Minimalisme als je een beperking hebt: waarom dat handig is.

Categorieen:Life

8 reacties

Ik ben met minimalisme begonnen omdat ik mijn leven wilde versimpelen en mee rust wilde. Hoewel ik niet meer dagelijks heel bewust bezig ben met minimalisme en ik voor mijn gevoel er heel anders in sta dan “andere minimalisten” heeft het mij toch een hoop gebracht en is het voor mij erg handig. Wel moet ik erbij zeggen dat minimalisme voor mij een soort vervolg is op Flylady. Toen ik Flylady onder de knie had, ben ik verder gegaan met minimalisme om nog meer rust en overzicht te creëren.

Ik vind het wel grappig dat ik een tijdje geleden nog mijn twijfels had over minimalisme. Eigenlijk was ik meer hype-moe. Doordat ik er nu minder over praat, minder tot weinig actief ben in de groepen, merk ik nu dat ik meer mijn eigen pad volg binnen het minimalisme en weer de voordelen ervan in zie.

Minimalisme en een beperking: handig!

Als je een beperking hebt is het leven niet altijd even makkelijk. Hoewel ik zelf een positief beeld heb van mijn beperking, besef ik me dat dit niet voor iedereen zo is. Zelf kan ik redelijk goed met mijn beperking omgaan. Het fysieke gedeelte heb ik wel geaccepteerd, maar de onzichtbare dingen nog niet, hoewel dat ook steeds beter gaat. Juist als je een beperking hebt is minimalisme een uitkomst. Dit is waarom:

Prikkels

Als je door je beperking snel overprikkeld kan raken is het fijn om je huis of omgeving zo rustig mogelijk te houden, natuurlijk in hoeverre jij dat prettig vind. Ik merk bij mezelf dat wanneer ik ergens ben waar het druk is of vol met spullen staat, dat ik er moe van wordt. Omdat ik nu minder spullen heb in huis, is het (bijna) altijd wel opgeruimd en hou ik altijd de oppervlakten zo leeg mogelijk. Dat geeft zo’n rust. Ook kijk ik minder tv, wat ook voor rust zorgt.

Overzicht

Omdat ik minder spullen heb en alles een vaste plek heeft, heb ik meer overzicht. Ik weet waar mijn spullen liggen. Wanneer je overzicht hebt over je spullen en je weet wat je moet doen, ben je veel productiever. Tenminste, ik ben dat. Misschien ben jij wel zo’n creatieve geest, die juist geïnspireerd raakt door een rommelige werkplek. Dan is dat natuurlijk anders. Als het chaos is, dan heb ik geen overzicht en dan kom er nergens wat van terecht.

Mijn keuken is altijd opgeruimd
Mijn keuken is altijd opgeruimd

Energie

Door minimalisme ben ik veel minder energie kwijt aan opruimen en schoonmaken. Ik heb minder spullen om op te ruimen. Ik ben snel klaar met opruimen en omdat het altijd opgeruimd is, kost schoonmaken ook weer minder tijd en energie. Daarnaast koop ik ook minder spullen waardoor ik die ook niet steeds hoef op te ruimen en schoon te maken.

Wel is het zo dat ik misschien wel meer elektriciteit verbruik dan iemand met een minimalistische levensstijl. Maar ik zeg maar altijd een elektrisch apparaat, kost misschien meer energie(stroom), maar het bespaart mij een hoop energie. Zo heb ik bijvoorbeeld een vaatwasser. Als ik die niet zou hebben, zou ik de hele avond bezig zijn met afwassen en  daar heb ik de energie niet voor. Veel te vermoeiend. En ook de traplift, magnetron en mijn keukenmachine zijn hier goede voorbeelden van. Zonder deze apparaten zou het leven voor mij een stuk vermoeiender zijn en zou ik veel meer afhankelijk van anderen zijn. Elektrische apparaten zijn gewoon erg handig of je nu wel of geen beperking hebt.

Hulp

Vanwege cerebrale parese heb ik regelmatig hulp nodig van anderen. Zo komt mijn schoonmoeder altijd strijken en helpt ze met schoonmaken. Omdat het altijd is opgeruimd is het voor haar ook veel makkelijker om ons te helpen. Ik vind dat als je afhankelijk bent van anderen, je het degene die jou helpt zo makkelijk mogelijk moet maken als dat mogelijk is natuurlijk.

Zoekende

Ik merk zelf dat ik nog wel zoekende ben, naar hoe ik nog minder energie kwijt ben aan de dingen die moeten. Ook de dokter adviseerde mij om het rustiger aan te doen. Maar hoe pak ik dat aan? En wat is handig voor mij? Kan minimalisme mij daarbij helpen? Of is het een kwestie van beter organiseren en plannen?

In ieder geval is minimalisme voor mij een uitkomst om mijn energie te besparen.

Wat helpt jou beter om te gaan met je beperking?

8 gedachten over “Minimalisme als je een beperking hebt: waarom dat handig is.”

  1. Ik heb sinds kort mijn eigen appartement. Hierdoor kan ik dus ook veel minder kleren etc. kopen.
    Minimalisme geeft inderdaad wel meer overzicht. Soms raken we door social media helemaal in de obsessie met de dingen die we willen kopen, echt een hebberigheid!
    Daarom probeer ik ook elke maand een lijstje te maken met wat heb ik nodig en wat kan ik gewoon laten?

    Beantwoorden

Plaats een reactie