Opnieuw beginnen met Flylady, met de Babysteps

Categorieen:Life

Geen reacties

Jaren geleden moest ik leren hoe ik zelf het huishouden kon doen, aangezien ik hier geen hulp bij had. Ik ben toen gaan zoeken op internet en kwam uit bij Flylady. Met dit systeem heb ik het huishouden leren doen op een manier dat werkt voor mij: Namelijk Steeds een beetje alles bijhouden en dat door middel van een ochtend en avondroutine.

Het huishouden doen is erg zwaar voor mij. Ik kan het wel, maar het kost me veel energie, ondanks de routines van Flylady. Daarom helpt mijn schoonmoeder ons met schoonmaken. Sindsdien doen we het anders. Maar de basis van de routines is gebleven.

Door de uitbraak van het Coronavirus in Nederland, kan mijn schoonmoeder ons nu niet helpen met schoonmaken. Onze gezondheid gaat tenslotte voor. Dus moeten we het nu weer even zelf doen. Dit is het moment om weer opnieuw te beginnen met Flylady.

De Babysteps van Flylady

Als je begint met dit systeem, begin je met de 31 Beginner Babysteps om te beginnen met het aanleren van een nieuwe routine. De eerste dag begin je met het schoonmaken van je gootsteen in de keuken. Flylady zegt hierover: Als je gootsteen schoon is, dan ziet de keuken er gelijk een stuk beter uit. Dit heb ik afgelopen donderdag, gedaan. Ik heb hierbij bleek gebruikt om alle koffie en thee aanslag te verwijderen. Het resultaat is een blinkend schone wasbak.

Routine dag 1:

 • Gootsteen schoonmaken

Dag 2

Vrijdag was dag 2 van de Babysteps en was het de opdracht om gelijk als je opstaat jezelf aan te kleden en te verzorgen zelfs met je schoenen aan. Omdat je dan een stuk actiever aan je dag begint. Ik merk dat wanneer ik in mijn pyjama blijf dat ik dan een stuk minder productief ben. En dat werkt echt heel goed.

Routine dag 2:

 • Gootsteen schoonmaken,
 • Mezelf aankleden en tandenpoetsen, gelijk als ik opsta

Dag 3

Zaterdag was het dag 3, waarbij de opdracht is om de website eens door te nemen en te bekijken. Ik heb dat gedaan. De website kende ik al wel, maar het was goed om dat nog eens te doen. Het blijft jammer dat de website nog net zo rommelig en chaotisch is als jaren geleden, toen ik met Flylady begon.

Routine dag 3:

 • Gootsteen schoonmaken,
 • Mezelf aankleden en tandenpoetsen, gelijk als ik opsta,
 • Website van Flylady doorlezen,

Dag 4

Voor dag 4 is de opdracht om te beginnen met het aanleggen van je control journal. Een soort planner, waarin je je routines opschrijft. Ik heb dat gedaan, toen ik voor het eerst met Flylady begon. Nu doe ik dat niet meer, maar maak ik een lijstje in mijn notitieboek. Als je voor het eerst begint met Flylady, dan raad ik je aan om wel een control journal te maken.

Routine dag 4:

 • Gootsteen schoonmaken,
 • Mezelf aankleden en tandenpoetsen, gelijk als ik opsta,
 • Website van Flylady doorlezen,
 • Taken opschrijven op post-its en in je control journal,

Dag 5

Vandaag is het dag 5 en is het de bedoeling om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten en deze op te schrijven. Misschien denk je wel: Dit kan ik niet, ik krijg nooit mijn huis opgeruimd. Wanneer je dit tegen jezelf steeds zegt, lukt het inderdaad niet. Maar als je nu eens tegen jezelf zegt dat je het wel kunt en je ziet het eindresultaat voor je, dan gaat het je zeker lukken! Dit hoeft voor mij deze keer niet. Ik zie er niet tegen op om schoon te maken en het huishouden te doen, dus ik ga vandaag Headspace toevoegen aan mijn ochtendroutine.

Routine dag 5:

 • Gootsteen schoonmaken,
 • Mezelf aankleden en tandenpoetsen, gelijk als ik opsta,
 • Website van Flylady doorlezen,
 • Taken opschrijven op post-its en in je control journal,
 • Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten en opschrijven. (Ik doe Headspace)

Flylady helpt mij enorm

Verder ben ik nog niet gekomen met de Babysteps, maar dit gaat dus nog 26 dagen zo door. Aan het eind van de babysteps heb je al een hele routine opgebouwd, die je elke dag kunt herhalen en kan veranderen als dat nodig is. Vanuit daar kun je verder met de andere onderdelen van het Flylady systeem.

Mij helpt dit in ieder geval om alles op orde te houden en zeker in onzekere tijden als deze is het fijn om je vast te kunnen houden aan vaste routines. Als mijn schoonmoeder ons weer komt helpen, wil ik wel mijn routines blijven volhouden, al zal het er dan wel anders uit komen te zien, maar dat is niet erg. Het is fijn om vaste gewoontes te hebben.

Foto door Gustavo Fring via Pexels

Plaats een reactie