sterke prioriteiten-zaterdag eigenlijk overschatten

Chaos: Hoe stel je prioriteiten?

Categorieen:Tips and tricks

2 reacties

Als het zo’n chaos is in je hoofd, dan is het belangrijk om alles op een rijtje te zetten. Dit doe je door prioriteiten te stellen. Iets wat ik heel moeilijk vind. Terwijl het misschien zo makkelijk lijkt. Als ik veel dingen te doen heb, vind ik het heel lastig om  te bedenken wat het belangrijkste is. Soms is het heel voor de hand liggend, wat als eerste moet gebeuren, maar soms ook niet.

Waarom is prioriteiten stellen belangrijk?

Als je geen prioriteiten stelt, heb je het gevoel dat je alles tegelijk moet doen en heb je geen overzicht. Hierdoor ervaar je stress en kun je niet aan de slag. Toen ik nog stage liep, had ik dat gevoel vaak. Ik had meerdere dingen liggen waar ik mee bezig was en als er een collega iets kwam vragen, ging ik daar weer mee verder. Aan het einde van de dag had ik dus nog een hoop taken die open lagen of waar ik niet aan toe kwam, maar eigenlijk wel belangrijk waren. Mijn werk was een chaos. Ik kon me ook niet goed focussen, want ik was constant afgeleid door andere zaken.

Prioriteiten stellen vind ik nog steeds lastig. Ik krijg ook wel eens te horen dat ik prioriteiten moet gaan stellen. Toch gaat het wel steeds beter.

Prioriteiten stellen met de Prioriteitenmatrix van Eisenhower

Je zag de prioriteitenmatrix van Eisenhower al voorbij komen in mijn review over de Purpuz Planner. De Purpuz Matrix is namelijk een variant op de prioriteitenmatrix van Eisenhower.

De prioriteitenmatrix van Eisenhower (Voor de derde keer oprij!) is een vierkant tabel, verdeeld in 2 x 2 vakken.  Elk vak heeft zijn eigen naam:

  1. Dringend en belangrijk
  2. Belangrijk, maar niet dringend
  3. Dringend, maar niet belangrijk
  4. Niet dringend en niet belangrijk
De prioriteitenmatrix van Eisenhower.
De prioriteitenmatrix van Eisenhower.

Ik neem het huishouden in de ochtend en de ochtendspits bij mij thuis even als voorbeeld In vak 1 schrijf je de zaken op die het belangrijkste en het dringendste zijn. Bijvoorbeeld: Zorgen dat mijn zoon klaar is om naar school te gaan en dat ik gegeten heb. In vak 2 schrijf je de zaken op die wel belangrijk zijn, maar even kunnen wachten, zoals mezelf douchen en aankleden (mijn zoon gaat met de taxi naar school) , als ik die dag toch thuis ben. Vervolgens schrijf je in vak 3 op: het huis even aan kant maken. Dat is dringend, maar minder belangrijk als de zaken die hierboven staan. In vak 4 schrijf je de dingen op die niet dringen en niet belangrijk zijn. Bijvoorbeeld Rondhangen op sociale media en tv kijken.

De ingevulde prioriteitenmatrix van Eisenhower.
De ingevulde prioriteitenmatrix van Eisenhower.

Soms wil ik nummer 2 en 3 nog wel eens omdraaien, maar ik merk gewoon dat het allemaal wat makkelijker en sneller gaat als ik heb gedoucht en mijn kleren aan heb in plaats van mijn badjas en pyjama. Zo zie je maar dat wanneer je prioriteiten stelt de dingen een stuk makkelijker gaan.

Als je het helemaal goed wil doen kun je van te voren een to do lijst maken zodat je al overzicht hebt en deze lijst op volgorde zetten met behulp van de prioriteitenmatrix van Eisenhower.

Hoe stel jij prioriteiten?

Bron: Prioriteitenmatrix van Eisenhower

2 gedachten over “Chaos: Hoe stel je prioriteiten?”

  1. Super dat je dit overzicht gebruikt. Deze gebruiken ze ook wel eens in begeleiding met mensen met ASS. Ik maak een lijstje met taken voor de dag en dan bekijk ik wat ik het beste als eerste kan uitvoeren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie