hoofd verbeteren

Je hoofd leegmaken… Hoe doe ik dat? 6 tips

Categorieen:Tips and tricks

Geen reacties

Als gevolg van mijn handicap, ben ik gevoelig voor prikkels. Iets waar ik vaker over heb geschreven. Soms ben ik echt overprikkeld en moet ik echt iets doen om mijn hoofd leeg te maken. Niet alleen ik ben gevoelig voor prikkels, maar ook mijn zoon heeft dit regelmatig als gevolg van autisme.

Als ik overprikkeld ben, word ik vaak verdrietig of boos en heel erg moe. Als mijn zoon overprikkeld is wordt hij boos en soms ook agressief, zoals laatst gebeurde. Ook hij moet op zo’n moment dan tot rust komen. Gelukkig is dit laatste een uitzondering. Wel is ’s avonds vaak zijn hoofd vol van alle prikkels en dan proberen we zijn hoofd leeg te maken.

6 tips om je hoofd leeg te maken.

Braindump

Deze tips heb ik geleerd uit het Werkboek voor een Structuurjunkie in Spé van Cynthia Schultz. Het is fijn om alles op papier te zetten, zodat het niet meer in je hoofd zit. En je kunt je gedachten op deze manier ordenen.

Lijstjes

Wat mij ook helpt is om lijstjes te maken. Ik heb zelf verschillende lijstjes die ik bijhoud: Een lijstje met blogideeën, een lijstje met boodschappen, een lijstje van de dingen die ik nog moet kopen of betalen en een overzicht van mijn financiën, zijn dingen die mij enorm helpen om mijn hoofd leeg te houden.  En zo heb ik nog meer lijstjes.

Netflix

Ik houd van Netflix, het is heerlijk om een leuke serie of film te kijken met een dekentje op de bank een warme op thee en kaarsjes aan. Mijn vriend en ik zijn net klaar met Lucifer en zelf heb ik Atypical gezien. Nu ben ik opzoek naar een andere leuke film of serie om te kijken. Het liefst geen enge serie, hoewel ik Lucifer niet eng vond. Of gewoon tv kijken. Dat is ook erg fijn. GTST is vaak even mijn moment van rust.

Koptelefoon

Ik vind het ook heerlijk om mijn koptelefoon op te zetten, mezelf af te sluiten van alles om mij heen en muziek te luisteren via Spotify. Vooral in de trein vind ik dat erg prettig.

Spelletjes spelen op de laptop of tablet.

Wat mijn zoon, en ik ook eigenlijk wel, is spelletjes spelen. Hij vooral op zijn tablet. Het liefste speelt hij Minecraft of kijkt hij filmpjes op Youtube. Het is voor hem een rustpuntje, hij wordt hier echt rustig van. Gelukkig is het wel zo dat hij ook andere dingen doet dan alleen maar op zijn tablet zitten. De Donald Duck of een boek lezen werkt ook rustgevend. Maar we houden wel in de gaten dat hij niet te veel op de tablet zit.

Geef me de Vijf

Vorig jaar hebben we begeleiding gehad van Autimaat en zij werken met Geef me de Vijf. Hier hebben we ook geleerd zijn hoofd leeg te tekenen en door te vragen aan het einde van de dag. Je houdt dan een gesprekje met het kind en tekent wat er allemaal uitkomt, ook vertel je een oplossing of parkeer je het in de tijd, dat je er later op terugkomt. Zo is het mapje dan weer gesloten. Het helpt heel goed om op deze manier het hoofd van mijn kind leeg te maken, maar ik blijf het wel lastig vinden. Ik ben bang dat ik niet helemaal goed heb doorgevraagd.

Nog een kleine bonustip: wandelen of fietsen kan ook erg fijn zijn om je hoofd leeg te maken. Fietsen doe ik erg graag.

Dit waren mijn tips, die ik doe om mijn hoofd en die van mijn zoon leeg te maken. Wat doe jij om weer rustig te worden na overprikkeling of gewoon een hele drukke dag?

 

Plaats een reactie