koffiedrinken en een lijstje maken als ochtendroutine

Mijn ochtendroutine, hoe gaat dat?

Categorieen:Persoonlijk

4 reacties

Voor mij is het belangrijk dat ik niet te veel dingen op een dag doe, anders wordt ik moe en ben ik weinig productief. Om toch de dingen gedaan te krijgen, die moeten gebeuren heb ik vaste ochtend en avondroutines, die ervoor zorgen dat ik steeds een beetje bij beetje doe en niet te veel doe. Ik ben het meest productief in de ochtend, dus mijn ochtendroutine is vrij uitgebreid, maar wel zo dat het niet te veel energie kost en ik daarna lekker kan beginnen met de rest van mijn dag. Zo meteen ga ik bijvoorbeeld aan het werk.

Mijn Ochtendroutine

Mijn ochtendroutine bestaat uit vaste activiteiten. Dit heb ik geleerd van The Flylady. Vaak houd ik ongeveer dezelfde volgorde aan, maar het kan ook voorkomen dat ik een andere volgorde aanhoud, omdat dat op die dag beter is.

Mijn ochtendroutine ziet er nu als volgt uit:

 • Bed opmaken
 • Aankleden
 • Was
 • Wc’s schoonmaken
 • Ontbijt
 • Vaatwasser legen
 • 2 minuten opruimen
 • 15 minuten opruimen/schoonmaken
 • Headspace
 • Blog (300 woorden)
 • Codecademy
 • Fysiotherapie

Fysiotherapie staat ook op mijn lijstje, ook al ga ik maar een keer per week. Het staat er omdat de afspraak precies midden in mijn routine valt. Ik vind het moeilijk om mijn ochtendroutine te onderbreken. Waarom dat is vind ik lastig uit te leggen, maar dit werkt voor mij prima. Als ik terugkom van fysio pak ik gewoon mijn routine weer op.

Kwartiertjes

Omdat alles herhaald wordt blijft het thuis opgeruimd en netjes en kan ik tijd besteden aan dingen die ik wil doen, zoals bloggen, mijn cursus en Headspace. Als is het maar een kwartiertje, dan heb ik het toch even gedaan.

Ik heb al vaker geschreven over hoe veel je wel niet in een kwartier kunt doen. Deze kwartiertjes pas ik ook toe in mijn ochtendroutine (waar dat natuurlijk kan), zodat ik het red qua tijd en in maximaal 3 uur mijn ochtendroutine gedaan heb

Wat als de dag anders verloopt?

Wat als de dag anders verloopt op sommige dagen kom ik er niet onderuit om later op de dag te vertrekken, bijvoorbeeld omdat ik naar het ziekenhuis moet. Dan sla ik de hele ochtendroutine over en doe ik alleen de dingen die echt nodig zijn voordat ik moet vertrekken. Het is ook niet erg om het een keer over te slaan, omdat ik mijn ochtendroutine elke dag doe.

Het enige wat ik nog zou willen veranderen is dat ik elke dag 15 minuten een andere ruimte in huis zou willen schoonmaken en opruimen. Nu doe ik alleen beneden omdat mijn vriend boven aan het werk is. Gelukkig blijft het boven wel netjes en helpt mijn schoonmoeder met het zware huishoudelijke werk. Dus voor nu is dit prima zo.

Ik ben enorm blij met mijn ochtendroutine, het helpt mij heel goed om alles netjes en opgeruimd te houden, het geeft me rust en overzicht. En ik kan zelfs doen wat ik leuk vind!

Wat is jouw ochtendritueel?

Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay

4 gedachten over “Mijn ochtendroutine, hoe gaat dat?”

 1. Hé, wat leuk Headspace! Ik doe dat ook elke dag als onderdeel van mijn ochtendroutine. Tien minuten Headspace na het hardlopen, terwijl ik ondertussen hoelahoep : )

  Beantwoorden

Plaats een reactie