Makkelijk gewoontes

Piekeren: Wat is het? 5 tips om het te stoppen

Categorieen:Tips and tricks

4 reacties

Piekeren. Als ik ergens wel goed in ben is het piekeren. Vandaag ook weer. Ik dacht aan die twee vrouwen, die een tijdje geleden de vriendschap hebben verbroken. Ik noem het maar twee vrouwen, want ik vind het een beetje raar om ze nog vriendinnen te noemen. Over hen heb ik vaker geschreven en ik vind het inmiddels wel prima dat we geen vriendinnen meer zijn. Toch merk ik dat dat ik er weer over aan het piekeren ben omdat het laatst ter sprake kwam.

Piekeren

Als ik pieker, dan denk ik de hele tijd aan een ding. Het zijn niet bepaald leuke gedachten en het is vrij lastig om er afstand van te nemen als je er erg veel last van hebt. Dit is ook gelijk de definitie van piekeren.

Piekeren kost zeer veel energie. Al je energie gaat zitten in het inspannend denken aan dezelfde negatieve gedachten. Gewoon nadenken over iets is dus heel iets anders, want dat kost veel minder energie, gaat niet steeds over dezelfde gedachten en hoeft niet per se negatief te zijn.

Tips

Eerder kon ik zo een hele dag kwijt zijn met het denken aan een bepaald onderwerp. Er kwam dan niks uit mijn handen. Ik zat dan thuis een beetje voor me uit te staren. Gelukkig gaat het nu veel beter en kan ik zelf het piekeren stoppen. Hiervoor gebruik de volgende tips:

Afleiding

Wanneer je piekert, is het goed om afleiding te zoeken, spreek af met iemand of ga iets doen, waarbij je geen tijd hebt om te piekeren. Zo breng je jezelf op andere gedachten. Ga vooral iets doen wat je leuk vind, daar wordt je weer wat positiever van. Ga bijvoorbeeld wat drinken met vriendinnen of gezellig bij je ouders eten.

Pak de oorzaak aan

Is de oorzaak van het gepieker iets wat je zelf kunt oplossen? Zo ja, pak de oorzaak aan. Bijvoorbeeld: Je vriendin heeft iets gezegd of gedaan, wat jij niet leuk vind. Ga het gesprek aan en spreek vanuit je eigen gevoel. Ik vind of ik voel me….. als jij…. omdat. Dit heet de ik-boodschap. Omdat je vanuit jezelf spreekt en je je gevoel uit, kan de ander niet zeggen dat jij het verkeerd ziet, want het gaat tenslotte om jouw gevoel.

Is het een wat minder praktisch probleem? Dan kun je je gedachten eens gaan opschrijven en uitzoeken waar het piekeren bij jou vandaan komt.

Mindfullness

Je kunt ook een mindfullness oefening doen, waarbij je je aandacht in het moment brengt. Dit klinkt lekker zweverig, maar het helpt echt! Er zijn diverse apps te downloaden voor je telefoon, met mindfullness-oefeningen. Ik gebruik zelf de mindfullness app van VGZ. Deze app biedt je een heel programma aan van 5 weken waarin je elke week 5 oefeningen doet, waardoor je leert in het hier en nu te zijn, waardoor je meer ontspannen bent en beter slaapt.

Relativeer

Als je zelf de oorzaak van het piekeren niet kunt oplossen en het buiten jezelf ligt, kun je het beste relativeren. Jij kunt het niet oplossen, maar ondertussen zit je er wel mee. Laat het los. Relativeer, er zijn andere dingen belangrijker die om jouw aandacht vragen en misschien is het allemaal niet zo erg. Zoek de positieve kanten van het verhaal en tel je zegeningen. Bijvoorbeeld: Ik was verdrietig dat ik stopte met school, wat moest ik nu? Maar als ik het van de andere kant bekijk, is dit wel een kans om te kijken wat ik wel goed kan en nu heb ik ook de tijd om dit eens goed uit te zoeken.

Boekentip:

Een goed boek over piekeren is het boek “Piekeren” van Ad Kerkhof. Dit is een zelfhulpboek met allerlei oefeningen om van het piekeren af te komen.

Pieker jij wel eens? Wat is jouw ultieme tip tegen piekeren?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

4 gedachten over “Piekeren: Wat is het? 5 tips om het te stoppen”

  1. Ik herken het zo. Ik heb dan ook echt een dipje. Begrijp dan ook niet dat ik het niet los kan laten op dat moment. Daarin speelt vermoeidheid en stress ook een rol. Ik laat het dan maar over me heenkomen in de hoop dat het gauw weer overgaat.

    Beantwoorden
  2. Hier ook zo een doordenker, zaken loslaten is wel erg moeilijk voor me… Maar het gaat steeds over & hop, voor je het weet is het daar terug. Ik rij voor het werk (vertegenwoordiger) héél vaak met de wagen en geloof me: dat helpt niet 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie