De monitor en de laptop aan. Prutsen

Waarom prutsen eigenlijk best lekker is

Categorieen:Persoonlijk

3 reacties

De laatste tijd merkte ik dat mijn laptop nogal traag werd en ik had wat problemen met Bluetooth. Ergens niet raar, want ik heb deze laptop alweer 5 jaar. Ik heb de afgelopen 5 jaar behoorlijk wat meegemaakt met deze laptop. Ik kocht ‘m nadat mijn vorige laptop er plotseling mee ophield. Toen studeerde ik nog en liep ik stage. Niet lang daarna stopte ik ermee, begon ik mijn blog en ging ik revalideren en leerde ik blind typen. Daarna begon ik langzamerhand met coderen en vorig jaar toen de lockdown begon, begon ik elke dag te leren coderen en nu werk ik als front-end developer. Bij al deze dingen, was en is mijn laptop erg belangrijk. Ik besloot Windows 10 opnieuw te installeren. Het was flink wat prutsen, maar dan heb je ook wat

Windows 10 opnieuw installeren

Dinsdag trok ik de hele dag ervoor uit om Windows opnieuw te installeren. Ik had een lijstje gemaakt met programma’s die ik weer op mijn computer wilde hebben en vervolgens maakte ik een back-up van de mappen: Documenten, Afbeeldingen en Video’s. Andere mappen vond ik niet belangrijk om een back-up van te maken. Ik besloot ook dat ik een schone installatie van Windows 10 wilde doen. Dan installeer je Windows 10 zonder alle voor geïnstalleerde programma’s van Asus, waar ik toch niks mee deed. Ik moest daarom achteraf wel alle drivers van Asus downloaden en installeren. Dus die zocht ik ook op.


Een schone installatie

Al snel had ik gevonden hoe je een schone installatie kon doen. Daar moest ik een bepaald bestand voor downloaden, alleen bleek dit niet te werken. Ik probeer de fout te herstellen, want ook niet lukte. Na hulp van zowel de klantenservice van Coolblue en die van Microsoft, heb ik het juiste bestand kunnen downloaden en kon ik alsnog een schone installatie uitvoeren. Vervolgens was ik de hele avond bezig om alle drivers te installeren en de belangrijkste programma’s, die ik nodig had voor mijn werk.

Ik zette ook mijn back-up terug alleen begon OneDrive van alles te synchroniseren, maar dat wilde ik helemaal niet. In een poging om het synchroniseren te stoppen wiste ik alles. Per ongeluk werd ook het Excel bestand gewist, waar mijn vriend en ik onze financiën in bijhouden. Dat was helemaal niet de bedoeling! Terughalen ging niet meer. Ik vond alleen nog een verouderd document, van een paar jaar geleden. En ik vond in Google nog een oud screenshot, geen idee, waarom ik die nog had, maar nu kwam het heel goed van pas!

Nog meer prutsen

De volgende dag verliep werken niet vlekkeloos, ook daar kreeg ik niet alles voor elkaar en was het flink prutsen, maar gelukkig kreeg ik op een dingetje na alles weer goed. Om na mijn werk weer bezig te gaan met het installeren van alle andere programma’s, die ik graag wilde hebben, maar dat ging allemaal zonder problemen. Ik vond het instellen van bepaalde programma’s die ontwikkelaars veel gebruiken, wel wat ingewikkeld, omdat ik dat nog maar 1 keer eerder had gedaan. maar met behulp van Google kwam ik daar wel uit.

Donderdag probeerde ik een website, die ik ooit een keer maakte van Javascript te voorzien en dat is me zowaar gelukt! Omdat ik mijn text editor nog niet goed had ingesteld heb ik alles met de hand online gezet, via de Command Line, dat heb ik uit mijn hoofd gedaan en daar ben ik eigenlijk heel erg trots op! Donderdag heb ik ook de rest van alle programma’s geïnstalleerd en het Excel bestand opnieuw gemaakt.

Waarom prutsen eigenlijk heel fijn is

Ik vond het heel fijn om geholpen te worden door Coolblue, Microsoft en Asus. Uiteindelijk heb ik het wel zelf gedaan, maar het was erg fijn dat er mee werd gedacht, waardoor de dingen zelfs beter werden dan voorheen:

 • Ik heb heb geen ongebruikte programma’s meer.
 • Doordat ik zo heb zitten prutsen met OneDrive, werkt de Office app op mijn telefoon, nu weer perfect. Hoe dat kan, geen idee.
 • Outlook instellen ging nu veel makkelijker dan voorheen.
 • Ik moest het Excel bestand opnieuw maken. Daar baalde ik in eerste instantie heel erg van, maar nu is het veel mooier en overzichtelijker dan het eerst was.
 • Mijn laptop is nu een stuk sneller geworden.

Verder heb ik van deze hele ervaring geleerd dat prutsen helemaal niet erg is. Je leert er een hoop van en door fouten te maken en dingen steeds weer opnieuw te doen, wordt je er steeds beter in. En ik heb weer nieuwe dingen geleerd doordat er mee werd gedacht.

Mijn ervaring

Mijn ervaring is dat juist door dingen te proberen, leer je het of het nu met coderen, Windows installeren, koken of een presentatie geven is. Door het gewoon te doen, leer je het en hoe vaker je het opnieuw doet, hoe beter het zal gaan.

Stuk sneller

Mijn laptop is nu een stuk sneller, wel zou ik het prettiger vinden als de laptop nog iets sneller zou opstarten, maar het is in ieder geval een beter dan voorheen. Ook maakt ie regelmatig lawaai, misschien moet ik hem eens van binnen laten schoonmaken. Bovendien is ie al 5 jaar, dus misschien moet ik ook niet meer verwachten, dat ie nog sneller wordt. Ik begin wel met sparen voor een nieuwe, maar voorlopig gaat deze laptop weer een tijdje mee!

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

3 gedachten over “Waarom prutsen eigenlijk best lekker is”

 1. Na en schone installatie van Windows 10, het bijwerken van je drivers en het terugzetten van je bestanden is het verstandig om een systeem image te maken op een externe harde schijf. Bij eventuele calamiteiten is het je alleen maar een kwestie van de systeem image terugzetten, en je computer is weer meteen paraat.

  Beantwoorden
 2. Prutsen is zo leuk.

  Jij prutst andere dingen dan ik. Ik zou graag willen kunnen prutsen als jij 😉
  Ik vind het interessant.

  Toch, alles wat ik nu weet mbt sociale media, fotobewerking, de werking van mijn laptop etc. heb ik via prutsen opgedaan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie