IJssel, Zutphen perfectionisme Druk

Hoe perfectionisme alles heeft veranderd + tips!

Categorieen:Tips and tricks

4 reacties

Al heel lang wilde ik graag iets schrijven over mijn perfectionisme. Het kwam er alleen  niet van, tot ik deze blog las van Froukje. Dat was voor mij erg herkenbaar. dus nu vond ik het eens tijd om hier toch maar eens over te schrijven.

Perfectionisme is dat je alles zo goed mogelijk wil doen, zo perfect mogelijk. Je stelt hierbij hele hoge eisen aan jezelf, meestal zijn deze eisen en doelen onrealistisch en niet haalbaar. Het positieve aan perfectionisme is dat je wel heel hard werkt en erg gemotiveerd bent om je doel te halen.

Mijn perfectionisme

Toen ik nog studeerde en zelfs daar voor al, had ik altijd de gedachte: Als ik oud ben en terugkijk op mijn leven, wil ik dat dat en dat gedaan hebben. Waaronder dus mijn HBO diploma halen. Toen ik nog studeerde, was ik altijd druk: De zorg voor mijn zoon, studeren, stage en later toen ik ging samenwonen ook mijn relatie en het huishouden. Ik had ook altijd het gevoel dat ik dit allemaal goed MOEST doen. Ik zou en MOEST mijn HBO diploma halen, mijn huis MOEST altijd schoon en netjes zijn, ik MOEST een goede moeder en partner zijn.

Tot dat ik stopte met stage. Dat was voor mij het moment dat ik het allemaal anders moest doen. Door het harde werken en alles zo goed mogelijk willen doen, zat ik tegen een burnout aan. Ik merkte ook dat ik te druk was, doordat ik ziek werd nadat ik stopte met stage.

Nu ben ik gestopt met school en probeer ik dingen meer te relativeren en probeer ik juist meer te genieten van mijn gezin en dingen te doen ik leuk vind. Ik merk dat ik rustiger ben geworden en meer stil sta bij de dingen die echt belangrijk zijn voor mij.

Niet de enige

Ik ben niet de enige die perfectionistisch is. Heel veel mensen hebben er last van. Perfectionisme wordt veroorzaakt door angst. Angst om te falen of niet goed genoeg te zijn.

We willen het allemaal erg goed doen, dat wordt ook gewaardeerd in onze maatschappij. De maatschappij stelt tegenwoordig hoge eisen aan mensen en zodoende stellen mensen ook hoge eisen aan zichzelf. Alles moet beter en sneller. Hoe succesvoller je bent hoe beter je het doet in de maatschappij. Bijvoorbeeld: Wie de baas is van een goedlopend bedrijf heeft het gemaakt, wie geen werk heeft, wordt vaak als minder succesvol gezien.

Daarnaast wordt er in de media vaak het perfecte plaatje geschetst. In reclames voor modemerken worden vaak de prachtigste modellen gebruikt en de leukste momenten worden gedeeld op sociale media. Hierdoor krijgt men het idee dat perfect zijn, gelukkig maakt.

Vrouwen

Ik merk zelf dat vooral vrouwen het erg belangrijk vinden wat hun omgeving van hun vindt. Ik vond dat ook. Het was een oorzaak van mijn perfectionisme. Het is belangrijk dat het huis netjes en schoon is, dat de kinderen zich goed ontwikkelen, er netjes bijlopen en allerlei activiteiten te doen hebben. Logisch, je wil nou eenmaal het beste voor je kind.

Zelf doe ik dat dus niet meer. Natuurlijk wil ik ook het beste voor mijn kind, maar ik ga niet meer alle ballen in de lucht houden. Met minder en meer rust komt het ook wel goed. Op een gegeven moment vroegen vriendinnen vaak of ik nog iets leuks ging doen het weekend. Ik blijf gewoon thuis zei ik. Voor mij voelde het alsof ik maar saai was. Maar mijn vriendinnen klaagden altijd dat ze zo moe waren. Ik plan mijn weekenden nooit heel erg vol, waardoor ik tot rust kom. Daarnaast zit mijn zoon niet op een sport of andere activiteit. Zo lang hij het niet wil, hoeft het niet van mij. Alleen zwemmen vind ik belangrijk. Mijn zoon draagt nette maar makkelijke kleding. En alles past bij elkaar. Soms zit er een gat in een broek, maar dat is dan maar niet anders.

Perfectie bestaat niet.

Wat is perfectie? Juist het bestaat niet. Niemand is perfect. Dingen kunnen altijd mooier of beter.

De gevolgen van perfectionisme zijn dat je nooit echt trots op jezelf kunt zijn omdat het toch niet goed genoeg is. Ook is het zo dat het voor conflicten of irritatie zorgen in je omgeving omdat anderen niet mee kunnen gaan in jou perfectionisme of niet aan jouw hoge eisen kunnen voldoen. Perfectionisme kan een oorzaak zijn van faalangst.

Tips om ermee om te gaan

Stop met vergelijken

Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Niemand is perfect. Het gras bij de buren is altijd groener. Iedereen is anders, Elk mens heeft zijn eigen kwaliteiten.

Leg de lat lager

Door de lat lager te leggen, worden je doelen haalbaar. Maak kleine doelen om zo je einddoel te bereiken. Neem voldoende rust en werk niet te hard. Een burn-out is niet fijn.

Relativeer

Perfectie bestaat niet, goed is goed genoeg. Voorbeeldje laatst tweette ik dat ik eigenlijk niet zo tevreden was met mijn foto’s, Ze zijn vaak bewogen, het licht is niet goed etc. Annika vertelde mij hoe zij ermee omgaat: Door de spasticiteit lukt het nou een maal niet om altijd goede foto’s te maken. Ze bedenkt zich dan dat het meer om de tekst gaat. Dat heeft mij geholpen om de lat voor me zelf wat lager te leggen. Ik maak foto’s met mijn mobiel. Een spiegelreflexcamera bedienen lukt me niet. Misschien koop ik ooit een kleine camera, maar nu nog niet.

Maak fouten

Niet alles hoeft goed te gaan. Fouten maken mag. Van fouten leer je hoe het niet moet en hoe je het de volgende keer anders moet doen. Voorbeeld: Tijdens een tentamen op school had ik een gesprek met een acteur die speelde dat ze erg overstuur was. Dus ik liet haar haar verhaal doen, met als resultaat dat ik niet klaar was binnen de tijd en dat tentamen dus niet had gehaald. Tijdens de herkansing, deed ik het dus heel anders.

Geef jezelf een compliment

Als je je doel hebt bereikt, geef jezelf een compliment. Beloon jezelf en wees trots. Schrijf eens op wat er allemaal goed ging.

Hoe ga jij om met perfectionisme?

4 gedachten over “Hoe perfectionisme alles heeft veranderd + tips!”

 1. Hoi Rosita!

  Gaaf om te lezen dat je mindert met je perfectionisme. Zelf ben ik wel benieuwd hoe je nu omgaat met het maken van nieuwe dingen, zoals blogposten. Is het zo dat je nu sneller een bericht plaatst zonder te kritisch op de inhoud te zijn, of vind je het wel leuk om hoogwaardige artikelen te schrijven, en dan een beetje perfectionisme in de strijd te gooien, om zoals je zelf zegt het positieve aspect, motivatie en doorwerken, te ervaren?

  Groetjes en ga zo door!

  Damion

  Beantwoorden
 2. Heel herkenbaar! Zo waar dat het voortkomt uit “goed genoeg willen zijn” Ik ben tegenwoordig ook veel losser en ik merk dat ik daar een hoop rust uit haal. Het maak me steeds minder druk over wat andere ervan zullen zeggen en ik kan ook steeds harder om mezelf lachen als ik iets verkeerd doe. dan zeg ik tegen mezelf: komt ook wel weer goed…next time! Misschien komt het ook door de leeftijd (42) ik hoef niks (meer) te bewijzen voor en aan mezelf 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie