de catalogus van Ikea bekijken op mijn laptop en mijn huis

Roep niet te hard IKEA en 7 tips voor rust in huis

Categorieen:Persoonlijk, Tips and tricks

13 reacties

Ik las laatst een blog van Romy over het decoreren van je keuken. Een heel leuk artikel, maar totaal anders dan hoe ik het zelf zou doen. Ik denk dat de smaken van mij en Romy heel erg van elkaar verschillen (wat ik heel grappig vind). Waar Romy houdt van kleur en vrolijke gezelligheid, houd ik vooral van rust en en eenvoud in huis, wat vooral ook praktisch moet zijn, maar wel op een gezellige manier, vind ik.

Roep vooral niet te hard IKEA in mijn huis…..

….Want dan stort het hele huis in elkaar. Wij hebben heel veel van Ikea. Het is een van mijn favoriete winkels en de eerste winkel waar ik aan denk als we wat voor ons huis nodig hebben.

In ons huis vind je vooral kleuren als wit, grijs, zwart en bruin. Alleen in de kamer van mijn zoon is meer kleur. De stijl is modern, maar wel op een warme, gezellige manier. Dat klinkt misschien saai, maar ons geeft dit rust. (Mijn zoon en ik raken snel overprikkeld) Verder is het fijn, dat het lekker licht is in huis. Ook de decoratie in huis is rustig. Ik houd van een minimalistische stijl, maar wel op een gezellige warme manier. Voor deze stijl kun je ook prima terecht bij Ikea.

Ikea catalogus

Elk jaar brengt Ikea een inspirerende catalogus uit, echt mijn guilty pleasure. Tot vorig jaar was hij beschikbaar op papier, sinds dit jaar is hij alleen digitaal te bekijken. In eerste instantie vond ik het jammer dat de catalogus niet meer op papier kwam, tot ik vorig jaar de catalogus niet kreeg en het dus moest doen met de digitale versie. Ik vind het nu heerlijk om de achter mijn laptop, met een kopje koffie of thee (of met ontbijt, zoals vorig jaar op de foto hierboven). Ook weer dit jaar heeft Ikea een prachtige catalogus uitgebracht, die je kunt bekijken op hun website. Voor het eerst kun je de catalogus ook beluisteren op Spotify, Youtube en Soundcloud. Leuk voor wie van audiobooks houdt, maar ook superhandig als je blind of slechtziend bent. Zo is de catalogus ook goed toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Het enige waar ik altijd wel van sta te kijken als ik de catalogus bekijk, is dat in de voorbeelden zoveel spullen gebruikt worden. Waarschijnlijk doen ze dat om te laten zien dat er geleefd wordt dit in tegenstelling tot wat er in andere interieurbladen vaak te zien is. Dus dat is alleen maar goed van Ikea. Bij mij thuis zijn er minder spullen te vinden. Alles wordt opgeruimd na gebruik. Maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend en het is ook maar waar je van houdt.

Minsgame Mijn keuken is altijd opgeruimd
Mijn keuken is altijd opgeruimd

Mijn tips voor een rustiger interieur in huis

Grote meubels

In plaats van veel kleine meubels in een ruimte, zet er een paar grote meubels meer, bijvoorbeeld een mooie grote kast waar je al je spullen in kwijt kunt. De mooie spullen, die je wil laten zien, op een plank of achter glazen deurtjes en minder mooie spullen achter dichte deurtjes.

Houd je verzameling beperkt of in groepjes

Verzamel je iets leuks? Bijvoorbeeld boeken of klassieke autootjes, peper- en zoutstelletjes etc.. Stal de mooiste uit in een groepje en houd het beperkt. Als je een grote verzameling hebt, kun je items ook afwisselen.

Houd horizontale oppervlakten zo leeg mogelijk.

Ik houd oppervlakten, zoals de vloer, tafels en bovenop kasten graag leeg. Als ik aan tafel wil eten hoef ik niks weg te zetten. En het is makkelijk schoon te houden. Ik ben op deze manier snel klaar met opruimen en schoonmaken. De wat zwaardere decoratie, kun je op en plek zetten, waar het niet snel in de weg zal staan.

Mooie praktische spullen

In mijn keuken staat geen decoratie. Daar kies ik bewust voor omdat het anders vies wordt of ik de dingen eerst moet verplaatsen voor ik kan gaan koken. Daarom kies ik liever voor praktische dingen die er mooi uit zien, zoals een mooie waterkoker en koffiezetapparaat en een houder voor keukengerei. En bijvoorbeeld mijn Magimix. Te mooi om in een kast te verstoppen en handig, want ik gebruik het vaak. Andere spullen heb ik gewoon in de kast.

De tv in ons huis

Rustige kleuren

Maak gebruik van rustige kleuren met bijvoorbeeld een accentkleur. En trek dat door in het hele huis. Een stijl geeft rust en je kunt makkelijker kleine dingen veranderen. Zo heb ik dezelfde plantenpotten en vazen en die passen qua stijl overal in huis.

Houd het eenvoudig

Hoe minder spullen in huis, hoe makkelijker het schoon te houden is. Maar ook hoe overzichtelijker het is. Overzicht geeft rust. Geef alles een vaste plek en ruim elke dag eventjes op. Met stofzuigen kun je snel klaar zijn, maar als er overal dingen staan, wordt dat lastiger. En je hoeft ook niet alle lege plekjes op te vullen. Leegte geeft rust en het legt de nadruk op de andere items die er staan. Ik heb 4 kussentjes op de bank liggen. Er ligt nog een dekentje in de kast. Als ik mijn bank vol met kussentjes zou leggen, zou je mijn mooie bank niet meer zien. En hetzelfde geldt voor mijn bed. Daar heb ik ook geen extra kussens op liggen. Anders moet ik ze steeds weghalen. Hoe knus het er ook uit ziet, ik vind het niet praktisch. Ik kies voor een mooi dekbedovertrek.

Licht

Ook licht geeft rust. Ik heb overdag de gordijnen open, zodat het lekker licht is in huis. Dit is ook de reden waarom ik veel witte meubels heb. ’s avonds kies ik voor sfeerverlichting, als ik op de bank zit en niks meer hoef.

Dit ware mijn tips voor een rustig huis. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe jullie huis eruit ziet. Wat vinden jullie mooi in huis?

13 gedachten over “Roep niet te hard IKEA en 7 tips voor rust in huis”

 1. Ik vind jouw keuken echt heel mooi! Ik heb echt een zwak voor die kleine tegeltjes. Ik heb zelf wel redelijk wat Ikea in huis, maar bijvoorbeeld mijn bank en eetkamertafel- en stoelen heb ik ergens anders gekocht. Ik ben het wel helemaal met je eens wat sierkussens betreft. Zo onpraktisch om er een hele hoop op je bank of op je bed te hebben!

  Beantwoorden
 2. Leuke tip. Ik vond het ook altijd heerlijk de Ikea gids door te spitten. Ik lees nu bij jou dat hij niet meer verstuurd wordt. Ik heb de link die jij geeft nu vastgezet. Ik vind digitaal kijken minder leuk. Maar beter iets dan niets.

  Ik vind jouw keuken ook heel mooi.

  Beantwoorden
 3. Leuk om dat contrast te zien tussen jouw smaak en die van Romy! Ik zit er zelf een beetje tussenin. De badkamer en keuken houd ik graag zo rustig en opgeruimd mogelijk. Lukt niet altijd met ons gezin, maar het is wel mijn streven. 😉
  De woonkamer is ook redelijk rustig, maar daar wordt echt geleefd en ligt dus altijd wel wat te slingeren… En mijn naaikamer barst van de prullaria, foto’s aan de muur, kaartjes en knutsels.

  Beantwoorden
 4. Ha wat leuk om jouw keuken te zien! Ik vind het juist leuk dat iedereen zo’n andere smaak heeft en ik vind jouw rustige keuken ook prachtig. Strak, maar toch ook gezellig! Ik vind het mozaïekpatroon op de muur trouwens ook heel tof. En ik krijg van je blogartikel acuut zin om ook de Ikea-folder nu te gaan doorbladeren. Half twaalf ’s avonds of niet 🙂

  Beantwoorden
 5. Wat een mooie keuken 😍heb je heerlijk rustig en lekker wit dat geef rust !😊
  je thuis voelen vindt ik zeker belangrijk dat is heerlijk thuis komen ! ikea vindt ik ook geweldig voor ieder wat wils fijne avond

  Beantwoorden

Plaats een reactie