Een persoon met twee Rubiks cubes, waarvan er een in de handen is en nogal moeilijk op te lossen is.

Is het nou zo moeilijk?

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Is het nou zo moeilijk? Dit is een vraag wat ik met enige regelmaat krijg, wanneer het gaat om relatief eenvoudige taken, zoals elke dag een schoon vaatdoekje neerleggen of de planten water geven. Ja dat is voor mij heel moeilijk om dat gewoon even te doen.

Eenvoudige taken vs dingen die moeilijk zijn

Ik kan vrij goed leren, dus mensen denken vaak dat taken die eenvoudig lijken, voor mij ook eenvoudig te doen zijn. Het klinkt raar, maar dat is niet zo. Ik haal van alles door elkaar en vergeet veel. Een aantal taken die vrij eenvoudig lijken, maar dat niet zijn, zijn voor mij:

  • Elke dag een schoon vaatdoekje pakken,
  • Genoeg drinken op een (werk)dag,
  • Op tijd van huis vertrekken voor een afspraak,
  • Elke week een schone handoeken en theedoeken ophangen,
  • Elke dag medicijnen innemen,
  • Op tijd beginnen met koken,
  • De planten regelmatig water geven,
  • De planten hebben maar een beetje of juist veel water nodig,
  • Je moet minimaal 2 minuten je tanden poesten,
  • etc.

Waarom is het moeilijk?

Deze taken zijn voor mij vrij moeilijk omdat het dingen zijn, die heel logisch zijn en waarbij je vaak zelf wel kunt inschatten, of het nodig is. Ik onthoud niet wanneer ik dingen voor het laatst heb gedaan, zo weet ik niet wanneer ik voor het laatst de planten water heb gegeven. En hoeveel water moeten ze dan hebben? Vaak hoor ik dan, ze hoeven maar een scheutje water te hebben, maar hoeveel is dat? Doe een beetje olie in de pan. Maar wat is een beetje? Hoelang duurt 2 minuten? Ik weet het niet. Ik kan geen hoeveelheden en tijd in schatten.

Hoe het precies komt weet ik niet, het zal waarschijnlijk iets met de executieve functies en mijn trage informatieverwerking te maken hebben.

De oplossing!

Inmiddels heb ik overal wel een oplossing voor, dus voor mij is het meestal niet zo moeilijk meer. Wel heb ik echt moeten leren om hiermee om te gaan. En leren welke oplossingen handig zijn en welke niet.

Lijstjes

Taken vergeet ik vaak en heb ik niet automatisch een overzicht over. Lijstjes helpen daarbij heel goed. Je kunt papieren lijstjes gebruiken, of digitaal in een app. Microsoft To Do is een handige, maar zelf gebruik ik Google Tasks omdat ik die in mijn agenda, Google Agenda kan zetten.

Reminders

Mijn taken zet ik dus in mijn agenda. Maar ik stel ook reminders in. Zo heb ik elke week in mijn agenda reminders om de planning van de komende week in de agenda te zetten en na te lopen en om mijn moeder te bellen.

Ook heb ik apps die me helpen herinneren om dingen te doen. Zo gebruik ik Plantsome om me te helpen herinneren dat ik de planten water moet geven en heb ik een pilreminder app en een app die me eraan herinnert om water te drinken.

En sinds kort heb ik een Google Nest Hub, waar ik reminders heb ingesteld die me helpt herinneren dat het tijd is om aan het werk te gaan, of te stoppen, tussendoor drinken te pakken en pauze te nemen.

Labels en kleuren

Wat mij ook goed helpt is verschillende kleuren te gebruiken voor handdoeken in de badkamer en de handdoek en theedoeken in de keuken. Zo heeft iedereen in huis een eigen kleur handdoeken en washandjes en hangen er elke week in de keuken een andere kleur handdoek en theedoeken. Deze week hangen de grijze handdoek en theedoeken in de keuken. Morgen gaan ze in de was en hangt er een andere kleur. Mijn was doe ik ook op vaste dagen en dit staat ook in de agenda. En natuurlijk als iets heel vies is, wordt het eerder verwisseld.

De vaatdoekjes in de badkamer en de keuken hebben labels met de dagen van de week. Elke dag een ander doekje. In de badkamer, heb ik zwarte doekjes en in de keuken liggen de groene doekjes.

Vaste plek

En als laatst heeft alles een vaste plek, zodat spullen makkelijk terug te vinden zijn en het huis opgeruimd blijft.

Raar

Het blijft wel een raar idee dat zulke eenvoudige taken, voor mij best moeilijk zijn, terwijl ik dingen die voor anderen moeilijk zijn, juist wel kan. Ik kan zelfs programmeren en hele websites bouwen, dat kan ook niet iedereen. Maar ja zo heeft iedereen zijn of haar eigen kwaliteiten.

Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Plaats een reactie