werk

Aan het werk met mijn handicap: 9 Tips!

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

Ik wilde altijd aan de slag als hulpverlener, maar inmiddels weet ik dat het niet voor mij is weggelegd vanwege mijn cp. Ik schrijf nu ruim 2,5 jaar blogs. Daardoor heb ik ontdekt dat mijn talent en passie ligt bij het schrijven van teksten, maar ook het aanpassen (en uiteindelijk maken) van websites. Het liefste wil ik er mijn werk van maken.

Aan het werk op mijn laptop

Als ik aan het werk ben met mijn blog dan gebruik ik verschillende dingen, zodat ik productief kan zijn. Door mijn handicap ben ik snel afgeleid en kan ik maar een hand gebruiken. En ik ben erg chaotisch. Dit kan ik allemaal niet erbij gebruiken. Vandaag deel ik de dingen die mij helpen om goed te kunnen werken op mijn laptop en ik vertel ook hoe ik mijn telefoon daarbij gebruik.

Typen

Jaren geleden kon ik nog niet zo goed typen als nu. Ik vond het vermoeiend en het duurde lang voor ik wat op het scherm had. Daarom maakte ik gebruik van spraakherkenningssoftware om bijvoorbeeld verslagen te typen. Spraakherkenning was toen een stuk minder ontwikkeld dan nu. Ik vond het daarom ook erg omslachtig om te gebruiken. Tijdens mijn revalidatie heb ik een cursus gevolgd om blind te kunnen typen met een hand, waarbij ik al mijn vingers gebruik. Nu typ ik veel sneller en bijna blind. Snel en goed typen leer je gewoon door het te doen. Ik vind het daarbij wel prettig dat mijn toetsenbord niet zo groot is.

Ik heb standaard de functie plaktoetsen aan. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld geen shift en een letter tegelijk in te drukken als je een hoofdletter wil typen. Ditzelfde geldt ook voor andere toetsen zoals ctrl en alt. Op deze manier is het makkelijk om met een hand het toetsenbord te bedienen.

Hoewel ik niet vaak heel uitgebreid typ op mijn telefoon, heb ik het toetsenbord op mijn Samsung Galaxy S9 zo ingesteld, dat deze met een hand, mijn linkerduim makkelijk te bedienen is.

Forest

Ik schreef al een review over Forest. Dit is een app waarmee je je smartphone kunt blokkeren, zodat je je minder snel laat afleiden door je telefoon. Ik gebruik Forest op mijn telefoon samen met de Forest extentie in Chrome. Met deze extentie kun je bepaalde websites blokkeren.

Timer

Naast Forest gebruik ik vaak een timer die de tijd aftelt. Dit dwingt me om binnen een bepaalde tijd mijn taak te doen. Ik gebruik hiervoor de standaard timers van Windows of op mijn telefoon.

Google Calendar

Plannen vind ik nog wel heel erg lastig om te doen. Ik heb al vaker hierover geschreven, maar het is wel belangrijk om te doen. Ik probeer wel te plannen wanneer ik bezig wil zijn met een artikel of een andere taak. Als ik dat doe, geeft dat wel rust. Om te plannen gebruik ik Google Calendar.

Google Keep

Ook Google Keep heb je al vaker voorbij zien komen op mijn blog. Hierin maak ik allerlei lijstjes, die ik kan afvinken, maar ik gebruik het ook om bepaalde screenshots in op te slaan. Mijn Samsung Galaxy S9 heeft trouwens een heel handig menuutje, waarmee je toch bepaalde handelingen kunt doen, als je een beperkte handfunctie hebt. Hierdoor hoef je geen meerdere knoppen ingedrukt te houden als je een screenshot maakt (al maak ik ze vaak perongeluk) en hoef je niet te swipen als je de telefoon opneemt. Dit menu vind je onder toegankelijkheid.

Microsoft Office

Op mijn laptop gebruik ik, naast Photoshop en Chrome , Outlook, Word, Excel en PowerPoint. Outlook gebruik ik voor mijn mail, Word gewoon om te schrijven. In Excel houden we de financiën bij en maak ik de dagelijkse lijstjes met pictogrammen voor mijn zoon. En Powerpoint gebruik ik om presentaties te maken. Ik weet dat er allerlei goede gratis alternatieven zijn. Maar Office vind ik het fijnste werken, omdat het altijd en overal werkt en het werkt prettig met Windows.

Noise Canceling koptelefoon en Spotify

Wanneer ik mijn koptelefoon op heb kan mezelf afsluiten van de rest om m heen, waardoor ik me beter kan concentreren. Ik vind het dan fijn om muziek op te zetten in Spotify die me helpt om te concentreren. Een van de afspeellijsten die ik graag luister is To Do List.

Wachten

Ik vind het trouwens ook erg prettig om mijn laptop mee te nemen als ik ergens wat langer moet wachten. Denk bijvoorbeeld aan de zwemles van mijn zoon of als ik moet wachten voor een ziekenhuisafspraak of in de trein zit. Ik vind het dan prettig om kleine dingetjes te doen als een mail te versturen, wat te schrijven of een reactie te beantwoorden op mijn blog. En tegenwoordig heb je overal wel WiFi en anders maak ik verbinding met mijn telefoon en gebruik ik mobiel internet via mijn telefoon.

Mijn hoofd leeg maken

Ik vind het trouwens ook erg fijn om van te voren even te mediteren of een korte mindfulness oefening te doen om mijn hoofd leeg te maken. Daarnaast vind ik het fijn om mijn hoofd leeg te schrijven en aantekeningen voor blogs te maken in Word of in een notitieboekje.

Naast deze dingen ben ik altijd opzoek naar nog meer manieren om op een efficiënte en productieve manier te werken. Welke dingen gebruik jij om je werk op een productieve manier te doen?

Afbeelding van Kleineganz via Pixabay

2 gedachten over “Aan het werk met mijn handicap: 9 Tips!”

    • Ja heel fijn is dat! Plaktoetsen vind je in Windows 10 onder instellingen > toegankelijkheid > toetsenbord. Misschien is er ook wel zoiets op Apple computers, dat weet ik niet.

      Beantwoorden

Plaats een reactie