Beginnen met het aflossen van mijn studieschuld.

Hoe begin ik met afbetalen van mijn studieschuld?

Categorieen:Persoonlijk

12 reacties

Vandaag is het best een bijzondere dag voor mij. DUO (de instantie van de overheid, die de studiefinanciering regelt.) incasseert de eerste maandelijkse aflossing van mijn studieschuld. Niks bijzonders, ze incasseren gewoon een bedrag op dezelfde manier als met je andere rekeningen die je betaalt. Toch vind ik het bijzonder omdat vanaf vandaag mijn studieschuld alleen maar minder wordt.

Hoe kwam ik aan mijn studieschuld?

Ik heb al vaker over mijn studieschuld geschreven, maar toch even een terugblik: Hoe ben ik aan deze schuld gekomen? En waarom?

Naast mijn Wajong uitkering, ontving ik studiefinanciering om mijn studie en de kinderopvang voor mijn zoon van te betalen. Ik studeerde Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Tot het derde jaar ging dat vrij goed, het was hard werken en ik had een half jaar studievertraging opgelopen, verder ging het vrij goed. In het derde jaar liep ik flinke studievertraging op. Daarnaast ging ik elk jaar iets over de bijverdiengrens heen van DUO met mijn Wajong uitkering. Ik had eigenlijk elk jaar in december de studiefinanciering en mijn studenten OV moeten stopzetten om vervolgens drie weken later alles weer aan te vragen. Dat heb ik een keer gedaan, dat was een heel gedoe, dus de jaren erop heb ik ervoor gekozen om dan maar het te veel bijverdiende bedrag later terug te betalen. Ik wist en realiseerde me alleen niet hoe hoog dat bedrag was.

Ik liep studievertraging op en op een gegeven moment stopte mijn studiefinanciering, dus ben ik extra gaan lenen om mijn studie en de kinderopvang te betalen. Weer wist en realiseerde ik me niet hoe hoog dat bedrag in totaal zou worden en niet wetende dat ik een paar jaar later alsnog zou stoppen. Dit is voor mij de reden dat ik zo snel mogelijk van mijn schuld af wil. Het herinnert me alleen maar eraan hoe mijn studie is mislukt en dat ik heb gefaald. Ik haat het en ik haat de studieschuld, ik wil er vanaf.

Een bizar hoge studieschuld

Toen ik gestopt was met mijn opleiding, had ik ineens een torenhoge studieschuld. Omdat ik niet binnen 10 jaar was afgestudeerd, moest ik dit terugbetalen. Omdat ik op grond vanwege mijn beperking ben gestopt, heeft DUO mijn basisbeurs en aanvullende beurs kwijtgescholden. Hiervoor heb je een formulier nodig, die samen met een decaan van je school invult. Vervolgens heb je een medische verklaring van je huisarts of specialist nodig, die daarmee bevestigt dat je echt vanwege je beperking bent gestopt. Dit alles stuur je op naar DUO en zij bekijken dan of je schuld wordt omgezet in een gift, dus wordt kwijt gescholden.

In mijn geval is dat dus gebeurd. Mijn basisbeurs en aanvullende beurs zijn kwijtgescholden, maar wat ik extra heb geleend en wat ik te veel heb ontvangen moet ik wel terugbetalen. Ik heb dus nog steeds een flinke studieschuld, maar hij is niet meer bizar hoog.

Hoe werkt dat terugbetalen?

DUO maakt het heel makkelijk om extra geld te lenen. Achteraf gezien, had ik dat nooit moeten doen. Stoppen met mijn studie was al zuur genoeg en nu ook nog die studieschuld erbij. (Maar dat is achteraf…) Geld lenen is niet handig, je moet het namelijk altijd weer terug betalen en het heeft financiële gevolgen voor als je een huis wil kopen en daarvoor een hypotheek wil afsluiten. (Voor mij zou een hypotheek voor een huis het enige zijn wat ik ok vind om te lenen.) Toen ik extra bij ging lenen kon ik niet goed overzien wat de gevolgen waren en hoeveel ik moest terugbetalen.

Terugbetalen is wat ingewikkelder omdat er verschillende terugbetalingsregels zijn. Ik val onder die van voor 2012. Daarom hoefde ik mijn vriend zijn inkomen niet mee te laten tellen. Het nadeel hiervan is dat er dan geen einde aan de looptijd zit. Dus hebben we ervoor gekozen om zijn inkomen wel mee te laten tellen. Nu is de looptijd 15 jaar. Als ik over 15 jaar mijn studieschuld niet volledig heb kunnen aflossen, wordt de rest alsnog kwijtgescholden. Verder blijft het mijn studieschuld en ook mijn verantwoordelijkheid. Het maandbedrag wat ik moet terugbetalen is ook gelijk het wettelijke bedrag wat door DUO is berekend. Omdat ik samenwoon en mijn vriend zijn eigen inkomen heeft, kan ik dat wel betalen van mijn Wajong. Ik wil zelfs extra sparen om extra af te lossen. Ook dat kan omdat ik bepaalde vaste lasten niet heb.

Als ik alleen was geweest, had ik een heel laag maandbedrag gehad omdat ik mijn Wajong uitkering niet hoog is. Ook had ik natuurlijk eerder al kunnen beginnen met aflossen, maar ik koos ervoor om eerst mijn geldzaken op orde te krijgen. Dit heb ik gedaan omdat ik me uit eindelijk minder zorgen om geld wil hoeven maken en meer financiële vrijheid wil hebben. Een studieschuld past daar niet bij, dat is ook een reden om hem zo snel mogelijk af te lossen.

Mijn Financiën

Een Wajong uitkering is niet hoog, dus om alle rekeningen te kunnen betalen, houd ik mijn financiën tot op de cent nauwkeurig bij. Hiervoor gebruik ik Mijn ING en een Excel bestand. Ik plan alle opdrachten zoveel mogelijk in, zodat het automatisch wordt overgeschreven en ik het niet kan vergeten. In mijn ING heb ik verschillende spaardoelen (potjes) aangemaakt:

  • Buffer (al behaald): voor het geval dat de wasmachine of koelkast kapot gaat,
  • Studieschuld: Hier spaar ik geld om extra af te lossen, het doel bedrag correspondeert met de openstaande schuld in Mijn DUO,
  • Nog te betalen: Hier spaar ik elke maand een klein bedrag voor jaarlijkse vaste lasten zoals mijn uitvaartverzekering, maar ook de glazenwasser, die ongeveer 1x in de 3 maanden komt,
  • Benodigdheden voor mijn zoon: Hierop stort ik de kinderbijslag. Als mijn zoon iets nodig heeft, koop ik het van dit geld.
  • Uitjes: Hier zet ik het beetje geld wat overblijft op om iets leuks van te doen. Denk aan uit eten of naar de bioscoop.
  • Blog inkomsten: Hier wil ik extra inkomsten op storten die hopelijk via mijn blog, binnenkomen om zo de kosten van mijn blog te kunnen betalen.

Verder spaar ik nog elke maand een klein bedrag voor mijn zoon voor later en hebben we een gezamenlijke rekening waar we allebei een bijdrage op storten voor de boodschappen. Aan het einde van de maand blijft er (bijna) niks over op mijn betaalrekening, maar dat is niet erg, wat ik sta niet meer rood en alle rekeningen zijn dan betaald. Er blijft maar weinig ruimte over om iets voor mezelf te kopen. Ook dat vind ik niet erg, minimalisme brengt rust en heeft me geleerd dat ik niet zoveel nodig heb. En als ik iets nodig heb, valt er wel wat te puzzelen.

Wat ik trouwens ook heel fijn vind is dat ik voor vrijwilligerswerk mijn reiskosten vergoed krijg en ook kan ik bijvoorbeeld kosten van bepaalde medicijnen en de pedicure declareren bij mijn zorgverzekering.

Op deze manier lukt het mij om rond te komen en te doen wat ik op dit moment belangrijk vind: Aflossen, sparen, rondkomen en ervoor zorgen dat mijn kind niks te kort komt.

Afbeelding van Mimzy via Pixabay

12 gedachten over “Hoe begin ik met afbetalen van mijn studieschuld?”

  1. Kan alleen maar zeggen dat het er goed uitziet. Overzichtelijk. En kan mij voorstellen dat het fijn is dat de schuld steeds kleiner wordt. Maar 1 ding ben ik het niet mee eens. Het stukje dat je gefaald zou hebben. Je hebt het geprobeerd en het is met reden niet gelukt. Daarin heb je, je verantwoordelijkheid genomen. Dat is moeilijk en verdrietig, maar ik vind dat je niet gefaald hebt. Ook al voelt het voor jou zo.

    Beantwoorden
  2. hoi Rosita,

    Wij (een wat ouder echtpaar zonder kinderen, man is alleenverdiener) met minimumloon, hebben niets te maken met studieschuld en/of Wajong, maar toch doen wij het net zoals jij, reserveren en narekenen tot op de cent nauwkeurig en (eventuele) schulden (zo mogelijk versneld) aflossen. Ik vind dat je het geweldig op een rijtje hebt meis. Ga zo door je verdient het om straks schuldenvrij te zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie