Corona

Lastige dingen rondom Corona en mijn cerebrale parese.

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Ik twijfelde of ik hier wel over moest schrijven omdat ik merk dat ik “corona-moe” ben en ik ben vast niet de enige. Ik probeer het allemaal wat minder volgen en wat meer bezig te zijn met de dingen hier in huis. Toch wil ik het wel delen omdat ik nu tegen een aantal zaken aan begin te lopen vanwege mijn cerebrale parese en misschien lopen anderen ook tegen hetzelfde probleem aan of hebben zij een oplossing hiervoor gevonden, vandaar dat ik het toch wil delen.

Fysiotherapie

Sinds een week of twee is de fysiotherapiepraktijk dicht. Ze zijn wel telefonisch en via mail bereikbaar, maar een behandeling in de praktijk kan nu dus (even) niet meer omdat je dan geen 1,5 meter afstand kunt houden. Ik oefen om en om. De ene keer in de zaal op apparaten, zodat mijn conditie en kracht goed blijft en de andere keer worden in de behandelkamer mijn spieren doorbewogen. Hierbij worden de spieren gerekt omdat ze anders door spasme korter worden en dat is niet de bedoeling.

De oefeningen in de zaal kan ik thuis wel doen, door buiten te fietsen en bijvoorbeeld thuis te stofzuigen (activiteiten, waarbij je beweegt), maar het doorbewegen door mijn fysiotherapeut vind ik lastig. Ik probeer vaker mijn spalken te dragen en hier en daar zelf wat oefeningen te doen, maar is dat voldoende?

Vandaag ga ik mijn fysiotherapeut bellen om mijn zorgen te delen en om advies te vragen wat ik nu het beste kan doen.

spalken links mijn huidige spalk
Links de nieuwe spalk en rechts de oude spalk.

Spalken

Over mijn spalken gesproken: Daar heb ik ook een probleem mee. Een van de klittenbanden van mijn beenspalk is echt niet goed meer. Hier schreef ik ook al over in deze blog. Toen ging het allemaal nog wel, nu moet ik het klittenband zo strak dicht doen, dat het niet meer prettig zit. Het klittenband moet echt vervangen worden. Ik had eigenlijk willen wachten tot mijn afspraak bij de revalidatiearts, maar dat gaat nu niet meer. Ik heb nog wel mijn oude beenspalk die ik als reserve kan gebruiken, maar kan ik deze ook voor een langere periode gebruiken? Misschien moet ik toch maar langs de instrumentmaker. Alleen vind het niet zo prettig om nu te gaan vanwege alle maatregelen rondom corona. Als het echt nodig is moet het maar.

Mijn nachtspalk
Mijn nachtspalk

Handspalken

Ik draag nu braaf elke nacht mijn nachtspalk, zodat de spieren in mijn rechterhand en pols gerekt en gestrekt worden. Dat werkt heel goed. Zou het ook niet beter zijn om mijn oude Silversplint te dragen? Dan wordt in ieder geval de pols gerekt. Maar erg lekker en prettig zit deze ook niet meer en misschien werken ze elkaar wel tegen.

Eigenlijk zou ik het ook heel fijn vinden om mijn revalidatiearts om advies te vragen. Ik zal eens bellen. Hopelijk lukt dat. Zelfs in de Sint Maartenskliniek worden patiënten met corona verzorgd, die zorg is namelijk hard nodig.

Hulp bij het huishouden

Het huishouden doen we nu zelf. Onze gezondheid staat tenslotte voorop. Het lukt allemaal wel, maar het gaat allemaal maar net. De druk op de mantelzorgers is nu nog hoger dan normaal en normaal is de druk al hoog. Ik merk nu dat ik voornamelijk erg moe ben en dat ik het echt wat rustiger aan moet doen.

Hoe doen jullie het allemaal in deze tijd in combinatie met jullie handicap of ziekte? Lukt het? Of juist niet?

Afbeelding van Ylanite Koppens via Pixabay

Plaats een reactie