die layout. Andere toetsenborden voldeden niet aan mijn eisen. Maar toen gaf mijn vriend aan, dat hij een extra toetsenbord wilde, die hij makkelijk kon meenemen. Toen besloot ik alsnog maar voor het Logitech toetsenbord te gaan. Die heb ik gekocht en de Keychron heb ik verkocht via Marktplaats.

Logitech MX Mechanical Mini toetsenbord

Deze is voor mij veel makkelijker te gebruiken. Geen onverwacht uitvallen omdat de batterij leeg is, alle functies kunnen gebruiken, die het biedt instellen zoals ik wil omdat het naast sneltoetsen ook software heeft. Dit toetsenbord gebruikt Logitech Options, die ik ook al gebruik voor mijn muis, de Logitech MX Anywhere 3.

De Logitech MX Mechanical Mini is een combinatie van de Logitech MX Keys Mini en de Keychron K3, ook qua uiterlijk zelfs. Ik vind dat dit toetsenbord voor mij de beste aspecten van beide toetsenborden combineert. De Logitech MX Mechanical Mini heeft overigens een rij extra toetsen aan de rechterkant, die ik op de MX Keys Mini miste.

Hij typt heel fijn, het is vergelijkbaar met de Keychron K3, qua typen, alleen deze voelt voor mij net wat beter. De enige nadelen zijn de layout, waar ik het dan maar mee moet doen (Logitech verkoopt geen andere qwerty layouts in Nederland) en de flinke prijs, maar ach ja dat haal ik er wel uit aangezien ik het heel veel gebruik.

Ook hardware moet goed toegankelijk zijn

Ik vind het jammer dat Keychron geen software heeft. Je kunt wel andere software gebruiken, maar dat doet niet de simpele dingen, die ik graag zou willen. Ik zie het ook als een toegankelijkheidsdingetje. Niet iedereen kan tenslotte goed overweg met sneltoetsen, ik zal vast niet de enige zijn die software mist.

Als developer vind ik het belangrijk dat websites en software ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. Ook hardware moet goed te gebruiken zijn voor iedereen. Iedereen gebruikt het tenslotte op zijn of haar eigen manier.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

4 gedachten over “Een nieuw toetsenbord (Ja, alweer)”

 1. Even een reactie Rosita. Als gevolg van het vorige blog. Ik zit hier te tikken op mijn toetsenbord van de Acer. Snap niets van toetsenborden, maar als iets je niet bevalt, altijd veranderen.
  Zal niet altijd reageren, maar heb me voorgenomen het zo af en toe te doen.
  Succes met je typen op het nieuwe toetsenbord.
  En die steun begrijp ik niet helemaal. Had het eerder ernaast verwacht.
  Groet, Francien.

  Beantwoorden

Plaats een reactie