Lijstjes maken

Leve de lijstjes!!

Categorieen:Persoonlijk

4 reacties

Vandaag is zo’n dag dat ik echt niet zonder lijstjes kan. Het is voor mij een drukke zondag. Mijn zoon is vandaag 14 jaar geworden, maar ik heb ook een crematie vandaag. Twee heel uitlopende dingen dus en ook de normale dingen op zondag gaan door. Ik vind een dag als vandaag dan ook moeilijk te plannen. Mijn hoofd is een rommeltje en er stromen allerlei gedachten met dingen die (vandaag) nog wil of echt even moet doen. Ik heb totaal geen overzicht op zo’n moment. De oplossing is het maken van lijstjes.

Lijstjes maken

Lijstjes kun je op verschillende manieren maken. Je kunt een lijstje even snel op papier maken, in een to do app, in je agenda, in je planner, in je bullet journal, Evernote, Google Keep, OneNote etc. Voor mijn zoon maak ik bijvoorbeeld elke dag een lijstje in Word en dat print ik uit voor hem.


Ooit las ik op Blogtrommel.com over Trello. Trello is een soort online platform, waar je je projecten kunt plannen. Ben vergelijkt het in zijn artikel met een bord met Post-it’s. Ik was daar eigenlijk nooit mee begonnen. Toevallig gebruiken we Trello ook op het werk, waar we lijstjes in Trello zetten. Dat maakt het project erg overzichtelijk. Voor mij werkt dat heel goed.

Ik maak mijn lijstjes de ene keer op papier en de andere keer in OneNote. Als mijn hoofd enorm vol zit en ik gestrest ben van het idee dat ik nog zoveel moet doen, dan pak ik of mijn notitieboek erbij, of OneNote. Ik begin dan op te schrijven wat ik allemaal te doen heb, dat geeft gelijk rust. Als ik enorm gestrest ben, pak ik Headspace erbij en doe ik een korte meditatieoefening. Ook bied ik mijn excuses aan, mocht ik door de stress zijn uitgevallen tegen iemand. ☺ Vervolgens begin ik met het volgen van mijn lijstje.

Mijn lijstje on OneNote
Mijn lijstje in OneNote

Vandaag was zo’n lijstje echt nodig

Vandaag maakte ik mijn lijstje in OneNote op mijn telefoon. Ik schreef alles op wat ik me maar kon bedenken in willekeurige volgorde op. Van vaatwasser uitruimen tot aan iets heel logisch: Cadeau geven of aankleden. Dat zorgt voor een totaaloverzicht van alles wat ik vandaag wil doen. Ik zou het nog specifieker kunnen maken door het op volgorde van prioriteit en de tijd erbij te zetten, maar dat heb ik deze keer niet gedaan omdat ik dat niet nodig vond.

Door dit lijstje verliep mijn dag een stuk rustiger. Ik hoefde me daardoor ook niet steeds te bedenken wat ik ook al weer moest doen. En sowieso dingen af kunnen vinken, voelt goed. En nu kan ik “blog schrijven” ook alweer afvinken.

Maak jij lijstjes? En hoe werkt dat voor jou?

Foto door freestocks.org via Pexels

4 gedachten over “Leve de lijstjes!!”

Plaats een reactie